RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3357|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇人可以救我部電車....

chunpo531 發表於 2006-5-21 15:26:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我部車係年幾2年前左右買落玩左一排冇玩到..呢排囉番出黎玩發覺個遙控開左但係冇反應...我果個係am控...d電池係滿哂電...仲有架車到個唔知係咪接收器既野係到bb聲咁響...有個紅燈閃閃下...請問咩事呀?自己整唔整到嫁?比人整又要幾錢?

唔該d高人幫手手

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
hc1309 發表於 2006-5-21 15:35:33 | 只看該作者
receiver same band with remote?
 樓主| chunpo531 發表於 2006-5-21 15:57:36 | 只看該作者
唔係太明你講咩...我架車都係人地幫我整...我對架車D野一無所知..我試過張個電變D線掉轉黎插...都係冇反應...但我插番原來個位架車自己識郁..但個遙控就冇反應...
英文我唔太識睇..THX.......
aloha 發表於 2006-5-21 16:02:55 | 只看該作者
230cr 係電變,
應該仲有舊黑色既係接收

你睇下你支 2pl 粒 band 同接受果粒對唔對
如果對, 你試下跟住 230cr  既manual reset 個電變就 ok 架啦

2pl 跟來果份manual 都好似有教你點 reset
hc1309 發表於 2006-5-21 16:07:05 | 只看該作者
原帖由 aloha 於 2006-5-21 04:02 PM 發表
230cr 係電變,
應該仲有舊黑色既係接收

如果對, 你試下跟住 230cr  既manual reset 個電變就 ok 架啦

thanks
 樓主| chunpo531 發表於 2006-5-21 16:09:52 | 只看該作者
原帖由 aloha 於 2006-5-21 16:02 發表
230cr 係電變,
應該仲有舊黑色既係接收

我講既張D線掉轉係你所講果個舊黑色野...我把舊黑色野D線掉轉黎插都唔得...
有冇人可以幫幫我..出黎幫幫我整比番少少錢佢都OK...我真係好想玩架車
courel500 發表於 2006-5-21 16:22:04 | 只看該作者
你不如影多張相上來睇下先啦 ! ( black box )
aloha 發表於 2006-5-21 16:24:49 | 只看該作者
唔好亂咁掉轉來插, 會打柴的.. 特別係 ecs(電變)
小朋友, 試試自己找出答案. 這是rc新手必經之路

講返你個 case.
rx (接收) 係2個 channel, 一個左右, 一個前後,
你將 rx 果兩條野掉轉就唔會死既.. (即係左右變前後 only.)
插返岩佢啦.

另外 230 響果陣, 你可唔可以控制左右, 如果ok,
你既 tx (控) 同 rx 應該對 band, 只係你隻 esc reset 一下便可...
唔得既, 搵另一對band 試下.

有冇 manual?? 去 futaba 個 website 搵搵
好似係第一下中位, 第二下前, 第三下後
睇 manual 啦, 唔多 sure

good luck
sshh 發表於 2006-5-21 16:32:46 | 只看該作者
1.無任何信號接收(可能枝控或接收壞了)
2.你未SET D電子setting
3.插錯電線
,所以架車bb聲咁響&有個紅燈閃閃下

因為我剛剛又發生1.事件
ming 發表於 2006-5-21 17:13:05 | 只看該作者
有可能係電變中位未敎過
 樓主| chunpo531 發表於 2006-5-22 00:14:42 | 只看該作者
有冇人可以出黎幫我整..我比番錢佢...我去過D鋪問佢話要用380蚊換左個控同埋D野佢
AMAT 發表於 2006-5-22 00:21:00 | 只看該作者
原帖由 chunpo531 於 2006-5-22 00:14 發表
有冇人可以出黎幫我整..我比番錢佢...我去過D鋪問佢話要用380蚊換左個控同埋D野佢

380蚊換控........
onelap 發表於 2006-5-22 00:27:12 | 只看該作者
可能系支控裡面負責記憶用果粒水銀電冇電.所以支控才冇反應.
SUNNY888 發表於 2006-5-22 01:00:03 | 只看該作者
果D bb聲咁響來至電變架.表示接收沒有收到訊號.
所以你首先要解决搖控發射及接收嘅問題先.
其實你係支控着吾着?個display有冇野睇阿?
如果冇野睇,檢查吓所有電池接觸片.睇吓有冇生銹.
總之先攪掂支控.至攪其他野.
或者找朋友借支am控試吓.確保問題所在.
如果真係支控壞.買過支二手嘅頂多佰零蚊.
ming 發表於 2006-5-22 02:33:03 | 只看該作者
原帖由 chunpo531 於 2006-5-22 00:14 發表

你住邊頭架?我經開可以幫你睇睇
 樓主| chunpo531 發表於 2006-5-22 16:37:13 | 只看該作者
原帖由 SUNNY888 於 2006-5-22 01:00 發表
果D bb聲咁響來至電變架.表示接收沒有收到訊號.
所以你首先要解搖控發射及接收問題先.
其實你係支控吾?個display有冇野睇阿?
如果冇野睇,檢查所有電池接觸片.睇× ...

2手控包唔包埋架車入邊果D接收器?
 樓主| chunpo531 發表於 2006-5-22 16:37:35 | 只看該作者
原帖由 ming 於 2006-5-22 02:33 發表

你住邊頭架?我經開可以幫你睇睇

睇PM啦..THX
SUNNY888 發表於 2006-5-22 17:43:58 | 只看該作者
 樓主| chunpo531 發表於 2006-5-22 20:07:45 | 只看該作者
原帖由 SUNNY888 於 2006-5-22 17:43 發表
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=10732&extra=page%3D5
呢度都係兩舊

thx....如果真係要換我會買呢個控...