RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2814|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

brushless 除了與一般的motor有什麼分别?

cman-007 發表於 2006-5-23 12:32:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如題.....是用在電車上.
1. brushless 除了與一般的motor 清潔外還有什麼分別?
2. 那一種會較快(速度)和(無電)?夠不夠力起圍(torque)?
3. 它的專用電變又如何擇選(有分e.g. 30A和 ESC)?
4. ESC 是不是停車的brake?
5. 是否一定要同一牌子或有什麼好配合?
6. 有什麼牌子可供建議(約$600motor連電變)?

多謝高手們的回覆.
天照 發表於 2006-5-23 12:45:31 | 只看該作者
我淨係知BRUSHLESS要用返專用ESC唧........

基本上一SET都已經成千蚊.....想六百蚊有交易......我諗你睇下有冇二手好過囉.....
xlarge 發表於 2006-5-23 12:46:45 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-5-23 12:45 發表
我淨係知BRUSHLESS要用返專用ESC唧........

基本上一SET都已經成千蚊.....想六百蚊有交易......我諗你睇下有冇二手好過囉.....

2手都好難$600一set lo~
天照 發表於 2006-5-23 12:47:57 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2006-5-23 12:46 發表

2手都好難$600一set lo~

我都覺........
 樓主| cman-007 發表於 2006-5-23 12:48:31 | 只看該作者
多謝高手的回覆. 但其他的問題又如何呢.....?
天照 發表於 2006-5-23 12:51:37 | 只看該作者
原帖由 cman-007 於 2006-5-23 12:32 發表
如題.....是用在電車上.
1. brushless 除了與一般的motor 清潔外還有什麼分別?
2. 那一種會較快(速度)和(無電)?夠不夠力起圍(torque)?
3. 它的專用電變又如何擇選(有分e.g. 30A和 ESC)?
4. ESC 是不是停車 ...

1.應該冇乜大分別
2.宜家出果O的就基本上已經冇呢類問題,速度應該同7T/8T差不多掛(最好由玩過果O的補充)
3.要用專用電變,LRP同NOVAK都有出.
4.要用專用電變
5.通常咁夾就梗係好好多啦....MIX嚟用....就真係要搵試過果o的答你.
6.冇一隻牌子我諗可以600蚊一套.
 樓主| cman-007 發表於 2006-5-23 13:06:06 | 只看該作者
天照高手.

你又用那隻牌子.(同一牌子會有不同的model?)
玩得多是不是會唔快或torque差了的.?

多謝回覆.
xlarge 發表於 2006-5-23 13:07:14 | 只看該作者
聽聞brushless system無用brush motor咁好線性
鬼見仇 發表於 2006-5-23 17:20:45 | 只看該作者
如果brushless motor用普通既ESC會有咩問題架?
binary 發表於 2006-5-23 17:29:04 | 只看該作者
原帖由 鬼見仇 於 2006-5-23 17:20 發表
如果brushless motor用普通既ESC會有咩問題架?

你跟本 can't connect them together.....
鬼見仇 發表於 2006-5-23 17:46:18 | 只看該作者
AMAT 發表於 2006-5-23 19:02:43 | 只看該作者
原帖由 cman-007 於 2006-5-23 13:06 發表
天照高手.

你又用那隻牌子.(同一牌子會有不同的model?)
玩得多是不是會唔快或torque差了的.?

多謝回覆.

冇玩過BRUSHLESS,所以我都話要等返玩過果O的答你部份問題.