RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4098|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買直升机

shumgary 發表於 2009-2-12 15:43:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手想玩電直升机.

喜歡動手砌机. 預算用3-4K元(不包控).

請問TREX450 vs TREX500 分別.

應該買combo or esp or 其化?

遙控+servo有甚麼choice? 原廠 ALIGN servo 可以嗎?
Andrew168 發表於 2009-2-12 15:57:12 | 只看該作者
如果新仔先玩 sim 再玩玩 450 後升級 500 / 600
原因 一: 玩 sim 操練一吓先, 熟咗先買機操, 免生危險又洗錢
原因 二: 玩 450 零件平d, 洗費比玩 500 平多好多, 細機冇咁驚
原因 三: 玩 500 以上 power 好大唔熟練會死得人多
 樓主| shumgary 發表於 2009-2-12 16:11:39 | 只看該作者
多謝指教.

再問應該買450SEv2 或 450KIT COMBO?

怎樣選SPECTRUM-DX7控+接收, 或JR9II?

除了SIM外, 本人也想玩電飛机先, 再上直升机.

SIM 是否用REFLEX RTX?

有甚麼電飛机合新乎?
Andrew168 發表於 2009-2-12 16:41:05 | 只看該作者
要 pro 就 SEv2 , combo 唔知有d咩野, 一般 combo 價錢會著數d
SPECTRUM-DX7 2.4g 入門級但新款,  JR9xII 中級但出咗一段日子, 如加 2.4g 聽 ching 講不會快咗
REFLEX RTX 係其中選擇之一, 都 ok, 勝在平
新手玩高髸機, 比較穩定易操控
Andrew168 發表於 2009-2-12 16:54:45 | 只看該作者
小弟剛玩番電直 SEv2 + JR 9xII 72MHz, 有 600n 未玩, 用 reflex rtx
8年前已玩 shuttle 30 油直, 玩 roll, loop, auto rotation 動作
kenl 發表於 2009-2-12 18:22:06 | 只看該作者
我建議
trex450 gf se
futaba 7c  2.4g
gy401 gyro +9257
HitecServo 65hb or 65mg x3
义機一般祖國仿制品 6cell 三舊水左右
11.1v 2200ma 20c或以上,四舊電都夠玩,約800元左右
gary213 發表於 2009-2-12 18:45:16 | 只看該作者
HitecServo 65hb or 65mg x3=-->tower pro 9G
futaba 7c  2.4g=-->6EXHP 2.4G
Is it cheaper for new hand?
kenl 發表於 2009-2-12 19:23:06 | 只看該作者
唔建議towerpro servo 飛飛吓死servo大獲,我試過
7c控工能此6仔强好多好多,日後唔洗升級都掂
如果單想平,用晒大陸機及電子嘢,最平,但未必抵(好)玩
Andrew168 發表於 2009-2-13 01:18:49 | 只看該作者
玩 450 一般大多數 ching 都係
1) 用  7 channel 控以上
2)gy401 gyro +9257/9650
3)HitecServo 65hb/65mg
比較有信心
TRANSFORMERS 發表於 2009-2-13 12:18:23 | 只看該作者

1)同意
2)gy401gyro同意..但9257/9650成$4XX..新手可以用平一半的韓國servo以後再換
3)同意
f6f 發表於 2009-2-13 13:40:22 | 只看該作者
原帖由 shumgary 於 2009-2-12 15:43 發表
新手想玩電直升机.

喜歡動手砌机. 預算用3-4K元(不包控).

請問TREX450 vs TREX500 分別.

應該買combo or esp or 其化?

遙控+servo有甚麼choice? 原廠 ALIGN servo 可以嗎?

選機方面450及500各有好處, 在乎你打算花幾多錢在此身上. 如果金錢及家裏放機位不是問題當然越大架越好. 在選servo, 搖控設備方面如果金錢不是問題當然越高級越好. 6ch的控我都用過, 基本上夠晒你用. gyro就建議用D好D例如GY 401, 因一個好的gyro會幫你捉條尾實D, 使你更加集中精神控制前後, 左右, 高低.
在選擇Servo方面,  TownPro都o.k. 它當然不可同D貴servo比. 正所謂平有平玩貴有貴玩, 自己考慮.
另一方面有很多人因一時高興花了很多金錢在這些地方上, 但當他真正地去玩時才發現除了金錢要付出外, 還需要有修理機及set機方面的知識. 當他們屢次不能控制得到隻機時而導至撞爛機時, 旁邊又沒有朋友幫忙, 很多人會心灰意冷暗然退出.
以上並不是建議你買便宜的設備或叫你不玩, 只是將個人感受說出來而爾, 因每個人有不同的背景及能力, 只有他自已才知道怎樣使用金錢在這裏. 大家只是說出每種東西好處及壞處.
最後歡迎你加入我們的空軍行列, 如有不明可上來和大家討論下. 這裏會有很多熱心的朋友幫你.........
sesamestreet 發表於 2009-2-13 14:03:24 | 只看該作者
歡迎歡迎...
 樓主| shumgary 發表於 2009-2-13 18:24:54 | 只看該作者
Thanks All C Hing help...
 樓主| shumgary 發表於 2009-2-16 16:46:23 | 只看該作者
今天去了MK問控同450的價.

有閒樓上舖介紿JrPro-DSX9-2.4G(HK$3900).

聽老闆講JrPro-DSX7不太適合玩電直. 玩飛机尚可以. 但DSX7連3隻servos只買HK1800.

佢話支控非常重要,DSX7只可以玩3-4個月,跟住就要upgrade去DSX9.不如直接上DSX9.

DSX7個接收不夠好,因電直個接收很重要,有セ唔妥好易失控.

請問需要花多2千幾買個保險嗎?

Spectrum DSX7 跟 JrPro-DSX7 是一樣. Spectrum重要貴3佰元.

TREX450 最好買V2-SE,要HK$2500. 未連GYRO. 現定FUTABA-GY401+S9257

servo HitecServo 65hb/65mg 好像是analog. 是否要digital servo?
f6f 發表於 2009-2-16 17:16:18 | 只看該作者
原帖由 shumgary 於 2009-2-16 16:46 發表
今天去了MK問控同450的價.

有閒樓上舖介紿JrPro-DSX9-2.4G(HK$3900).

聽老闆講JrPro-DSX7不太適合玩電直. 玩飛机尚可以. 但DSX7連3隻servos只買HK1800.

佢話支控非常重要,DSX7只可以玩3-4個月,跟住就要upgr ...

佢話支控非常重要,DSX7只可以玩3-4個月,跟住就要upgrade去DSX9.不如直接上DSX9…………如果你一心想玩好D又夠畢直, 緊係買好D.

DSX7個接收不夠好,因電直個接收很重要,有セ唔妥好易失控………我亦有用Spectrum D6XI及Futaba 6EX未試過失控(用了它們超過半年)

請問需要花多2千幾買個保險嗎?......... 電直通常在你面前100尺左右飛, 太遠你根本巳經看不見, 我試過Spectrum D6XI及Futaba 6EX距離超過200尺.

servo HitecServo 65hb/65mg 好像是analog. 是否要digital servo?............ 很多人在450機都是用HitecServo 65hb/65mg analog sevro(尾servo除外)…….. CCPM用digital servo於通常用於大機處, 貪其回中位比analog sevro準及三個servo速度比較一至. 不過亦有一些人用於450機. 若你是新手可能分辦不出分別.

註:以上只是個人意見作參巧用

kenl 發表於 2009-2-16 17:22:20 | 只看該作者
DSX9不如10C仲平小小,唔好聽賣嘅講,你比得佢越多佢越開心 你明架啦......
其实V2同SE GF冇大分別,但平好多,呢D要自己諗諗......401 9257 一定啦
65HB MG 夠用有突唔一定要數碼,
 樓主| shumgary 發表於 2009-2-16 18:02:30 | 只看該作者
老闆有介紹Futaba-10C(HK$3千7),但好像無滑翔机mode.

JR-DSX7 package跟3隻JR ES539 servo. 有否需要換成HitecServo 65hb/65mg?
kenl 發表於 2009-2-16 18:31:27 | 只看該作者
滑翔机mode 10C一定有,宜家冇三用嘅控冇人吼
10C跟個係14CH接收,450機用就大D,要買隻6-8CH细接收
係細SERVO都得,但大過65HB 裝唔落
TRANSFORMERS 發表於 2009-2-16 18:41:05 | 只看該作者
控就買10C啦,因為新同快(我買大約$3650)
機就買450SE GF 啦,因為機同PARKS都平!!!(機就唔知啦因我玩2手)
SERVO就65HB啦(大約$155x3)
GROY就GY401+9257冇走雞(大約$1300)
仲有就係义機(中國制都OK 大約$450)+電(25C 大約$300)
Andrew168 發表於 2009-2-18 12:01:14 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2009-2-16 17:16 發表

佢話支控非常重要,DSX7只可以玩3-4個月,跟住就要upgrade去DSX9.不如直接上DSX9…………如果你一心想玩好D又夠畢直, 緊係買好D.

DSX7個接收不夠好,因電直個接收很重要,有セ唔妥好易失控………我亦有用Spec ...

X 2