RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: faifaikin
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手1000蚊有咩電車好揀

xlarge 發表於 2006-5-29 17:44:00 | 只看該作者
haha~
宜家faifai你都未有引
最好就唔好踩落rc呢個deep deep hole~
如果你都係想玩
你要有心理準備
rc你燒錢的...........
1k係玩rc黎講,真係唔做得d咩
買個hi end電變都未夠.............
當你玩開
見人架車點解快你咁多既
你就自自然然走落kws擺低錢
唔洗人叫ga~
wakakakakaka~
xlarge 發表於 2006-5-29 17:45:55 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-5-29 17:40 發表

都係O架....哈!

玩遙控車真係消耗好大......

買呔買電都買到傻.....仲有車殼一類經常性開支.....
仲有就係個心想要好快時又要換電變,摩打,SERVO一大堆.....
到支控唔型仔又要換呢支控果支控.......
...

amat兄果然係過內人
我同你講d野貢似既
haha
天照 發表於 2006-5-29 17:47:34 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2006-5-29 17:44 發表
haha~
宜家faifai你都未有引
最好就唔好踩落rc呢個deep deep hole~
如果你都係想玩
你要有心理準備
rc你燒錢的...........
1k係玩rc黎講,真係唔做得d咩
買個hi end電變都未夠.............
當你玩開
見人 ...

基本上玩遙控.....頭果二千蚊係投資.....之後每月進貢約二三百.....去埋場玩就多一兩百.....
玩夠半到就換下電呀,換下摩打呀,換下呢樣果樣又一兩千.....
之後玩得一年又要換車喇......又一兩千........

唔好以為放咗一千蚊就真係可以玩一世......
xlarge 發表於 2006-5-29 17:49:08 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-5-29 17:47 發表

基本上玩遙控.....頭果二千蚊係投資.....之後每月進貢約二三百.....去埋場玩就多一兩百.....
玩夠半到就換下電呀,換下摩打呀,換下呢樣果樣又一兩千.....
之後玩得一年又要換車喇......又一兩千........

...

兩三百得唔得ar~!!??
haha~
我以前玩touring就唔得
宜家玩miniz都勉強........
可能係我手車屎
成日爆野
天照 發表於 2006-5-29 17:50:14 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2006-5-29 17:49 發表

兩三百得唔得ar~!!??
haha~
我以前玩touring就唔得
宜家玩miniz都勉強........
可能係我手車屎
成日爆野

二三百得O既......都係買下O的臂買下O的呔唧......

當你一個月玩兩三次......都夠O既.....
mikewu 發表於 2006-5-29 17:50:22 | 只看該作者
Mr. faifai....
I suggest you get yourself a MiniZ first and get the feeling of "RC playing" before you spend on a 1:10.  Besides, a 2nd hand MiniZ with modifications these days cost only 5xx-7xx....  You can get a pretty fast car and you have extra to get yourself a nice Futaba 2PL controller which you can use if you decide to move on to the bigger cars.......  
MiniZs are tons of fun to play!  Plus you don't need to go outside all the time (especially summer is coming)  You can stay inside airconditioning rooms and play all day long....

Thank you brothers for support my point...  
xlarge 發表於 2006-5-29 17:50:53 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-5-29 17:50 發表

二三百得O既......都係買下O的臂買下O的呔唧......

當你一個月玩兩三次......都夠O既.....

haha~
行開kws
一定會買下options野既~
天照 發表於 2006-5-29 17:51:58 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2006-5-29 17:50 發表

haha~
行開kws
一定會買下options野既~

OPTION都會有買完O既一日O既.....哈......
田宮都出得冇咁快啦~!

你話你鍾意炒雜菜就另計啦~
天照 發表於 2006-5-29 17:56:16 | 只看該作者
我買車O既基本宗旨就係.....

一係唔改,一係就係全改.

哈!

不過基本上真係玩呢,我會PLAN下究竟咩OPTION會比較有用,邊o的唔係好大興趣試......

好似我玩架TA05咁.....基本上我都諗過架車有咩地方會改,咩唔駛改都冇所謂,諗好晒喇,有銀咪一炮過買晒佢,之後一次過改晒,咁之後就唔會再買OPTION,主要係買REPLACE PARTS就算.

當然,我可以咁講嚟改法,當然就係都玩過TA05幾次,大約知道O架車有咩問題,佢o的PARTS邊O的平邊O的貴.....咁先至會決定邊O的係值得買啦......所以睇下之前版友玩車O既心得同佢地改咗乜都係好重要O既INFO嚟......至少有人做咗白老鼠先啦......哈!
天照 發表於 2006-5-29 17:58:48 | 只看該作者
至於TT01.....其實好唔好玩,我覺得係幾分兩大派系......

第一,係有經驗朋友,佢地基本上係會知道O架車有咩問題,而呢O的問題佢地都係可以用金錢或自己個人技巧去解決到....咁咪好玩囉.......
第二,係乜都唔識,都唔知咩叫做好走唔好走O既,咁跑得郁都叫做好玩啦.....哈!

至於話唔好玩O既.......多數都係o的要求架車要戰鬥力好高O既人......又或者冇乜錢或心機去解決問題O既....咁就冇得好講啦........哈!
天照 發表於 2006-5-29 17:59:34 | 只看該作者
原帖由 lung 於 2006-5-29 17:57 發表

for display only XDXD~

我有玩喎,我玩完唔駛公告天下呀?哈!
xlarge 發表於 2006-5-29 18:00:59 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-5-29 17:58 發表
至於TT01.....其實好唔好玩,我覺得係幾分兩大派系......

第一,係有經驗朋友,佢地基本上係會知道O架車有咩問題,而呢O的問題佢地都係可以用金錢或自己個人技巧去解決到....咁咪好玩囉.......
第二,係乜都唔識,都 ...

新手玩tt01當然好la~
因為佢都唔知tt01同架貴既有咩唔同
個問題係
係無論洗幾多錢
架tt01都唔夠d hi end kit好跑lo~
haha
jasonbb 發表於 2006-5-29 18:02:20 | 只看該作者
I THINK TT01 is just for fun~
天照 發表於 2006-5-29 18:04:16 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2006-5-29 18:00 發表

新手玩tt01當然好la~
因為佢都唔知tt01同架貴既有咩唔同
個問題係
係無論洗幾多錢
架tt01都唔夠d hi end kit好跑lo~
haha

咁就你要架大發仔跑到好似NSX咁快.......你好技術極都難啦....哈!
xlarge 發表於 2006-5-29 18:12:25 | 只看該作者
原帖由 jasonbb 於 2006-5-29 18:02 發表
I THINK TT01 is just for fun~

haha~
TT01 for chasing dog only~
xlarge 發表於 2006-5-29 18:14:36 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-5-29 18:04 發表

咁就你要架大發仔跑到好似NSX咁快.......你好技術極都難啦....哈!

係lo~
我想講既就係你買車時心態
你想買tt01黎玩既
無問題
你想買tt01黎鬥車既
唔好諗
而且阿faifai兄budget有限
限米煮張飯
仲洗咩諗咁多呢?
chankid 發表於 2006-5-29 18:18:32 | 只看該作者
個人意見 :
其實洗咩諗咁多..想玩咪買lo...玩過先知好唔好玩...
玩咩都要諗一大輪...重玩黎做咩???
模型鋪係做生意既地方,..去得預左比人賺. , (不過睇多D , 格多D 價咪唔洗做水魚lo...)

男人之家 怕無錢玩 ??? "你有壓力, 我有壓力!!"
怕無錢咪找多D錢lo...怕咩要洗錢玩!!
最緊要時間, 金錢 分配到咪得lo...
永遠得一句..."平有平玩,貴有貴玩 , 一係唔玩~"

DieselEngine 發表於 2006-5-29 18:24:46 | 只看該作者
一千元買車架就OK, 別想買齊電,叉電機,搖控!  

另推介還有一些電車好平宜, 但不是1:10, 買回來又不驚炒車.(鋼水很好哩)
牌子: 雙鑽
型號: 很多(如AE86都有).
功能: 前後波, 左右軚, 隨車連AM遙控及接收, 只需兩枚AA電芯便能體驗馬達的爆炸力.
售賣地點: 各大文具店及玩具店有售.

chankid 發表於 2006-5-29 18:32:23 | 只看該作者
澳迪雙鑽 ?? 哈! 玩野咩~
DieselEngine 發表於 2006-5-29 18:33:42 | 只看該作者
原帖由 chankid 於 29/5/2006 06:32 PM 發表
澳迪雙鑽 ?? 哈! 玩野咩~

講真的