RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1193|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

換Engine 需要換Clutch?

superx 發表於 2009-4-2 10:57:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
換Engine 需要換Clutch?
.15 換.18 需要換Clutch ma?
Ronald 發表於 2009-4-2 11:34:52 | 只看該作者
要睇返副engine係全牙定半牙...
同埋架車要唔要換flywheel
 樓主| superx 發表於 2009-4-2 11:44:47 | 只看該作者
換死氣pipe有作用嗎?
Ronald 發表於 2009-4-2 11:47:32 | 只看該作者
你架乜野車...分享下啦
換pipe有助改個performance
 樓主| superx 發表於 2009-4-2 12:01:06 | 只看該作者

FW06 ja....想換.18 engine 玩玩....淨engine 要$1400....好似"妹仔大過主人婆"
FW06 成set only $1850
sdan321 發表於 2009-4-2 13:57:00 | 只看該作者
5# superx

engine嘅嘢,想快就唔好計貴唔貴囉,機器係車嘅心臟,有好多機器要賣成三,四千蛟,如果同車價比,一定仲貴過部車.
Ronald 發表於 2009-4-2 14:02:03 | 只看該作者
fw06
換engine的話...大多要換埋clutch....
一大條數會跟住來...
Ronald 發表於 2009-4-2 14:04:10 | 只看該作者
1) engine
2) clutch + flywheel
3) engine mount
4) pipe and 曲
 樓主| superx 發表於 2009-4-2 14:36:29 | 只看該作者
沒有兩千,不能成事
兩位師兄, Fw06 最大只可放.18 engine 嗎?
用1400買手拉 Engine.....是浪費嗎?
Ronald 發表於 2009-4-2 14:55:20 | 只看該作者
睇你買乜機器傘....sts / os 的有d model唔係貴
Ronald 發表於 2009-4-2 14:56:53 | 只看該作者
要睇返個機器機身大少...12,.15,.18都有可能裝到
 樓主| superx 發表於 2009-4-2 15:04:28 | 只看該作者
O.S. 18CV-RX ABC Okay ma?
http://www.osengines.com/engines/osmg2104.html
我貪...側排, 手拉....
後排engine 係唔係好D?
有D什麼Suggestion.....最好手拉唔駛煩
Ronald 發表於 2009-4-2 15:07:32 | 只看該作者
呢部大腳車玩多...低轉少少
 樓主| superx 發表於 2009-4-2 15:10:25 | 只看該作者
http://www.osengines.com/engines/osmg2110.html
這個可手拉嗎?
我見Application Chart 可用 Fw05 VoneRR ..etc
http://www.osengines.com/engines/osmg2110-applications.html
sdan321 發表於 2009-4-2 16:24:49 | 只看該作者
10# Ronald

同意,,平平地,$1400都有好多選擇,12級後排機其實好快嫁,例如os,picco般,零件又平又易找,keep得好都好長命tim,有排玩啊,諗諗佢........題外話,其實原裝gxr15璣,都好好玩嫁,set得好其實都唔係慢人地啲車好多啫,我自己就有玩v-one s3加原裝計,同玩快車嘅樂趣又唔同