RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 自動波-定速巡航 < ----- 已追加!! [打印本頁]

作者: fabianlam1978    時間: 2009-4-4 23:32
標題: 自動波-定速巡航 < ----- 已追加!!

"Cruise Control" 定速巡航 < ----- 已追加!! 睇相!

設定值為 0 - 9 Km/h(自選) ,每格為1Km/h 當實際車速等於大於設定值時,定速巡航 自動啟動,毋需再踏油門.

但當踏制動器時 (無論輕重), 定速巡航即時關上,回復正常模式!!

行臨床測試,行街速度為3至4公里.

登錄/註冊後可看大圖

攻彎時有kick down會較理想 (研發中)

轉波前先將摩打減速,會較理想  (研發中)

終於完成第三代!

第三代可記錄行車咪數,單微處理器及控制全車燈飾

登錄/註冊後可看大圖

巳經測試的系統有 Futaba Negatech 3PM - 2.4G, Futaba Megatech 2PL 40Mhz FM

登錄/註冊後可看大圖

有簡易的波箱設定介面,不消10秒便完成設定

登錄/註冊後可看大圖

內有行車總咪數及短行程咪數,專為試電及統計之用

登錄/註冊後可看大圖

短行程之計數器可以重置,但行車總咪數卻不可改動,彷照真車設計

登錄/註冊後可看大圖

不久再設計用Windows 介面,使用更快捷方便

定價稍後公怖
作者: 天照    時間: 2009-4-4 23:38
自動波咁堅!?

如何控制!?!??!!?
作者: lunb    時間: 2009-4-4 23:38
wawawa
咁個display放喺邊呢
作者: fabianlam1978    時間: 2009-4-4 23:41
2# 天照

只雖用2CH控便可!轉波由行車電腦決定.
作者: fabianlam1978    時間: 2009-4-4 23:42
3# lunb

可放在牛欄或車頭後面
作者: man01    時間: 2009-4-4 23:44
失去玩貨車之味道??
作者: fabianlam1978    時間: 2009-4-4 23:46
6# man01

用自動很爽!
作者: chrischan4165    時間: 2009-4-4 23:49
好有興趣
作者: fabianlam1978    時間: 2009-4-4 23:50
8# chrischan4165

又一毒藥
作者: AE-86    時間: 2009-4-4 23:53
第日可以 D 波走天涯
作者: f-16    時間: 2009-4-5 00:00
整巴士最岩=
作者: fabianlam1978    時間: 2009-4-5 00:03
下次車聚再介紹俾咁多位丫
作者: fabianlam1978    時間: 2009-4-5 00:04
下次車聚再介紹俾咁多位丫
作者: MotorsportM5    時間: 2009-4-5 00:36
師兄:咁點拖波?上斜路自動測到無力拖底波?落斜路都會?轉用咩方識轉波呢?時間?....當3波時停車!起步自動落回1波?........冇心得罪.....十分其代作品
作者: 小灝    時間: 2009-4-5 00:48
好正
師兄我有個問題
每一部車 重量都唔同
請問師兄點setting
作者: chan951130    時間: 2009-4-5 00:55
會唔會多余左d呢
作者: ford    時間: 2009-4-5 01:01
GOOD WA........................................................................
...........................................................................幾時有先
作者: ice1234    時間: 2009-4-5 01:05

以前都用過粒89c2051整過set 自動波放係 貨櫃車度玩..

請問你用邊粒mcu整??
作者: GUITAR_VIP    時間: 2009-4-5 01:17
多魚都爆............一般行街~~~貨車2波都可當自動波咁用啦

sorry ar....師兄...我講野太直..............但我,,,,心裡...好想講....

真係好多魚 x 100
作者: sunsun_121    時間: 2009-4-5 02:19
人工智能。雷神
作者: fabianlam1978    時間: 2009-4-5 10:58
14# MotorsportM5

無錯,上斜速度減慢時會轉低波, 1 或者 2

至於三波停車,同真車一樣,由一波起步.但不同小巴般2波起步

其實TAMIYA 得3個波,如果由2波起步,已經無咩樂趣可言
作者: fabianlam1978    時間: 2009-4-5 11:01
18# ice1234

都是8051 家族,之前2代用過AVR,比較貴.....所以用回8051做
作者: fabianlam1978    時間: 2009-4-5 11:04
19# GUITAR_VIP

其實自動波係其中一個功能,用行程計數器可以知道每次行左幾多meter.

仲有埋車燈控制
作者: 馬輝    時間: 2009-4-5 11:14
pretty worthwhile if it is used on buses
作者: kiev    時間: 2009-4-5 11:21
自動波係好 ... 不過原裝波箱會死得好快 ... ... ...
作者: fabianlam1978    時間: 2009-4-5 11:57
15# 小灝

佢用轉速决定+/- 波
作者: dreamlouis    時間: 2009-4-5 12:01
如果唔係貴都可以諗諗既.....!~
作者: ice1234    時間: 2009-4-5 13:07

22# fabianlam1978
8051其實都夠用, 有曬要用既野,唔駛用到atmega哈

係wow...有無諗過加多個 control loop loop 住個speed  ..用pi control 都ok.....做定速行駛
作者: ice1234    時間: 2009-4-5 13:15

又唔可以咁講既....
有d人都唔鍾意加聲,覺得多x魚...但其他人覺得唔係,每個人需要既野唔同
作者: 馬輝    時間: 2009-4-5 13:17

又唔可以咁講既....
有d人都唔鍾意加聲,覺得多x魚...但其他人覺得唔係,每個人需要既野唔同
ice1234 發表於 2009-4-5 13:15

IMO that thing may be the best thing to make 利達's bus being closer to the real thing
作者: AltezzaMak    時間: 2009-4-5 15:46
睇黎第三代, 舒適&樂趣兼備 ..............讚!
作者: 小灝    時間: 2009-4-5 15:57
26# fabianlam1978

咁西利 .....師兄勁丫
好期待你既作品
作者: Q-pet    時間: 2009-4-5 18:16
何況兩ch玩車..咁想問下你點係控度開燈..響安等問題???
作者: sing2008    時間: 2009-4-5 18:46
何況兩ch玩車..咁想問下你點係控度開燈..響安等問題???
Q-pet 發表於 2009-4-5 18:16

我覺得冇乜用
作者: sunsun_121    時間: 2009-4-5 20:10
司兄有冇片睇丫?
作者: lmk830    時間: 2009-4-5 20:42
其實真係揸貨櫃既都會知貨櫃係用2波起步架~_~
大家唔好改到以為真係揸緊貨櫃咁LA~_~
用咁多錢改架車可以去考個貨櫃車牌LA
作者: MotorsportM5    時間: 2009-4-5 20:56

21# fabianlam1978
但點樣才測到上斜路??轉向又點樣測到?如左轉向比信號,我泊位末係咁拖波?
作者: 小灝    時間: 2009-4-6 00:51
等睇片
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-4-6 10:35
真係好想見識一下....
作者: MRX-2    時間: 2009-4-6 15:57
其實係咪會源用番原裝個波箱?同埋幾時先會轉波或拖波?
作者: MRX-2    時間: 2009-4-6 15:59
等睇片
小灝 發表於 2009-4-6 00:51

呢條我覺得幾難拍(個人技術問題)
作者: fabianlam1978    時間: 2009-4-6 21:43
其實工作原理不太復雜,有片再Upload 俾各大哥睇丫
作者: f-16    時間: 2009-4-6 23:46

真車巴士好似有"kick down"
作者: f-16    時間: 2009-4-6 23:49
仲有自動波點整?
作者: odaan    時間: 2009-4-7 14:22
其實真係揸貨櫃既都會知貨櫃係用2波起步架~_~
大家唔好改到以為真係揸緊貨櫃咁LA~_~
用咁多錢改架車可以去考個貨櫃車牌LA
lmk830 發表於 2009-4-5 20:42

?? 你講新車 7 前 1  後 , 定係舊款 "龜兔波" ??

凡係自動波都有保護磨擦片功能 , 一定會由一波起步 , 除非半自動 或者 +/- 波
作者: lmk830    時間: 2009-4-7 20:59
O當然係D手波LA夠傳統 MA
作者: chan951130    時間: 2009-4-7 21:14
定速巡航..呢個有啊
作者: 光丑猶仗凡    時間: 2009-4-7 22:41
i think the AT system is good for bus~(just like real bus)
作者: eleung838    時間: 2009-4-8 01:43
Surprise!
Good Work
作者: sunsun_121    時間: 2009-4-8 02:34
[quote]定速巡航..呢個有啊
chan951130 發表於 2009-4-7 21:14

登錄/註冊後可看大圖
[/quot、
冇手時、幾好用、
作者: dreamlouis    時間: 2009-4-8 16:26
如果係有得買我都整返個玩玩呀!~
作者: ford    時間: 2009-4-10 10:51
Good大約幾錢

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2