RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: gtimax
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電車新武器---超級電容

樓主| gtimax 發表於 2009-6-7 23:15:46 | 只看該作者
just cut the original positive and negative wire and connect the super cap.
 樓主| gtimax 發表於 2009-6-7 23:16:38 | 只看該作者
where to buy with good price, rchobby
http://bbs.rc-evo.com/forumdisplay.php?fid=82
衫魚仔 發表於 2009-6-7 23:17:42 | 只看該作者
chappi 發表於 2009-6-7 23:55:31 | 只看該作者
23# 衫魚仔

There is 2 type:

0.15F Super CAP for 6 Cell

0.30F Super CAP for 4-5 Cell

Why the smaller cell using a Bigger Super Cap (0.30F) ?

If I use 0.30F in 6 Cell will I burn the ESC ?

Any C Hing can give me some idea!?
衫魚仔 發表於 2009-6-8 00:07:22 | 只看該作者
23# 衫魚仔

There is 2 type:

0.15F Super CAP for 6 Cell

0.30F Super CAP for 4-5 Cell

Why the smaller cell using a Bigger Super Cap (0.30F) ?

If I use 0.30F in 6 Cell will I burn the  ...
chappi 發表於 2009-6-7 23:55

咁如果用鋰電,即係用0.15F果隻.....對吧~?
定係....係唔係都俾粒大野佢呢~?
chappi 發表於 2009-6-8 00:21:14 | 只看該作者
定係....係唔係都俾粒大野佢呢~?
衫魚仔 發表於 2009-6-8 00:07

I think so too... but...

But 粒大野 (0.30F) is cheaper then the 0.15F...

that's why thinking of just buy 粒大野
nick 發表於 2009-6-8 00:30:22 | 只看該作者
12# mouse
可以解釋下嗎 唔係好明 ???
INEO 發表於 2009-6-8 00:37:29 | 只看該作者

esc 係高頻運作的電子設備,  cap 即係"水塘" 對esc 有兩個作用,
1. 濾波
2. 降低電源內阻

假設某0.1秒鐘之內馬達需要100A電力, 電池係4000mah 20c, 咁電池就無法滿足實際需求就不能達到最佳效果, 如果有個大水塘咁相差的部份電力就佢輔助提昇效果同減輕電池負擔, 當之後電力需求小既時候電池就會給水塘充電至電壓相等。
WTW 發表於 2009-6-8 00:37:44 | 只看該作者
這粒野真厲害
gavl 發表於 2009-6-8 01:17:45 | 只看該作者
esc 係高頻運作的電子設備,  cap 即係"水塘" 對esc 有兩個作用,
1. 濾波
2. 降低電源內阻

假設某0.1秒鐘之內馬達需要100A電力, 電池係4000mah 20c, 咁電池就無法滿足實際需求就不能達到最佳效果, 如果有個大水 ...
INEO 發表於 2009-6-8 00:37

如師兄所講,粒水塘可以補當時電壓不足,但當水塘放到無電而同時馬達需要一定情度電壓,粒水塘會唔會取去部份電流作充電用途因而減低供給馬達電壓?
其實想請教市面大部份電變跟個粒cap (睇佢size) 我估都係1000~1500uf,而市面有得買到一排cap都係330uf 並聯四粒 (我估細容量都係想佢得到快差快放既效果,如果粒超級電容有成15000F,會唔會一開始已經從電池取去一定電流?而其實個計法唔係咁?
定係我既理解其實係錯,有錯請插。
5hochai 發表於 2009-6-8 12:07:54 | 只看該作者
粒野爆起上黎會吾會放煙花架,講到咁勁。
hotwing~ 發表於 2009-6-8 12:17:28 | 只看該作者
搵c hing 試左出個報告睇下點先
pskyng 發表於 2009-6-8 12:17:42 | 只看該作者
如師兄所講,粒水塘可以補當時電壓不足,但當水塘放到無電而同時馬達需要一定情度電壓,粒水塘會唔會取去部份電流作充電用途因而減低供給馬達電壓?
其實想請教市面大部份電變跟個粒cap (睇佢size) 我估都係1000~ ...
gavl 發表於 2009-6-8 01:17

我之前從網上理解過電容..同師兄想的都係差唔多..  .  要看track. 若多彎小直路細場. 快差快放會較好. 若直路長又多. 大uf 的就適合.
hotwing~ 發表於 2009-6-8 16:09:11 | 只看該作者

我嫁TA05 都係自己加 電容 4700uf 16V
出彎明顯加速快   聽c hing 你甘講...我試下換番 1000-1300uf 隻電容先

但係快差快放...粒電容會唔會熱得街-0-
skywoo1105 發表於 2009-6-8 18:27:51 | 只看該作者
唔係掛..........唉....都怪自己冇睇說明書.....
衫魚仔 發表於 2009-6-7 22:42

唔怪得最近成日輸車啦
清清 發表於 2009-6-8 19:11:32 | 只看該作者
超級電容可以傳送頻繁脈衝的能量而沒有任何有害效應,而許多電池都會在頻繁的大功率脈衝情況下減少壽命。
超級電容能在相當短的時間內完成充電,而快速充電常常會損壞電池。
超級電容的迴圈週期是數萬次的,而電池 ...
gtimax 發表於 2009-6-7 17:22

電容唔係放響車架度架咩?
咁差電果時使唔使一齊差?
如果差電果時唔裝落去一齊差排電咪好傷?
 樓主| gtimax 發表於 2009-6-8 19:28:18 | 只看該作者
30# gavl

超級電容已經超越了這個用途, 是第2電源了!
hotwing~ 發表於 2009-6-8 19:29:41 | 只看該作者
直接當電甘用
edmondhk 發表於 2009-6-8 19:32:55 | 只看該作者
其實想請教市面大部份電變跟個粒cap (睇佢size) 我估都係1000~ ...
gavl 發表於 2009-6-8 01:17

電會去最低阻力既方向流
只要ESC內阻低過電容就得
 樓主| gtimax 發表於 2009-6-8 19:33:26 | 只看該作者
24# chappi

super cap normally is 4.5v each (0.15f)
for 4 cell (4.8v) , there are 2 cap parallel (0.3F,4.5v )
for 6 cell (7.2v) , there are 2 cap in series (0.15f , 9.0v)
for lipo2cell sure use 0.15f , 9.0v