RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: gtimax
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電車新武器---超級電容

樓主| gtimax 發表於 2009-6-9 22:52:08 | 只看該作者
all TOP racing using the product, it should be ok....
I will test mind tomorrow, mind lrp esc is a bit low punch, if it is good , I should feel it significantly.
Chrispo 發表於 2009-6-9 23:14:06 | 只看該作者
Await for your testing report!
lion97 發表於 2009-6-10 07:47:40 | 只看該作者
15oooouf  ??   幾多 volt ??   不如打開睇睇

小弟的奶野經驗 - 越大的電容=加速反應更慢.  
tekin708 發表於 2009-6-10 08:01:20 | 只看該作者
越大的電容 good for large track.
50270898 發表於 2009-6-10 10:03:29 | 只看該作者
其實原理係咩呢
我想學吓野
monster 發表於 2009-6-10 13:57:44 | 只看該作者
65# 50270898

呢 d 超級電容跟本唔係呢 d 用途. 佢地唔可以大電流放電, 同時內阻十分大, 電壓最高只有 5.5V 1 cell, 所以要兩粒串聯黎用, 兩粒串聯後電阻又會大一倍. 一般鋰電內阻都係 10 mohm 以下, 呢 d  超級電容內阻多數都係 100 mohm 以上...安裝係車上只會增加負擔...
50270898 發表於 2009-6-10 17:40:43 | 只看該作者
其實一般加上去只係整流的嗎?
Scania 發表於 2009-6-11 09:06:02 | 只看該作者
一般來講係
monster 發表於 2009-6-11 11:46:06 | 只看該作者
整流?? 當加速的時候須要突然增加的電流, 如果電池不能供應 (因為內阻的關係), 電壓就會下降. 電壓下降了車的加速就會減慢. CAP 的內阻多數比電池細,對電流變化的反應比較快, 跟電池並聯使用便可以增加整個系統的反應, 減低電壓的下降, 換來更快的加速, 就是所謂的 "爆".
Scania 發表於 2009-6-11 15:21:25 | 只看該作者
一般來講,電池既電壓唔穩定,時高時低,,有電容既話,可以係高壓時儲起,低壓時放返出來,平衡返,即係所謂既水塘
但你個水塘已經成個萬宜水庫咁大,水就得咁多,d水比佢吸完剩低個d先比落架車到,又點會爆?
50270898 發表於 2009-6-11 16:20:52 | 只看該作者
我懷疑嘅係用cap可以有幾爆
cap 同current嘅關係
I = C dV/dt
即係cap比到嘅電流應該係好細
 樓主| gtimax 發表於 2009-6-11 19:47:05 | 只看該作者
65# 50270898

呢 d 超級電容跟本唔係呢 d 用途. 佢地唔可以大電流放電, 同時內阻十分大, 電壓最高只有 5.5V 1 cell, 所以要兩粒串聯黎用, 兩粒串聯後電阻又會大一倍. 一般鋰電內阻都係 10 mohm 以下, 呢 d  超 ...
monster 發表於 2009-6-10 13:57

120 mΩ speedpassion super cap 5.5+5.5v=11V:
http://www.tecategroup.com/store ... amp;products_id=140

Voltage ranges:          2.1 - 12 Volts  cellergy
http://www.cellergycap.com/products.html

有頭髮就有辨法!
 樓主| gtimax 發表於 2009-6-11 19:49:34 | 只看該作者
一般來講,電池既電壓唔穩定,時高時低,,有電容既話,可以係高壓時儲起,低壓時放返出來,平衡返,即係所謂既水塘
但你個水塘已經成個萬宜水庫咁大,水就得咁多,d水比佢吸完剩低個d先比落架車到,又點會爆?
Scania 發表於 2009-6-11 15:21

http://www.cellergycap.com/remote-control.html
留意圖示
(我知唔係搖控車的)
justinic 發表於 2009-6-11 19:57:43 | 只看該作者
電容分溫度既
通常唔係用105度果隻?
 樓主| gtimax 發表於 2009-6-11 20:25:59 | 只看該作者
super cap 是沒有超過80度的
 樓主| gtimax 發表於 2009-6-11 20:28:28 | 只看該作者
最近有另外的接法,
原裝的CAP 保留, SUPER CAP 接去與電池并聯, 這樣更合乎SUPER CAP第2電池的作用!
50270898 發表於 2009-6-12 00:52:19 | 只看該作者
舉個例子, 如果用鋰電7.4volt
充capacitor最多亦只可以7.4volt
如果要爆, 當capacitor真係可以放晒7.4volt並爆1秒
照下面條算式
I = C dV/dt
I = 0.15uF 7.4/1
提供到嘅電流只係1.11A
1.11A只係一粒5000mah 30c電嘅1/150
咁架車點用1.11A去爆呢???
定係我計錯數呢???
 樓主| gtimax 發表於 2009-6-12 02:00:52 | 只看該作者
係玩車都知落粒靚CAP部車會爆D, 使計數?
rcray 發表於 2009-6-12 03:04:36 | 只看該作者
77# 50270898

your maths is correct.
I=Q/t.
All capacitor in the electricial circuit are used as filter and stablize the voltage.
the RC car can run better with a stable voltage.係穩壓功用.
you can see most of the brushless ESC are connected with capacitor.

但係講到 "電車新武器---超級電容" 我就認為係多舊魚.
at least i will not buy it.
我唔知gtimax兄可以推多幾多版.
wendy 發表於 2009-6-12 09:29:41 | 只看該作者
係玩車都知落粒靚CAP部車會爆D, 使計數?
gtimax 發表於 2009-6-12 02:00

its a "fools theory" ;
玩車 must 計數....if you wanna stay ahead