RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: fissi0n
打印 上一主題 下一主題
收起左側

買SC10定Slash好啊?

kingman7788 發表於 2009-6-8 22:03:33 | 只看該作者
2部都正,希望有機會整番埸全short course truck match喇
 樓主| fissi0n 發表於 2009-6-8 22:31:28 | 只看該作者
@_@..聽完大家講都係揀唔到。。。sc10平幾百但係冇parts。。slash貴500但有幾樣無為野。。。
tatame 發表於 2009-6-8 22:59:43 | 只看該作者

多出黎既esc 可以賣去二手區 !再唔係留返黎做後備, 落雨時玩又得!! Slash 連個servo 都係防水! 其實個spec 好吸引
 樓主| fissi0n 發表於 2009-6-8 23:06:22 | 只看該作者
多出黎既esc 可以賣去二手區 !再唔係留返黎做後備, 落雨時玩又得!! Slash 連個servo 都係防水! 其實個spec 好吸引
tatame 發表於 2009-6-8 22:59

咁你除左sc8有冇買埋10啊:p 同埋其實d電需唔需要防水?thZ
tatame 發表於 2009-6-8 23:16:30 | 只看該作者
咁你除左sc8有冇買埋10啊:p 同埋其實d電需唔需要防水?thZ
fissi0n 發表於 2009-6-8 23:06

我無買SC10 , 但我有架4WD slash !! E-Slayer NIMH 電本身係防水的
My E-slayer
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=110517

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
tatame 發表於 2009-6-8 23:17:07 | 只看該作者
拎架車去玩水你都唔好話唔爽

http://www.youtube.com/watch?v=nEef0g1u-8c&feature=fvw
 樓主| fissi0n 發表於 2009-6-8 23:38:43 | 只看該作者
你架全武裝好勁=_=。。。4wd一定快過晒其他slash啦,如果鋰電同a123係咪防水ga。。。
afu 發表於 2009-6-8 23:59:43 | 只看該作者

真係睇到頂唔顺啦.......
如果係RCmart買slash 要唔要登記呢?上去比錢係咪會再平D呢?
proline switch邊到買呢?以上要幾錢呢......?
(又冇錢又忍唔住.........)
smallfaifai 發表於 2009-6-9 00:15:15 | 只看該作者
其實SC10係有parts的,好多損耗件都同Asso. RC10T4共用(例如頭尾A臂、C座、轉向杯等......),而呢D件貓店好多時有現貨!再唔係o係說明書記低parts no.叫kws店舖代訂,甚至打去代理環球問到有去佢地度買亦可以。

呢架車o既大減齒/摩打齒係48pitch的,要搵替代品好易;如果slipper要換,仲可以改用星星DB01/TRF501X的,一樣size!

唯一唔方便係SC10全車都係美制鏍絲,砌車o個陣要小心D唔好唔見or上得唔好。
我唔知Traxxas用美制定係點啦......但我有玩開asso. 車,美制螺絲同批我都有,問題唔大。

作為asso. fans,我已經好捧場咁買左SC10啦!

我諗我都係會擺好盈9T,平靚正!我估跟佢指示o既齒比(說明書有建議唔同摩打用唔同o既齒比)已經OK!

你問我買邊架好,答案明顯不過啦.....

sc10原裝用料相當令人滿意,有一向asso.既高質量,油壓雖然唔係搞牙但都係金屬,大致結構差唔多。至於車尾雖然只係牙差,但佢o既結構都相當緊密,完全係1:8油車o既級數(我有諗過換珠差,但我都放棄左啦)!

唯一要挑剔,就係架車冇跟CVD萬向,只係用狗骨(我諗緊換唔換好),但我對佢o既信心點都大過膠萬向.....同埋asso.今次呢架車唔係Factory Team T4咁原裝已經跟proline呔鈴,但未落地唔知性能如何啦......我會先試車,再睇下換唔換proline啦.......

期望遲D會有Factory Team版o既SC10啦......
 樓主| fissi0n 發表於 2009-6-9 00:45:44 | 只看該作者
其實SC10係有parts的,好多損耗件都同Asso. RC10T4共用(例如頭尾A臂、C座、轉向杯等......),而呢D件貓店好多時有現貨!再唔係o係說明書記低parts no.叫kws店舖代訂,甚至打去代理環球問到有去佢地度買亦可以。

呢 ...
smallfaifai 發表於 2009-6-9 00:15

sc10用原裝軚用5。5t得唔得啊?仲有5。5t對佢黎講會唔太快呢。。好想買呀:)
Marco明 發表於 2009-6-9 00:55:05 | 只看該作者
sc10用原裝軚用5。5t得唔得啊?仲有5。5t對佢黎講會唔太快呢。。好想買呀:)
fissi0n 發表於 2009-6-9 00:45

雖然我未真正試車.....但係我覺得無問題
 樓主| fissi0n 發表於 2009-6-9 01:00:23 | 只看該作者
雖然我未真正試車.....但係我覺得無問題
Marco明 發表於 2009-6-9 00:55

咁既情況我會放棄tatame果喎。。。。哈哈
slash買軚後前後差700蚊喎
tatame 發表於 2009-6-9 08:59:55 | 只看該作者
fissi0n 發表於 2009-6-9 01:00

never mind ! 大家俾既意見可以作參考, 最緊要自己鐘意, 買左一齊去TKO玩la
kingman7788 發表於 2009-6-9 09:00:51 | 只看該作者
fissi0n 發表於 2009-6-9 01:00

咁仲等咩呀
agentjerry 發表於 2009-6-9 09:03:18 | 只看該作者
計performance既話我相信sc10會好少少~~~
不過計耐玩度應該會slash好d~~~
有齊5.5t比我會揀kit版sc10.......唔使煩slash rtr版套電子野
sc10車殼又靚d~~~純粹個人意見
Marco明 發表於 2009-6-8 12:03

kit版sc10, any stock in HK noW?
agentjerry 發表於 2009-6-9 09:07:42 | 只看該作者
16# tatame

Is the price in rcmart better than in KWS?
tks
agentjerry 發表於 2009-6-9 09:12:04 | 只看該作者
29# smallfaifai

Bro. Fai, very good comments.
I'll wait for the RTR version.

Marco明 發表於 2009-6-9 09:36:04 | 只看該作者
kit版sc10, any stock in HK noW?
agentjerry 發表於 2009-6-9 09:03

上星期'極x'仲有......平過rcmart
agentjerry 發表於 2009-6-9 09:51:53 | 只看該作者
38# Marco明

Tks for yr info.
smallfaifai 發表於 2009-6-9 10:38:09 | 只看該作者
38# Marco明

Tks for yr info.
agentjerry 發表於 2009-6-9 09:51

星期一晚都見到貓店有SC10 kit賣~