RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 一匹狼
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TA02有在遙控模型月刊出介紹過嗎?

gary 發表於 2009-8-22 23:54:30 | 只看該作者
咁TA02中軸有幾長??
cf2468 發表於 2009-8-26 13:40:03 | 只看該作者
13# 一匹狼

這部車小弟當年第一部玩既1/10 RC,用幾佰蚊同朋友二手買返來,仲係用機變的,雖然唔係好快,而且勁重,不過第一次玩RC真係樂趣無窮  果陣日日放學都玩一排電,玩到部車勁殘,四條呔都裂開哂,個穀都有裂痕又花哂,真係好爽......... 不過前幾年搬屋果陣成部掉左,而家有D後悔..........
 樓主| 一匹狼 發表於 2009-8-31 02:40:05 | 只看該作者

我架ta02sw條中軸15.3cm長...
但我收左人地條中軸返黎,16.8cm長...

係我架車吾同d定係點呢
呢條吾o岩,我連yr個條都吾敢買...
 樓主| 一匹狼 發表於 2009-8-31 02:40:55 | 只看該作者
13# 一匹狼

這部車小弟當年第一部玩既1/10 RC,用幾佰蚊同朋友二手買返來,仲係用機變的,雖然唔係好快,而且勁重,不過第一次玩RC真係樂趣無窮  果陣日日放學都玩一排電,玩到部車勁殘,四條呔都裂開哂,個 ...
cf2468 發表於 2009-8-26 13:40

我當年係灣仔興記買,特價品好似$450定點
都係用機變...但個時得一排nicd電玩黎玩去無癮收埋左
msmcreation 發表於 2009-8-31 04:16:41 | 只看該作者
咁TA02中軸有幾長??
gary 發表於 2009-8-22 23:54

TA01 tamiya option中軸 168mm 長
TA02 tamiya option中軸 149mm 長
 樓主| 一匹狼 發表於 2009-8-31 23:15:52 | 只看該作者
TA01 tamiya option中軸 168mm 長
TA02 tamiya option中軸 149mm 長
msmcreation 發表於 2009-8-31 04:16

位師兄賣左條TA01中軸俾我=___=
師兄你有無興趣換呀.....(其實吾算換,係可憐下我=.=)
 樓主| 一匹狼 發表於 2009-9-6 13:32:30 | 只看該作者

吾知有無師兄用過YEARRACING呢兩套野?

A臂萬向COMBO SET
http://www.rcmart.com/catalog/rc ... -combo-p-27670.html
中軸
點解TA01同TA02條中軸明明吾同長度
佢都可以當係同一件零件??
http://www.rcmart.com/catalog/rc ... tamiya-p-28412.html
Xpress-mini 發表於 2009-9-7 13:03:04 | 只看該作者
想请问各位
TA01全部都是168mm长中轴?
 樓主| 一匹狼 發表於 2009-9-8 02:47:02 | 只看該作者
想请问各位
TA01全部都是168mm长中轴?
Xpress-mini 發表於 2009-9-7 13:03

應該就係...短左已經叫TA02
TA01重心後D...
TA02縮短左底板,靠尾A臂向後伸令到重心前D
mimo 發表於 2009-9-22 22:56:36 | 只看該作者
1# 一匹狼

ching....小弟記得大約喺1990年至1991年左右ta01面世,而有關遙控模型月刊好似喺1991年年尾時候刊載過ta01同ta02嘅資料同圖片,內容好似係講兩部車分別..因為都過左十七八年,如果有咩錯誤就唔好見怪..希望可以幫到你!
 樓主| 一匹狼 發表於 2009-9-23 10:56:01 | 只看該作者
好似中央圖書館最舊都係得95年遙控模型...吾怪得我搵吾到
吾該師兄
kwokkwok 發表於 2009-10-22 23:58:57 | 只看該作者
ta02 good car
kwokkwok 發表於 2009-10-22 23:59:00 | 只看該作者
ta02 good car
kf8041 發表於 2009-10-28 15:57:12 | 只看該作者
It' s hard to find the option parts or the price is high enough to buy a new one.
for the spare parts, U try to find on e-bay.

Beside, U may sell it on e-bay with a good price.
kf8041 發表於 2009-10-28 16:01:10 | 只看該作者
Beside, existing '遙控模型' less to introdce Tamiya car.
michaeltam 發表於 2009-11-10 20:46:01 | 只看該作者
Is it TA01 or TA02SW?
Thanks ching answer my questions!
minimini 發表於 2009-11-11 11:18:25 | 只看該作者
Is it TA01 or TA02SW?
Thanks ching answer my questions!
michaeltam 發表於 2009-11-10 20:46

this is TA02........

(I think the TA02SW is using the TA01 rear arms.........plus the wide off-set rear wheels.........)
next11888 發表於 2009-11-29 03:45:32 | 只看該作者
TA01同TA02我都有全改好好玩[img]
lingryan 發表於 2009-11-30 13:59:22 | 只看該作者
請問各位我這架黃色benz是否TA-01?

http://www.tamiyabase.com/guidebooks/guide_1995.htm

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
Andrewkwan 發表於 2009-11-30 15:50:39 | 只看該作者
TA 01