RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1352|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

焊電變問題~

fat198895 發表於 2009-8-21 17:19:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問....好盈60A 套裝, 焊既意思...係需要焊咩部份?
Noir.KAZE 發表於 2009-8-21 17:29:08 | 只看該作者

如果冇記錯隻電變有齊哂線係上面
只需要焊插電用T插(T插要male同female一對買,唔貴)

如果冇線係電變上面要自己焊既話呢
1.焊哂d線上電變(包括電插用同motor用,total 5條(sensor線係唔需要焊)
2.焊T插/蕉插
3.如果電變唔係直駁motor要焊埋motor用既插
4.motor如果冇線跟既就要焊埋線落motor
5.如果ESC直接焊線落motor就淨係焊線就ok
skywoo1105 發表於 2009-8-21 17:37:46 | 只看該作者
如果冇記錯隻電變有齊哂線係上面
只需要焊插電用T插(T插要male同female一對買,唔貴)

如果冇線係電變上面要自己焊既話呢
1.焊哂d線上電變(包括電插用同motor用,total 5條(sensor線係唔需要焊)
2.焊T插/蕉插
3.如果電變唔係直駁motor要焊埋motor用既插(T插都OK)
4.motor如果冇線跟既就要焊埋線落motor
5.如果ESC直接焊線落motor就淨係焊線就ok

無刷有三條線,如果焊T插焊邊條呢?? thx!
Noir.KAZE 發表於 2009-8-21 17:43:47 | 只看該作者
肥神 發表於 2009-8-21 17:50:21 | 只看該作者
你可以焊t插,蕉仔插(電源),麼打提意你直焊,因為如果另加一個插,d電流無直接去到麼打,可能會影響到麼打少少(慢左)不過其實無咩所謂...影響好少姐
Noir.KAZE 發表於 2009-8-21 18:08:48 | 只看該作者
如果新手玩我覺得電焊T插會比較好
唔會調轉正負極插

當然焊果陣要正確啦
如果咁睇隻T插(一I)
橫(一)向接負,直向(I)接正
ESC同電都係咁接,咁就唔會出錯.......
lung1 發表於 2009-8-21 19:44:50 | 只看該作者
如果新手玩我覺得電焊T插會比較好
唔會調轉正負極插

當然焊果陣要正確啦
如果咁睇隻T插(一I)
橫(一)向接負,直向(I)接正
ESC同電都係咁接,咁就唔會出錯.......
Noir.KAZE 發表於 21/8/2009 18:08

depend 樓主本身用緊咩電......用T插電咪焊T插, 用焦通電咪焊焦通...........
唔通人地用焦通電插T插MA......................
Noir.KAZE 發表於 2009-8-22 01:18:25 | 只看該作者
depend 樓主本身用緊咩電......用T插電咪焊T插, 用焦通電咪焊焦通...........
唔通人地用焦通電插T插MA......................
lung1 發表於 2009-8-21 19:44

T插係冇咁易插錯極wor
而且都係剪左佢再焊,有咩問題?

焊T插,用T插既電又唔洗甩左個頭,最多插蕉通電果陣加多條線
蕉通插錯極既機會係大D WOR
叫係焊T插等佢少d機會出錯又唔岩呀?
 樓主| fat198895 發表於 2009-8-22 08:59:55 | 只看該作者
thx Noir, 琴晚去左整了~~
哈.....THX 呢幾日既幫忙
lung1 發表於 2009-8-22 09:02:07 | 只看該作者
T插係冇咁易插錯極wor
而且都係剪左佢再焊,有咩問題?

焊T插,用T插既電又唔洗甩左個頭,最多插蕉通電果陣加多條線
蕉通插錯極既機會係大D WOR
叫係焊T插等佢少d機會出錯又唔岩呀?
Noir.KAZE 發表於 22/8/2009 01:18

你明唔明我意思.....我係話如果樓主係用緊焦通電的話, 買t插有咩用呢.....?
所以我咪話depend 樓主本身用緊咩電law..............
Noir.KAZE 發表於 2009-8-22 09:10:03 | 只看該作者
你明唔明我意思.....我係話如果樓主係用緊焦通電的話, 買t插有咩用呢.....?
所以我咪話depend 樓主本身用緊咩電law..............
lung1 發表於 2009-8-22 09:02
呢個我明
我自己之前都係玩蕉通電,電變用T插
我自己覺得T插會安全d,同埋兼容性好d
唔係個個玩都用蕉通電麻,如果買d好似Teampowers圓身電果d冇蕉通插既
冇理由用返佢隻白插je,最多焊返T插
係電焊蕉通female我自己覺得對新手黎講唔易嚕,如果同T插比就更加啦
所以我先話最多幫排蕉通電焊多條T插-蕉通male線

不過冇所謂啦,樓主都整左