RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1381|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有感電變可唔可以用無感魔打?

BENNY_謙 發表於 2009-8-25 17:10:28 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

有感電變可唔可以用無感魔打?
hobbywing 120a得唔得??
thz~
0ben0 發表於 2009-8-25 17:32:58 | 只看該作者
唔得~~~~~~~~~
bcgg 發表於 2009-8-25 17:38:21 | 只看該作者
可以~~~~~~~~~~~~
memberbilly 發表於 2009-8-25 17:43:01 | 只看該作者
睇你買邊隻啦     lrp  gtb   teamwave就唔得
speedpassion  . ec power  就得
ecpower最得意 我用有感犘打,冇裝sensor 線,
一樣行得,都唔知係咪扮有感
skywoo1105 發表於 2009-8-25 18:01:51 | 只看該作者
睇你買邊隻啦     lrp  gtb   teamwave就唔得
speedpassion  . ec power  就得
ecpower最得意 我用有感犘打,冇裝sensor 線,
一樣行得,都唔知係咪扮有感
memberbilly 發表於 2009-8-25 17:43

唔插sensor線咪同無感一樣囉
memberbilly 發表於 2009-8-25 18:11:52 | 只看該作者
唔建議買EC POWER 60A  有感, 因為呢隻野,一來唔爆,二來冇線性
仲有連 BREAK 都冇力 ,
我借朋友兩隻來用過.
2隻都一樣  , 仲要BREAK時有時冇, SET完都係一樣
lkwmic 發表於 2009-8-25 19:27:26 | 只看該作者
唔建議買EC POWER 60A  有感, 因為呢隻野,一來唔爆,二來冇線性
仲有連 BREAK 都冇力 ,
我借朋友兩隻來用過.
2隻都一樣  , 仲要BREAK時有時冇, SET完都係一樣
memberbilly 發表於 2009-8-25 18:11

唔係咁差呀!
 樓主| BENNY_謙 發表於 2009-8-25 21:34:13 | 只看該作者
咁hobbywing 120a呢
 樓主| BENNY_謙 發表於 2009-8-25 23:51:13 | 只看該作者
有無c hing答到我
Noir.KAZE 發表於 2009-8-25 23:55:04 | 只看該作者
如果兩者要揀,揀Hobbywing 120A啦
起碼"死亡率"比較低.......
oscarchoi 發表於 2009-8-25 23:57:10 | 只看該作者
1.1 输出能力:持续电流120A,瞬时电流760A;
1.2 电源输入:4-9节镍氢/镍镉电池组或2-3节锂电池组; 备注1
1.3 BEC输出:5.75V/3A(线性稳压模式 Linear Mode);
1.4 内阻:0.0003欧姆;
1.5 支持马达类型:无感无刷和有感无刷马达;
1.6 支持马达T数: 2节锂电或4-6节镍氢: 1/10房车≥3.5T, 1/10越野车≥5.5T;
                                    3节锂电或7-9节镍氢: 1/10房车≥5.5T, 1/10越野车≥8.5T;
1.7 适用车型:竞赛级1/10和1/12平跑车,1/10 和1/8攀岩车;   
1.8 尺寸:43mm(长)*36mm(宽)*33mm(高);
1.9 重量: 105g;   

备注1:用于无刷电机时,最高可支持到9节镍氢电池或3节锂电池组;
            用4-6 节镍镉/镍氢电池或2节锂电池时:正常使用,不需要任何修改。
            用7-9 节镍镉/镍氢电池或3节锂电池时:标配在电调上的风扇需要更换为高电压型的,或改到接收机取
raybee1211 發表於 2009-8-26 00:10:15 | 只看該作者
7# lkwmic

我之前用35a都唔覺有問題架
不過當你用過 d 好d 既esc  ,你就知ec power唔得
一隻好既電變唔止要爆,仲要有線性,有break
入tc玩,用60 a 推3000 kv  比人放到粒星
hobbywing 未用過 ,唔知,
raybee1211 發表於 2009-8-26 00:10:19 | 只看該作者
7# lkwmic

不過當你用過 d 好d 既esc  ,你就知ec power唔得
raybee1211 發表於 2009-8-26 00:10:31 | 只看該作者
7# lkwmic

raybee1211 發表於 2009-8-26 00:16:40 | 只看該作者
不如買隻2手 tc spec 都係 $800咁上下
ap 發表於 2009-8-26 09:24:20 | 只看該作者
咁hobbywing 120a呢
BENNY_謙 發表於 2009-8-25 21:34

hobbywing 120a有感電變可用有感或無感麼打。
如果用緊有感摩打,行車途中尾線好似仲會跳去無感mode添(唔知有無記錯,睇說明書)。
smallfaifai 發表於 2009-8-26 09:56:51 | 只看該作者
7# lkwmic

raybee1211 發表於 2009-8-26 00:10

hobbywing你用過o架啦....上次你玩街車王拎到B1咪係用hobbywing 60A有感囉
同場幾隻LRP都俾你贏晒啦~