RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 14701|回復: 67
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電保養問題 (玩車後點差d鋰電)

michealp 發表於 2009-10-26 23:10:27 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

假設你得一隻差機, 你有10排電, 兩星期玩一次車, 假設每排電都係玩到6.8v cut 電, 10排電都玩晒, 番屋企之後, 你會點差法?
單選投票, 共有 107 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
memberbilly 發表於 2009-10-26 23:13:18 | 只看該作者
玩完放係度唔洗理佢
再玩果時先充電
我d lipo 一直 都係咁做,
 樓主| michealp 發表於 2009-10-26 23:23:45 | 只看該作者

但如果咁, 會唔會有機會 low voltage 呢....
兩個星期話多唔多, 話少唔少, 如果個個星期都玩既話, 我自己都會好似你咁...
但事實真係好難個個星期都玩車
t2l 發表於 2009-10-26 23:25:07 | 只看該作者
反完返到屋企,用平衡差   差滿佢  
去反之前用平衝差再補飛
lung1 發表於 2009-10-26 23:28:54 | 只看該作者
但如果咁, 會唔會有機會 low voltage 呢....
兩個星期話多唔多, 話少唔少, 如果個個星期都玩既話, 我自己都會好似你咁...
但事實真係好難個個星期都玩車
michealp 發表於 26/10/2009 23:23

如果唔想煩, 玩到3.8v per cell 就好收車...
襟樣就可以玩完放係到等下次玩既時候先差返..

總之要存放的話, 每粒電最好維持係3.8v-4.0v per cell之間~
千萬不要差滿黎存放....
 樓主| michealp 發表於 2009-10-26 23:29:56 | 只看該作者
如果唔想煩, 玩到3.8v per cell 就好收車...

總之要存放的話, 每粒電最好維持係3.8v-4.0v per cell之間~
lung1 發表於 2009-10-26 23:28

點解千萬不要差滿黎存放....??
lung1 發表於 2009-10-26 23:31:59 | 只看該作者
michealp 發表於 26/10/2009 23:29

差滿黎存放會漲的...
衫魚仔 發表於 2009-10-26 23:46:52 | 只看該作者

lung1 發表於 2009-10-26 23:28

嘩.....好formal既答案呀.....真係同我一九樣呀~
 樓主| michealp 發表於 2009-10-26 23:48:48 | 只看該作者
嘩.....好formal既答案呀.....真係同我一九樣呀~
衫魚仔 發表於 2009-10-26 23:46

即係點?xdd~
jacky4646 發表於 2009-10-26 23:51:29 | 只看該作者
michealp 發表於 2009-10-26 23:29

我有兩舊電叉滿後擺左兩個星期
兩舊都大左肚,,,,雖然對效能無乜影響,,但係脹左小小核突d姐
GT-Raymond 發表於 2009-10-26 23:53:59 | 只看該作者
用平衡差差到7.6-7.8V(5-10分鐘),玩前用平衡差差到8.4V…
tb03 發表於 2009-10-27 00:10:30 | 只看該作者

RE: 鋰電保養問題 (玩車後點差d鋰電)

我差滿存放無漲wo係咪一哟啲電嘅問題呢有錯請指教
Q太郎 發表於 2009-10-27 00:12:37 | 只看該作者
玩電玩到心灰鋰電又易漲舊欵電又要放又要儲,頭都大
lung1 發表於 2009-10-27 00:23:58 | 只看該作者
我差滿存放無漲wo係咪一哟啲電嘅問題呢有錯請指教
tb03 發表於 27/10/2009 00:10

if you keep long time, the chance of the explosion was HIGHER
Noir.KAZE 發表於 2009-10-27 00:24:23 | 只看該作者
玩電玩到心灰鋰電又易漲舊欵電又要放又要儲,頭都大
Q太郎 發表於 2009-10-27 00:12

咁好簡單,唔玩就得
我唔覺得Li-Po有幾煩嚕
唔過放唔過差唔差滿佢黎擺就基本上唔會有問題
依家d電變又已經可以set cut-off voltage
差機又有cut-off
我真係唔明有幾頭大......
lws920 發表於 2009-10-27 00:31:18 | 只看該作者

好簡單~~唔使點理佢~~
鋰電本身就超襟用~~
但要注意玩完叉返到3.8v(2s)~(最好用平衡叉)
唔好叉滿電擺太耐呀~~~好傷電架~~叉到3.8v擺就ok架喇~~
擺到下次玩之前先再叉滿佢~~~
我之前第一排鋰電就係充滿咗諗住方便鍾意幾時玩就幾時玩~
點知好耐都冇玩~幾個月後一玩完之後諗住叉返滿佢~~
點知........訓醒一睇..............脹咗!!!!好似就黎爆咁~~幾驚 ~
(個人意見,有錯唔好插我)~
tb03 發表於 2009-10-27 00:36:10 | 只看該作者
15# Noir.KAZE
agreex2 最緊要跟返說明書使用,我都試過漲電同燒電變,但係無正確使用先會
t2l 發表於 2009-10-27 00:36:53 | 只看該作者
弟覺得大容量同C數大的电池比較冇咁易漲(吾知點解)
初初接觸鋰电時候,也很小心保養电池,如C兄所言(用storage 去存放)(冇過放嗰隻)
但帶來的不便也很多  (突然去反叉吾切电)
小弟只能嘆 萬物皆有其壽命
tb03 發表於 2009-10-27 00:37:07 | 只看該作者
14# lung1
都未試過wo
Noir.KAZE 發表於 2009-10-27 00:43:08 | 只看該作者
我自己試過差滿擺兩個星期冇事,最多兩個半
limit我覺得玩到3.5-3.6@cell已經好夠(試過玩到得3.2@cell,有少少溫度,但係唔係熱,冇漲)

如果咁多排電,我會睇下有冇機會玩得哂(排排5000mah 40c都玩好耐)
如果預計自己玩得哂,我會去玩之前先差
如果唔係,我會差4-5排去7.8v擺到再下一次玩之前先差
其餘果d(5-6排)會玩之前先差

之後shift黎差同玩

成10排.......玩成日?
我玩兩排都玩到2個幾3個鐘.......