RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10069|回復: 35
收起左側

[第一次] 我的生日禮物~~

ogre 發表於 2009-11-1 22:48:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

GF送俾我的生日禮物~~
我第一次玩火車...
但係一心急....冇睇個火牛....
電壓原來吾岩.....開吾到車....
我會吾會燒左個SYSTEM GA?!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
Hokuriku 發表於 2009-11-2 04:42:29 | 顯示全部樓層
有無"噗"一聲+lor味?
有的話應該個火牛死左,就買過個220->15v的火牛直接control啦

無的話買返個220->110v
 樓主| ogre 發表於 2009-11-2 08:29:43 | 顯示全部樓層
有無"噗"一聲+lor味?
有的話應該個火牛死左,就買過個220->15v的火牛直接control啦

無的話買返個220->110v
Hokuriku 發表於 2009-11-2 04:42 AM

有D 味...
見個CONTROL 冇燈著..
係邊買?!
鴨記?!
yakuza 發表於 2009-11-2 08:36:16 | 顯示全部樓層
Lucky you mate! Did she get it from Taiwan? or HK also available?
JR100 發表於 2009-11-2 15:21:01 | 顯示全部樓層
個控制器後面有粒的, reset 一次睇下有冇反應, 冇就拜拜了, 要買過個控制器

ps: 插控制器前緊記加火牛(220v 轉 110v, 鴨記$30起)
 樓主| ogre 發表於 2009-11-2 16:40:51 | 顯示全部樓層
岩岩買左個~~
玩得LA~
不過...要推到1/3 油門..佢先行...
係吾係火牛電流細?! (120V 1A)
同埋..架車係吾係行先會著燈GA?!
 樓主| ogre 發表於 2009-11-2 19:36:41 | 顯示全部樓層
Lucky you mate! Did she get it from Taiwan? or HK also available?
yakuza 發表於 2009-11-2 08:36 AM

應該台灣買~~
好多人話HK 冇..
Hokuriku 發表於 2009-11-3 02:01:05 | 顯示全部樓層
有D 味...
見個CONTROL 冇燈著..
係邊買?!
鴨記?!
ogre 發表於 2009-11-2 08:29
果時我燒左原廠牛之後用IBM Notebook個火牛插入去又玩到
雖然話AC15V不過我插DC15V個control都work

之後去在鴨記買左個火牛又輕,功率又大一個接兩個控制都得
Hokuriku 發表於 2009-11-3 02:04:55 | 顯示全部樓層
岩岩買左個~~
玩得LA~
不過...要推到1/3 油門..佢先行...
係吾係火牛電流細?! (120V 1A)
同埋..架車係吾係行先會著燈GA?!
ogre 發表於 2009-11-2 16:40

1.通常都唔係一推馬上行,唔同摩打對最低的電壓都唔同
2.係,因為你係直流控制

應該台灣買~~
好多人話HK 冇..
ogre 發表於 2009-11-2 19:36

香港都有不過預左炒價
 樓主| ogre 發表於 2009-11-3 08:34:05 | 顯示全部樓層
咁其實玩LE D 車有冇D 野係必改?!
如果要D 燈長著..可以點改?!
yakuza 發表於 2009-11-3 10:10:03 | 顯示全部樓層
應該台灣買~~
好多人話HK 冇..
ogre 發表於 2009-11-2 19:36

That is what I heart.
Lucy you mate!!
Hokuriku 發表於 2009-11-3 12:44:52 | 顯示全部樓層
ogre 發表於 2009-11-3 08:34

常點燈控制器
JR100 發表於 2009-11-3 18:37:23 | 顯示全部樓層
ogre 發表於 2009-11-3 08:34

要用"常點燈控制器"才可以停車亮燈, 或改dcc (數位)

玩火車要準備既, 只有一項 ~~~ 錢! 樣樣配件都唔平, 改dcc 更係貴, 而且要有一定電子常識

如果冇乜錢就唔建議玩火車, 玩火車貴過玩拖頭, 玩遙控船等
 樓主| ogre 發表於 2009-11-3 20:10:37 | 顯示全部樓層
要用"常點燈控制器"才可以停車亮燈, 或改dcc (數位)

玩火車要準備既, 只有一項 ~~~ 錢! 樣樣配件都唔平, 改dcc 更係貴, 而且要有一定電子常識

如果冇乜錢就唔建議玩火車, 玩火車貴過玩拖頭, 玩遙控船等
JR100 發表於 2009-11-3 06:37 PM

"常點燈控制器"要幾錢 AR?!
also....DCC 改左又有D咩效果?
Hokuriku 發表於 2009-11-4 01:06:23 | 顯示全部樓層
"常點燈控制器"要幾錢 AR?!
also....DCC 改左又有D咩效果?
ogre 發表於 2009-11-3 20:10

DCC即係用數碼方式控制

不過所有動力卡車同頭尾卡都要有晶片

常點燈控制器Tomix的之前大約700蚊,不過接kato軌就要DIY供電線
 樓主| ogre 發表於 2009-11-4 08:28:08 | 顯示全部樓層
Tomix 可以控制到KATO 車?!
換左DCC晶片...控制器係吾係都要換?!
貓鈴鐺 發表於 2009-11-4 15:54:45 | 顯示全部樓層
16# ogre

可以

換DCC就當然要換過個控制器
 樓主| ogre 發表於 2009-11-4 16:19:09 | 顯示全部樓層
其實有冇D 教人玩N SCALE GE WEB SITE GA?!
我真係咩都吾知..
岩岩改左車箱燈ONLY.
Hokuriku 發表於 2009-11-4 17:08:39 | 顯示全部樓層
Tomix 可以控制到(KATO 車?!
換左DCC晶片...控制器係吾係都要換?!
ogre 發表於 2009-11-4 08:28

都係控制電壓點會唔得?

所有直流車用直流控都可以控制到(DC0-12~15V)
DCC化左就要用DCC的控制器(AC15V)
JR100 發表於 2009-11-4 18:58:01 | 顯示全部樓層
數碼化後可以有聲效, 可以on/off 車燈, 可以同時控制幾台車........ 等等
不過數碼化所花的金錢絕對係相當高, 樓主現時只係初入門, 先想想自己係唔係真係要跳落呢個錢坑先, 唔係花左幾萬蚊, 之後又後悔唔玩就浪費哂d 錢, 因為火車模型二手係唔值錢! 一盒千幾既, 二手只值3, 4百...