RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1731|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

過熱!?

ricky666 發表於 2009-11-20 01:17:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
多謝之前各位o既意見,但係當我換完D parts,加番潤滑油諗住試車o既時候,竟然行o左一陣就出煙……

後尾經過反覆測試,終於知到過熱o既地方係邊
當不斷咁向前向後之後,圖中呢舊野o既左手邊就會通紅

登錄/註冊後可看大圖

拆開o黎睇左邊條電線同附近o既膠都熔o左少少
(就係左手邊o個條線個位發光)

登錄/註冊後可看大圖

請問會係乜野問題呢?
Thanks!
老古 發表於 2009-11-20 01:34:58 | 只看該作者
換電子變速,這款己不合時宜。
memberbilly 發表於 2009-11-20 01:48:04 | 只看該作者
機械變速,多好多年了
 樓主| ricky666 發表於 2009-11-20 01:59:24 | 只看該作者
咁如果換番電子變速,會唔會夾唔番個remote control?
有冇邊隻model 可以推介下?
Thanks!
迷你谷爆 發表於 2009-11-20 08:46:35 | 只看該作者
機械變速,多好多年了
memberbilly 發表於 2009-11-20 01:48

小弟還有兩只放在神台供奉~
葉生 發表於 2009-11-20 09:42:59 | 只看該作者
咁如果換番電子變速,會唔會夾唔番個remote control?
有冇邊隻model 可以推介下?
Thanks!
ricky666 發表於 2009-11-20 01:59

你架TL-01....快D換做電子變速 (ESC) 啦....
我架TL-01都係朋友N年前既倉底貨.....同你一樣....機械變速....
我已經第一時間換左做ESC.....
唔使擔心...一定可以MATCH返個remote control.....
因為換左esc.....你係需要set一次中位....
點樣set...你睇返esc的說明書....跟住佢黎做就得.....easy job~~~冇難度~~~
rk2 發表於 2009-11-20 09:45:14 | 只看該作者
機械變速 ?  = ( 電阻)
留翻佢呢做珍藏啦 . .. . . . 買個普通的有刷的電子變速都係 $200 左右.... ( 已漸漸被無刷淘汰了...)
rk2 發表於 2009-11-20 09:46:02 | 只看該作者
小弟還有兩只放在神台供奉~
迷你谷爆 發表於 2009-11-20 08:46

20 年前都好少人用的, 何況今天 . ... ..
EricRC 發表於 2009-11-20 09:54:38 | 只看該作者
朋友啱買佐個MC330,玩到13T,都係2xx,几抵玩
chacha 發表於 2009-11-20 13:53:27 | 只看該作者
多謝之前各位o既意見,但係當我換完D parts,加番潤滑油諗住試車o既時候,竟然行o左一陣就出煙……

後尾經過反覆測試,終於知到過熱o既地方係邊
當不斷咁向前向後之後,圖中呢舊野o既左手邊就會通紅
http://img ...
ricky666 發表於 20/11/2009 01:17

呢樣係正常,因為機械變速係用電阻降 V 黎做低速較果,如果長期處於低速狀態,耗電量比開全速還要大,玩車時間相對縮短,如果你祇係玩跟車個摩打(銀色殼),經濟 D 咪用雙星原裝跟車0個款電變,一般模型店賣約$200,如果係工房呢度有師兄放就約$100~$120
gimsink 發表於 2009-11-20 14:07:47 | 只看該作者
BUT if you are a real vintage maniac....you will prefer mechanical, original taste !
Other than that, ofocurse go BL la!!
 樓主| ricky666 發表於 2009-11-21 04:10:52 | 只看該作者
Thanks各位師兄意見~~!
但係因為兩排電都已經擺到廢o左武功,所以仲要預錢買電同差機……
所以今日都係出去買過set 機變頂住先……
電變要排下隊先啦~~
tamiyafan 發表於 2009-11-21 13:21:08 | 只看該作者
Thanks各位師兄意見~~!
但係因為兩排電都已經擺到廢o左武功,所以仲要預錢買電同差機……
所以今日都係出去買過set 機變頂住先……
電變要排下隊先啦~~
ricky666 發表於 2009-11-21 04:10

唔好買機變呀! kws有得賣都要成$6-70, 加多$50 買個 TEU-101BK 仲好過, 儲車先用機變架
 樓主| ricky666 發表於 2009-11-21 13:37:32 | 只看該作者
哎呀...... 太遲啦......
依經買o左......
chacha 發表於 2009-11-21 13:47:57 | 只看該作者
唉……出事,呢類野,我諗工房好多師兄都有,包括我
 樓主| ricky666 發表於 2009-11-22 05:02:21 | 只看該作者
想請問 機變會唔會唔夾鋰電o架……?
同埋最平係咪都係係KWS買?
睇舊post 發現原來好景樓上都有模型鋪?