RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 笨仔
打印 上一主題 下一主題
收起左側

★★★ 橫洲夜遊會 ★★★

樓主| 笨仔 發表於 2011-7-21 15:21:03 | 只看該作者
大揸好,天氣好,天晚玩車好唔好,約埋一齊得無! 
dannywai123 發表於 2011-7-21 23:20:50 | 只看該作者
回復 笨仔 的帖子

笨兄好 , 大家都係麻甩佬 , 約埋玩車點會唔好 ,
唔怕比你推到跳舞 , 最怕請你都話唔到.....
太陽伯伯去左竹棋 , 攪到D人返曬屋企......
今個星期天公做美 , 話9之佢又到糧尾 .....
好快又到Happy Friday .....
約埋班師兄你追我逐 , 總好過哩埋屋企自瀆
 樓主| 笨仔 發表於 2011-7-22 20:07:45 | 只看該作者

happy 快地,橫洲掂車總動員之夜...正!
 樓主| 笨仔 發表於 2011-7-23 10:20:53 | 只看該作者
輪到我哋happy返晚喇,老爺車爭霸戰,有掂齊飛...入窿.
dannywai123 發表於 2011-7-23 18:18:14 | 只看該作者
今晚玩得開心D ,朋友生日 , 有party 來唔到......
calokboy 發表於 2011-7-23 18:40:31 | 只看該作者
今晚要早d去,遲d走
玩餮飽
calokboy 發表於 2011-7-23 20:22:36 | 只看該作者
係時候出發喇
GO  GO  GO
 樓主| 笨仔 發表於 2011-7-24 19:27:16 | 只看該作者
回復 dannywai123 的帖子

可以分享吓你架掂車setting嘛!
除咗換彈弓,仲有咩方法可以另到架車冇咁甩尾架?
dannywai123 發表於 2011-7-24 21:52:57 | 只看該作者
回復 笨仔 的帖子

咩情況下甩??
 樓主| 笨仔 發表於 2011-7-25 05:32:59 | 只看該作者
收油入彎...
仲有尾down stop應該度臂既中間凸出黎位置定係前後位?
dannywai123 發表於 2011-7-25 07:03:44 | 只看該作者

回復 笨仔 的帖子

那....我唔係好識架 , 無效果唔好笑我扮野呀.....

1.前面改用硬d既彈弓(xray F3.0 R2.8  or HPI F金R銀 or 雙星 F白 R藍
2.前後油壓全部行 0 rebound
3.前camber link 內波頭加高至camber link 平行
4.FF臂碼個底用介子加高1.0-1.5mm(我試過可以改善出彎 , 尾追上頭甩尾現像)

down stop我度前後位
 樓主| 笨仔 發表於 2011-7-25 10:47:16 | 只看該作者
貴為橫洲最有潛質嘅你,點敢笑你吖,淨係見你玩車一次俾一次強,簡直有如"超級撒亞人"般係度進化,遇強越強,拿拿聲拜師學藝都嚟唔切啦...

我玩車從來唔主張改車(因冇錢),以全原裝車嚟跑,什麼op可免則免,盡量原裝化,所以對一些設定副件冇嘜認識,例如以下問題:

2.什麼叫" 0 rebound"我重來未接觸過呢個名詞?
4.我重來唔知臂碼底可以加介子,因原裝定點 pin 位已經好短,再墊介子驚會走位?

咁你 set 幾高架車?
咁多問題煩住你添...

dannywai123 發表於 2011-7-25 23:46:03 | 只看該作者
回復 笨仔 的帖子

0 rebound = 人地講既縮芯 , 姐係話支油壓芯按入去之後要完全唔彈.....做法就係上緊油壓蓋之前 ,先將油壓芯完全按入 , 比多餘既油漏出 .... 最後先上緊個蓋.....我試個100% rebound(全彈) , 50% rebound(彈一半).....始終係縮芯最好渣.......
至於FF臂碼....可能加介指只可以用響金屬臂碼......其實 , 目的都係想改變Roll centre...
 樓主| 笨仔 發表於 2011-7-26 05:21:20 | 只看該作者
原來掂車都咁多學問,真係唔簡單呀!
 樓主| 笨仔 發表於 2011-7-26 10:38:17 | 只看該作者
講真吖!其實我哋玩開呢班人,但求架車行得走得已經心滿意足,對 setting 唔太講究,可能係跑街嘅關係卦...
以我為例,架NT1唔夠彎,我只會放軟份頭較硬個尾,再唔夠轉,放埋尾TOE  IN,我嘅知識水平就係得咁多,有幾多料一眼睇晒...
從來冇接觸過嘜嘢叫 Rebound,Roll centre,Down stop,Ride height,Droop, 墊介子呢類設定,一味淨係識玩.
淨係對住架掂車,要舞得掂嗰四條同度數同胎膽嘅幼呔,我就已經投晒降喇.相比起油車頭窄尾闊,易搞得多,所以我都好服玩電車玩得叻嘅人。
jx511 發表於 2011-7-26 22:24:44 | 只看該作者
ray哥係我地既大偈
唔係浪得虛名
dannywai123 發表於 2011-7-26 23:59:04 | 只看該作者
回復 jx511 的帖子

大家咪又係初學者.....我同你都係玩左兩三個月之麻.......不過我唔會好似你錦上小口羅屍都照玩姐.....
 樓主| 笨仔 發表於 2011-7-27 10:24:14 | 只看該作者
回復 jx511 的帖子

冇有錯,絕對稱得上 Professor  Ray  
 樓主| 笨仔 發表於 2011-7-27 10:36:49 | 只看該作者
回復 dannywai123 的帖子

嘩!三個月就可以玩成咁,唔得佢死~~~我都要拿拿淋跟你報返個 short course ,増值吓自己先!
螺絲小咗,可能係佢刻意安排,或者係想偷輕,好似T3 二樓板都特登俾你揀邊粒唔上,用嚟扭腰.
lailcm 發表於 2011-7-28 08:59:08 | 只看該作者
搬屋準備中,休息兩星期