RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ivan007350
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手問題!

搖控新手 發表於 2010-2-8 21:45:10 | 只看該作者
19# ivan007350

我只能講,你第一次玩。買新o野好D。

其實你行o下模型店,有d車是特價,是要自己砌,四五百元,再問個老闆要配甚麼,老闆會教你執一套,再買電和平充電器,我計你 車5xx包摩打和電變再用多一些錢買控+接收+servo,合共大約都是千一元左右。

但這個價錢不是多車給你選擇

有,有d特價車四五百【有d更平】。總之去d登了價錢的店買。
 樓主| ivan007350 發表於 2010-2-8 21:45:50 | 只看該作者
玩平路漂移果D
車殼... 街車果D掛

拆散再砌? 唔明
memberbilly 發表於 2010-2-8 21:47:53 | 只看該作者
22# ivan007350

你去玩貝反狗城買啦
 樓主| ivan007350 發表於 2010-2-8 22:16:01 | 只看該作者
點解錦講?
bigman0712 發表於 2010-2-8 22:53:56 | 只看該作者

入門預1千蚊太少了.....買齊所有野起馬3千蚊左右la....
1-車(600至3600)
2-電變,摩打(400至2000)
3-servo(80至1000)
4-控,接收(200至2600)
5-電LiPo(150至600)
6-差機(250至2000)
7-適當的改裝...如呔,大減速齒,摩打齒,一些應改的金屬件.....(100至1000)
8-一些必雖的工具(100至2000)
9-士啤配件...視付咩車(100至1000)
唔好諗住貪平買二手....因多數會奶野的....要平就買入門車種la.....但別買過時的車種(配唔倒零件).....最好不要買成品(有D咩問題都唔知)....買些自己裝組的(會有機本既諗.有D咩問題都易於跟進)
kwong2221 發表於 2010-2-8 23:05:09 | 只看該作者
下可選擇平價車入手如TT-01(切勿大改) x2
bigman0712 發表於 2010-2-9 08:08:05 | 只看該作者
下可選擇平價車入手如TT-01(切勿大改) x3
ericho 發表於 2010-2-9 16:57:48 | 只看該作者
我預算都係1千左右ja 因始終係學生哥
我打算買架試玩下 但係又改到基本既野
因為我老豆都好中意車,佢應該都識呢D-,-
ivan007350 發表於 2010-2-8 21:17

不如你玩mini-z啦
 樓主| ivan007350 發表於 2010-2-9 19:31:44 | 只看該作者
TT-01大慨幾錢?
herbert1 發表於 2010-2-9 21:08:01 | 只看該作者
大陸2.4 G   remote control        $400
TT01 with cheap雞電變跟白豬    $800
3003servo                              $80
電:                                          $250
叉機:                                       $350
噴油                                         $25
Bearing                                 <$100

岩岩好2000,已經最最最平.......
清清 發表於 2010-2-9 21:12:01 | 只看該作者
TT-01大慨幾錢?
ivan007350 發表於 2010-2-9 19:31

過多十幾日逗埋d利事出KWS殺出條血路
bigman0712 發表於 2010-2-9 21:18:09 | 只看該作者
大陸2.4 G   remote control        $400
TT01 with cheap雞電變跟白豬    $800
3003servo                              $80
電:                                          $250
叉機:                        ...
herbert1 發表於 2010-2-9 21:08

你o既提議都可以的....但點都起碼三排電la...同埋電變最好用無刷套裝....如果用白猪玩得密D分分鐘玩唔倒一個月就打祡.....
herbert1 發表於 2010-2-9 21:23:26 | 只看該作者
真係鐘意玩先繼續買電囉..........正常使用唔超齒比,白豬係好耐用既,跟車唔用又浪費
bigman0712 發表於 2010-2-9 21:26:55 | 只看該作者
真係鐘意玩先繼續買電囉..........正常使用唔超齒比,白豬係好耐用既,跟車唔用又浪費
herbert1 發表於 2010-2-9 21:23

咁又系....如果真系啱玩都會買過車la....
abc12345 發表於 2010-2-9 21:54:43 | 只看該作者
c兄你預$1000出車真係太小啦你起碼都要預$2000-$3000
你不如等埋d新年錢先去買啦
Brian 發表於 2010-2-9 22:02:34 | 只看該作者

TT01 RX7 FULL SET跟電變和Motor             HKD600(全新)(網上有人放600)(廣華街賣約650)
5000mAh 電池                                        HKD260(每玩10分鐘,休息五分鐘散熱,可玩一句鐘)
遙控買二手                                              HKD200(有時見到網上有人放賣)
充電器                                                    HKD150
噴漆一罐                                                 HKD  32
共HKD1242
資料僅供參考
1524 發表於 2010-2-9 22:24:48 | 只看該作者
KWS創 x有 d TT01套裝, 有齊車, 電,控各樣齊晒,
好似一千蚊多dd,
新手由此入門幾好.
gwinanthony1985 發表於 2010-2-9 22:29:33 | 只看該作者
RTR is not necessarily bad.
Inferno VE is a good example.
 樓主| ivan007350 發表於 2010-2-9 22:36:54 | 只看該作者
KWS創 x有 d TT01套裝, 有齊車, 電,控各樣齊晒,
好似一千蚊多dd,
新手由此入門幾好.
1524 發表於 2010-2-9 22:24

錦知唔知邊度有得賣?
Noir.KAZE 發表於 2010-2-9 22:39:42 | 只看該作者
KWS創 x

呢個已經係地方........