RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ivan007350
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手問題!

1524 發表於 2010-2-9 22:40:49 | 只看該作者
賡華街
創x

不過個package, 你預左 d 野係最基本, 不過新手o黎講都可以玩得好開心~
最大唔好就係電同差機都係Ni....唔知有無得升級做鋰電.
herbert1 發表於 2010-2-9 22:50:49 | 只看該作者
充電器                                                    HKD  85(鴨寮街有得賣,充完電會自動截繼電流)]

差唔差倒鋰電架???   唔係爆炸就死得
abc12345 發表於 2010-2-9 23:02:27 | 只看該作者
賡華街
創x

不過個package, 你預左 d 野係最基本, 不過新手o黎講都可以玩得好開心~
最大唔好就係電同差機都係Ni....唔知有無得升級做鋰電.
1524 發表於 2010-2-9 22:40

C兄我suggest你唔好去創x買野,因為好多c兄都係果度中過招
同埋好恰d新手買野 (純粹個人意見,沒有任何分化既意圖)
1524 發表於 2010-2-9 23:06:03 | 只看該作者
有咩招中?
願聞其詳~

我淨係知佢 d 野唔一定最平~
truckman 發表於 2010-2-9 23:13:41 | 只看該作者
有咩招中?
願聞其詳~

1524 發表於 2010-2-9 23:06

kws is seafood 街
jeffip97 發表於 2010-2-9 23:24:19 | 只看該作者
本人其實在很久之前便在雜志想過關于rc的
那時候真的很想玩,但那時小學嘛 沒有錢玩這麼貴的玩意
現在無意又再見到這玩意,所以想買一架

我一D經驗都冇,完全未玩過rc
我應該點買?
同埋我想玩漂移之類的 是否玩電 ...
ivan007350 發表於 2010-2-8 20:02

I am also only form 1 now~!!
abc12345 發表於 2010-2-9 23:25:43 | 只看該作者
有咩招中?
願聞其詳~

1524 發表於 2010-2-9 23:06

好耐之前有d c兄都有開過post,話創x有幾唔好,又話過佢地有d野唔標明實價,問完又逼你買(由其係新手)
總之有好多,手法層出不窮
有次有位c兄開post,由討論變成罵戰
所以我先suggest樓主唔好去,不過呢d都只係我既個人意見,希望唔好見怪
Noir.KAZE 發表於 2010-2-9 23:29:12 | 只看該作者
好耐之前有d c兄都有開過post,話創x有幾唔好,又話過佢地有d野唔標明實價,問完又逼你買(由其係新手)
總之有好多,手法層出不窮
有次有位c兄開post,由討論變成罵戰
所以我先suggest樓主唔好 ...
abc12345 發表於 2010-2-9 23:25

問完轉個頭就閃人

到依家都冇俾佢地"迫"過買野
第一次買部TB-03問我跟唔跟埋8粒bearings
我話唔洗佢地都冇再出聲

牛唔飲水唔襟得牛頭低......
清楚自己用d咩,唔要d咩,去邊度買都一樣

價錢就,差都唔差在幾十........
abc12345 發表於 2010-2-9 23:36:55 | 只看該作者
問完轉個頭就閃人

到依家都冇俾佢地"迫"過買野
第一次買部TB-03問我跟唔跟埋8粒bearings
我話唔洗佢地都冇再出聲

牛唔飲水唔襟得牛頭低......
清楚自己用d咩,唔要d咩,去邊度買都一樣

價錢就,差都唔差 ...
Noir.KAZE 發表於 2010-2-9 23:29

問完唔買佢地9成會黑面,好似死老母咁既款
價錢就唔多講啦,有時有d野咪同出面其他差唔多,但其他就唔敢講啦,可能差一百幾十都唔出奇
Noir.KAZE 發表於 2010-2-9 23:39:12 | 只看該作者
咪由佢黑嚕,唔需要睇佢地口面

我只係去買野,岩就買唔岩就走
abc12345 發表於 2010-2-9 23:43:23 | 只看該作者
咪由佢黑嚕,唔需要睇佢地口面

我只係去買野,岩就買唔岩就走
Noir.KAZE 發表於 2010-2-9 23:39

argee
lingryan 發表於 2010-2-9 23:58:20 | 只看該作者
去咁內創X都未試過比人黑面, 之前買最平鋰電...買最cheap無刷/ESC, 我知道佢地唔係最平, 問野佢地都ok, 不過佢地有時炎我太新手唔太願意答我o既問題...唔滿意o米去第二間law...

個人意見買:
電子野/lipo 去kws     ////// option件 去偉X (佢地真係好nice)

tamiya rtr 又幾吸引
1524 發表於 2010-2-10 00:35:29 | 只看該作者
我成日都去創x睇o野同問o野,
佢地又無黑面wor (有次仲問左好多電變摩打 package....最後都無買tim)~

又試過買車買電...介紹得好詳細~

anyway, 我講創x, 唔係因為佢特別好...而係佢執左 d TT01 package出o黎,
對新手o黎講, 可能會易 d 掌握同預算~
DriftNoobie 發表於 2010-2-10 00:49:53 | 只看該作者
不如你玩mini-z啦
ericho 發表於 2010-2-9 16:57

Mini-Z... 絕對唔係平.
psuser 發表於 2010-2-10 00:58:26 | 只看該作者
拒地都無逼買野呀。
不過問完唔買。真係會黑面口
個次問完無買。因為拒貴人$50
bigman0712 發表於 2010-2-10 04:10:02 | 只看該作者
充電器                                                    HKD  85(鴨寮街有得賣,充完電會自動截繼電流)]

差唔差倒鋰電架???   唔係爆炸就死得
herbert1 發表於 2010-2-9 22:50

系就系好平......但差排5000mah電起碼幾粒鐘呀(起级快差)....有兩排電就教定鬧鐘起身換電.......如果急住玩就.......
Noir.KAZE 發表於 2010-2-10 08:09:18 | 只看該作者
去咁內創X都未試過比人黑面, 之前買最平鋰電...買最cheap無刷/ESC, 我知道佢地唔係最平, 問野佢地都ok, 不過佢地有時炎我太新手唔太願意答我o既問題...唔滿意o米去第二間law...

個人意見買:
電子野/lipo 去kws  ...
lingryan 發表於 2010-2-9 23:58

PARTS去waigo有時會貴少少嚕.......
不過TAMIYA野都係去waigo同action hobby多
創x既TAMIYA OP都多,但係擺得有d亂.......等佢地搵都等一段時間
所以唔係全條街都冇的話都唔係好去
搖控新手 發表於 2010-2-10 17:29:27 | 只看該作者
但我從幾個角度睇x昇店

我覺得都是一間不錯的RC模型店,都值得光顧

一:貨件齊和種類多
二:價錢合理而且有時有驚喜
三:店的方向好明顯,主要是電車
 樓主| ivan007350 發表於 2010-2-10 19:20:00 | 只看該作者
TT01買套裝還是散買?

一次過買 還是分幾次買?
lf2c 發表於 2010-2-10 19:28:44 | 只看該作者
TT01買套裝還是散買?

一次過買 還是分幾次買?
ivan007350 發表於 2010-2-10 19:20

你係想自己一手一腳砌既咪散買囉~
如果唔係就搵一套2手囉~