RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3375|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TA05 v.2 珠差壓珠金屬片問題

kmart 發表於 2010-3-4 09:24:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
TA05 V.2說明書指引組裝珠差時,壓珠金屬片要用rubber cement 粘貼在狗骨杯那邊,我照做但發覺走完兩轉後有一邊rubber cement經已失效,有slip情況。我不明白為何田宮的設計會那麼奇怪:壓珠金屬片的內圍是圓形而不是半月形作interlock,搞到要玩搵野粘貼?

有無C Hing 可suggest 我應用甚麼膠水? (我擔心AA膠唔食力...)
又或是否有3rd party廠有出我上述的內半月形的壓珠金屬片可recommend小弟?
rt476 發表於 2010-3-4 09:31:52 | 只看該作者
Used AW oil and give them pressure
 樓主| kmart 發表於 2010-3-4 10:27:56 | 只看該作者
Do you mean "AW Grease"?
rt476 發表於 2010-3-4 10:51:57 | 只看該作者
Yes..100%
kbyuen 發表於 2010-3-4 11:39:01 | 只看該作者
用膠水貼始終不切實際,只改有interlock珠差片、你的膠狗骨杯又不夠力,會爛。
我見議你轉用金屬狗骨杯加有interlock珠差片(見附圖),我的TA05已改,好正!
但馬蹄膠要勤換。
 樓主| kmart 發表於 2010-3-4 11:48:22 | 只看該作者
Thank you very much!! Seems like this is the ultimate solution over using glue....
kbyuen 發表於 2010-3-4 12:05:33 | 只看該作者
Using glue is a stupid solution of TAMIYA to solve the problem of the weak plastic differential joint when they issue TA05 ver.2 after TA05
 樓主| kmart 發表於 2010-3-4 12:22:04 | 只看該作者
That's what I thought when I first glance at the manual... what the hack using rubber cement!? But I still used that anyway in my first....
kbyuen 發表於 2010-3-4 12:44:49 | 只看該作者
I apologize for my rude speech. In deed, Tamiya is a world wide toy manufacturer. They must have their reasons.
X2CR 發表於 2010-3-4 13:45:37 | 只看該作者
5# kbyuen
V2不能改這個,V2行416大盤,不能改TA04細珠差片。用AW Grease OK.
kbyuen 發表於 2010-3-4 14:25:27 | 只看該作者
OH !!! Sorry about that
IBM 發表於 2010-3-4 14:40:05 | 只看該作者

你講得無錯喎, 愈出愈差  

用 TA04 個片不能用到 37t 大盤, 齒比亦都從頭計過, 唔建議

其實星星原意係想將 416 果套珠差搬過去, 可惜衰慳皮, 跟左個   膠  外杯出街

個膠杯唔夠力, 圓圈外側壓唔住, 所以銑

最佳方法是換個金屬外杯, 再加 AW greese

但係金屬外杯要用馬蹄膠, 又引來另一輪問題  
kbyuen 發表於 2010-3-4 15:08:58 | 只看該作者
Agree !!!
但更換珠差片時會唔會chi 死咗個金屬杯,要成套換米好貴?
 樓主| kmart 發表於 2010-3-4 16:38:19 | 只看該作者
C Hing 們,咁出面坊間3rd party有無出過隻珠差比05 V.2 呢?
 樓主| kmart 發表於 2010-3-4 16:43:16 | 只看該作者
又或者我試改行後直sub 頭單向....示乎條track
kbyuen 發表於 2010-3-4 17:11:01 | 只看該作者
15# kmart

嘩 !!! 一言警醒 !!! 我冇想過這setting,下次一於試試。這是否可解决頭單尾珠差難用迫力的問題呢?
 樓主| kmart 發表於 2010-3-4 17:41:59 | 只看該作者

我諗應該會好少少.... 因為個尾無左珠差,某情度上無slip情況,直sub就brake反應就更直接及唔會slip,但仍然只會後輪有brake power
manhunt 發表於 2010-3-4 18:12:07 | 只看該作者
我都問過類似既問題,
不過都係唔係好明
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=163327
move7648 發表於 2010-4-15 14:12:36 | 只看該作者

ching, 你意思係用AW grease黎貼塊珠差片落狗骨杯?
cowboy 發表於 2010-4-15 22:35:46 | 只看該作者
又或者我試改行後直sub 頭單向....示乎條track
kmart 發表於 2010-3-4 16:43

你講笑咋師兄?touring行尾直?