RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3165|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

懷舊遙控車的定義

ll2002 發表於 2010-3-19 13:56:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
停左產的遙控車=懷舊遙控車??
定係要再過10年8年先算懷舊遙控車呢..??
各位Ching你地點睇??
RCman 發表於 2010-3-19 14:05:21 | 只看該作者
我覺得懷唔懷舊...好難介定。
好多時都係因為細個時想要,或陳經有過...
到大左想再要返/keep住果種情意結多D。
有人覺得TA01不算懷舊車,不過TA01就真係好多車友細細個陳經玩過的車。
又有人覺得80's年代的Buggy如 834b, Kyosho ZX, Ultimate,AYK, RC10, PB...果D至算係....
我覺得.....有著一份自己童年的回憶...果部就係自己的懷舊車
 樓主| ll2002 發表於 2010-3-19 14:35:29 | 只看該作者

講得好...! 我仲好喜歡TA01,02! 細個時勁鐘意玩佢!! 佢永遠係我心目中的懷舊遙控車~~
chacha 發表於 2010-3-19 14:45:21 | 只看該作者
超過廿年當然可以偏入懷舊行列,不過剛超過十年0個類又好難判斷係唔係懷舊車。
wingky 發表於 2010-3-19 14:58:36 | 只看該作者
點先算懷舊應該因人而異, 多數是個人於童年時代的事物, 例如我覺得八十年代d歌係懷舊歌, 但我老豆卻認為六十年代個d先算懷舊。對我而言, 90年前的都算懷舊車。
hihizaza 發表於 2010-3-19 15:01:15 | 只看該作者
TA-01,02懷舊得來又周街買到件,好難講,講獨特可能TA-03仲懷舊!!
chacha 發表於 2010-3-19 15:07:11 | 只看該作者
TA 03 市面重有好多零件賣喎
rcbuyer 發表於 2010-3-19 15:10:36 | 只看該作者

其實儲懷舊車等於是懐念的一種方法,以前曾經擁有的,但失去了,心理上有種吾捨得既感覺,懷舊車是用來填補心理上的一種失落感,再加上其他人的應同,視作一種追求,擁有它就等於滿足左自己了,甚至可以作為一種令人羡慕的工具,但是如果一直擁有到現在的,因為未失去過,就吾會珍惜啦,收藏家就另計。這是本人對懷舊車的睇法
george02 發表於 2010-3-19 15:43:50 | 只看該作者
懷唔懷舊=個人感覺
josephlkcheung 發表於 2010-3-19 15:52:47 | 只看該作者
懷舊=20~30年的擁有
懷舊=20~30年的保存
ericlam 發表於 2010-3-19 16:55:44 | 只看該作者
我覺得懷唔懷舊...好難介定。
好多時都係因為細個時想要,或陳經有過...
到大左想再要返/keep住果種情意結 ...
RCman 發表於 2010-3-19 14:05

Agree!! 我部懷舊車就系Sand Scorcher
Daytona 發表於 2010-3-19 17:02:42 | 只看該作者
RCman 發表於 2010-3-19 17:52:16 | 只看該作者
例如皇蜂/草蜢/青蛙/HotShot復刻版算唔算係懷舊車?
Daytona 發表於 2010-3-19 17:02

如果你用"價值"去衡量
佢地唔係,
如果用時間,回憶去衡量
佢地一定係!
chiuchiu 發表於 2010-3-19 18:26:43 | 只看該作者
回復 2# RCman
我非常同意 RC MAN GOR!
Daytona 發表於 2010-3-19 19:05:41 | 只看該作者
聽聞HotShot復刻版已經被改良,同當年既HotShot已經有出入。
chacha 發表於 2010-3-19 20:29:08 | 只看該作者
聽聞HotShot復刻版已經被改良,同當年既HotShot已經有出入。
Daytona 發表於 19/3/2010 19:05

唔止 HotShot 復刻版有改良,青蛙都有
Hotdog2 發表於 2010-3-20 01:53:40 | 只看該作者
我覺得已停產10年以上又買唔到零件等死的都可以叫懷舊! 大家同意嗎?
RCman 發表於 2010-3-20 11:04:54 | 只看該作者
Daytona 發表於 2010-3-19 19:05

HotShot, Frog 都有改良,改良主要係把當時一些設計上的問題作出修正
HotShot: 狗骨由初版的三件組合件改成為一件過。
Frog: 狗骨由初版的六角頭(六角頭設計當時容易打滑及磨損得很快)改為現在常件的"T"字形,所以狗骨柸都相對地改了。
另外還有rear damper, 初代是一件過CNC鑼出的,復刻的damper頭尾改用膠料,運作起來比起用全金屬的順滑多一點。
就算buggy champ/ Sand都把當年的damper 改良了,當時有oil damper用在RC車上是一件很像真的設計(當時多只用Coil或鐵線作回彈)
不過當年的damper就沒有現有的多層式O-ring sealed 設計,oil就好易因damper 活塞作用下....有油壓油由筒內流出,
到現在復刻buggy champ/ sand 時已加設了O-ring作防漏了
chacha 發表於 2010-3-20 12:44:03 | 只看該作者
HotShot, Frog 都有改良,改良主要係把當時一些設計上的問題作出修正
HotShot: 狗骨由初版的三件組合件改 ...
RCman 發表於 20/3/2010 11:04

當年已有 CNC ?
rcbuyer 發表於 2010-3-20 17:20:15 | 只看該作者
當年已有 CNC ?
chacha 發表於 2010-3-20 12:44

cnc=computer nothing control