RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: jzx100mkll
打印 上一主題 下一主題
收起左側

My Friend 差Lipo 出事了...................

lingryan 發表於 2010-3-22 22:01:26 | 只看該作者
X-Charger B6<<我都有呢部.., i always use  Balance Charge 3.0 A...
Hotdog2 發表於 2010-3-22 22:08:05 | 只看該作者
所以現在玩HIMH先遲小小先買排玩!!
水都丸 發表於 2010-3-22 22:08:09 | 只看該作者
鋰電爆炸最大可能既原因只有穿左同正負short通先會,電量越大爆得越勁!
我親身做過測試,用一排已經玩到冇乜電既lipo用石頭揼爛佢,只有少量煙出同有剌鼻氣味
解體後睇過果d碎片發現原來裡面係一疊疊好似紙咁既野同一d黑色野
睇過d測試鋰電袋同鋰電爆炸既片見過係用電鑽黎鑽穿都只係噴火出大煙,而short通一段時間袋內爆都係一樣
估計鋰電應該係內部short通爆得最勁
我諗師兄最大可能係short通爆電多啦.....唔關差機事
我平時都係用5A fast charge冇事
小心使用其實好安全既....
GARY^^ 發表於 2010-3-22 22:10:28 | 只看該作者

唔多問咩叫"無電差電"==
即係差電途中停左電(跳掣??), 但你個FRD唔知道KEEP住排電.. 30分鐘後著火??
mwheel 發表於 2010-3-22 22:10:31 | 只看該作者
爆鋰電係咪好臭gar? 好似果陣味仲會久久不散。
以前人地教,如果塊電著火,就會自燃,無法救熄,唯一方法係掉入馬桶,合上蓋等佢在水中燒完為止。
好驚!!
tamiyarx 發表於 2010-3-22 22:14:28 | 只看該作者
MUST USE CONDOM (LIPO-SAFE BAG) $4x-$5X TO PROTECT YOU, YOUR FAMILY & EVERYONE
skywoo1105 發表於 2010-3-22 22:18:03 | 只看該作者
唔多問咩叫"無電差電"==
即係差電途中停左電(跳掣??), 但你個FRD唔知道KEEP住排電.. 30分鐘後著火??
GARY^^ 發表於 2010-3-22 22:10

無電差電 <<==   舊電無電拎去差
我都睇得明...
asaq-wong 發表於 2010-3-22 22:21:12 | 只看該作者
係唔係無用平衡插差電? 如無用平衡插黎差鋰電就會好容易出事~~
short circuit (如炒機後)、過放、過充、本身 pack 電有事如漲左、穿左、凹左, 不適當使用程況下, 都會有經會發生鋰電大爆炸~所以有分壓差安全D!
鋰電短路一定出煙或著火,炒過鋰電要睇下小傷定有接曲及發熱(發溫),有時末瑞小小凹已有短路, 放下數天會自動跌volt。用鼻聞下有冇穿, 有時肉眼睇不到, (可以放在lock & lock 箱, 明天聞下有冇異味,因電解媒介好volatile) 。
另穿左的電(漏了眼) 可以差到 4.2v , 但放電時會跌volt <3V 。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

http://www.laureanno.com/RC/fire-pics.htm
tonyrooney90 發表於 2010-3-22 22:25:51 | 只看該作者
回復 49# asaq-wong
嘩!咁你有冇向差機公司或者舊電果間公司追究呀?
 樓主| jzx100mkll 發表於 2010-3-22 22:39:29 | 只看該作者
回復  asaq-wong
嘩!咁你有冇向差機公司或者舊電果間公司追究呀?
tonyrooney90 發表於 2010-3-22 22:25

你問至直 ar !! haha~~~
colorswan 發表於 2010-3-22 22:39:30 | 只看該作者
嘩.....師兄你排電都好爆吓喎.......想知係咩牌子?
 樓主| jzx100mkll 發表於 2010-3-22 22:40:03 | 只看該作者
鋰電爆炸最大可能既原因只有穿左同正負short通先會,電量越大爆得越勁!
我親身做過測試,用一排已經玩到冇 ...
水都丸 發表於 2010-3-22 22:08

Thank C hing ~~~
 樓主| jzx100mkll 發表於 2010-3-22 22:40:57 | 只看該作者
係唔係無用平衡插差電? 如無用平衡插黎差鋰電就會好容易出事~~
short circuit (如炒機後)、過放、過充、本 ...
asaq-wong 發表於 2010-3-22 22:21

又學到嘢~~Thx C-Hing ~~~
 樓主| jzx100mkll 發表於 2010-3-22 22:43:38 | 只看該作者
又學到嘢~~Thx C-Hing ~~~
jzx100mkll 發表於 2010-3-22 22:40

唔用平衡插係差唔到 lipo Balance 架wor ....?
lingryan 發表於 2010-3-22 22:46:35 | 只看該作者
車房救火用粉狀滅火筒? LV袋/紙皮反而頂得住, 膠箱就溶, 我覺得用鋰電袋好似冇咩用...(But Must Buy)...入左電袋就摸唔到舊鋰電有冇發熱...

都係要買多舊LiFe and NiMh 平衡下風險
f-16 發表於 2010-3-22 23:06:55 | 只看該作者
I.E POWER  Lipo ~ 4200 (20c) ~ Balance Charge 3.0 A   ~ X-Charger B6~
jzx100mkll 發表於 2010-3-22 20:20

X-Charger B6??????????

咁流呀?!

仲諗住買。
f-16 發表於 2010-3-22 23:17:58 | 只看該作者
如果救吾切火、連人家部車都燒埋。
山久和也 發表於 2010-3-22 23:24:37 | 只看該作者
我都係e部~~~都無事@_@~.............有點兒驚驚地tim!_!.................................
水都丸 發表於 2010-3-22 23:52:18 | 只看該作者
都唔關部機事.....
呢d機差鋰電過高或過底電壓會自動cut架,仲有溫度線
除非真係咁唔小心用左Ni-cd或Ni-Mh mode黎差姐
bigman0712 發表於 2010-3-23 00:00:25 | 只看該作者
如果用軟殼電就要小心.....好多人因保全不當而導至電池受損也不知......如把電池和尖硬的習物一起全況....導至有大小的凹很....咁樣累績一定程度的傷很就會有自爆的危險....
我就會一買來就加多層熱縮膠....平時小心擺放....盡量被免過放同過差....玩完會o既日養返舊電(3.8V-3.9V)...差電時一定在傍睇住的唔會走開的.....咁樣就應該會好安全的.....