RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: jzx100mkll
打印 上一主題 下一主題
收起左側

My Friend 差Lipo 出事了...................

kkchung 發表於 2010-3-24 23:20:44 | 只看該作者
回復  tonyrooney90

對不起這隻牌子不知是何國內廠生產,或者你可以打相關資料在網上找
oscarchoi 發表於 2010-3-24 22:42

http://gt-rc.com/pro_detail_en.asp?PID=80
tonyrooney90 發表於 2010-3-24 23:35:57 | 只看該作者

回復 120# kkchung
呢間公司冇香港代理?
咁D模型鋪去邊度攞貸呀?
kkchung 發表於 2010-3-25 00:49:47 | 只看該作者
回復  kkchung
呢間公司冇香港代理?
咁D模型鋪去邊度攞貸呀?
tonyrooney90 發表於 2010-3-24 23:35

X-Charger B6之前是有香港代理,但水貨對他們的出貨量影響很大。不知現在還有否在做代理,有心情時再去問問。之前貨源有兩種,較貴香港代理貨貨源和平價國內及行街貨源。香港代理的香港版用料是和日本版一樣,而且早期壞機還能做到保修一換一。其他版本A貨便不清楚了。

而香港版本的G.T. Power  香港還有公司代理,香港版的機子也有做原廠保修服務。(P.S. 大家不要再拿其他版了因為是不同牌子和A貨機器壤著人家修理和不要問候人母親。)

而i-Max 香港也沒有正式代理,貨源大多是從不同沒公司的個人行街或從國內寄回來。

現在這些平機很難找人去做代理。市場上人人也只雖要買平價貨。又有網上和國內的低價貨源影響,令連香港門市利潤過低。想做代理也只會成了做吃力不討好的生意,所以真的發生了什麼事只能直接連絡國內生產商。
mk2 發表於 2010-3-25 01:14:38 | 只看該作者
回復 125# kkchung

我就覺得無論係咩版本都好,只要唔係a貨既話,廠商都應該要跟一跟e單野,因為話到尾都係佢既出品
kkchung 發表於 2010-3-25 01:39:48 | 只看該作者
回復  kkchung

我就覺得無論係咩版本都好,只要唔係a貨既話,廠商都應該要跟一跟e單野,因為話到尾都係佢 ...
mk2 發表於 2010-3-25 01:14

所以上一頁已經打了廠商資料給他去問
mk2 發表於 2010-3-25 09:32:46 | 只看該作者
好彩事主買既係大陸叉機,有起事上黎返大陸都可以方便D!
kkchung 發表於 2010-3-25 13:04:08 | 只看該作者
好彩事主買既係大陸叉機,有起事上黎返大陸都可以方便D!
mk2 發表於 2010-3-25 09:32

是呢現在有問題拿回國內真的很方便容易。現在市場那六七百元以下的入門平價機全是國產機天下,以這些二百餘元的機子來說,體積又細和功能又多是很超值。而且維修率又不高。香港的Apex、BOL 及T.L.P.在同價錢上的機器很難和國產機競爭。

不過這些大功率鋰電安全性本身是差些。而且還用在我門常出現撞擊的車子裡,真的有一定危險性。反而看到鎳鎘電池(Ni-Cd) 還更安全,可是又做不到那些大容量高電壓。
mk2 發表於 2010-3-25 18:17:20 | 只看該作者
回復 43# 水都丸 [/b  

其實點解D電會無啦啦過熱short通?
係咪因為過度叉電而熔左裡面D野呢?
咁叉機本身應該有safety cut,點解又唔會喺過熱之前cut機呢?
mk2 發表於 2010-3-25 18:28:53 | 只看該作者
回復 129# kkchung

講得冇錯!而家D叉機真係功能又多價錢又平!
相信就係價錢平既原因,我諗多數人如果遇到E D問題都唔會搞咁多野(上大陸都廢事)平平地買過就算

我都有用LIPO電~知道E單野之後都考慮轉用番NICD/NIMH電,玩下啫,唔好搵成家人黎博丫嘛
水都丸 發表於 2010-3-25 19:28:01 | 只看該作者
回復 130# mk2

其實點解D電會無啦啦過熱short通?<---有時撞過跌過裡面爛左唔知
係咪因為過度叉電而熔左裡面D野呢?<---有咁既可能
咁叉機本身應該有safety cut,點解又唔會喺過熱之前cut機呢?<---一般都會響響過熱前cut,但如果排電係short通而過熱,同樣地會cut,但就算cut左如果排電係內部short通左,短時間內都會爆,cut電係令部機唔會響鋰電異常情況下繼續差電發生危險,而該功能唔係令到排電唔爆炸....
要爆既點都會爆....
kkchung 發表於 2010-3-25 20:02:25 | 只看該作者
回復  kkchung

講得冇錯!而家D叉機真係功能又多價錢又平!
相信就係價錢平既原因,我諗多數人如果 ...
mk2 發表於 2010-3-25 18:28

沒法了,只要價錢買貴些,即使有原廠行保修。人也會立刻走掉。說實話一分錢一份服務。沒利潤地去做到客人要的服務也好,代理商也不會長久便結業。

其實大功率那類Ni-Mh比Ni-Cd容量大許多、平均電壓又高又較環保。但大功率那類Ni-Mh電池本身穩定性較差和容易壞,同樣也常會聽到爆電出現。

用鋰電時放在防爆袋裡是有一定安全作用。之前有所代工廠商給我們看過,把鋰電放在防爆袋裡。然後short通正負至爆炸著火到差不多燒光,看到那防爆袋還有一定不錯的作用。
~CCXR~ 發表於 2010-3-25 20:12:01 | 只看該作者
wow, u are lucky
tonyrooney90 發表於 2010-3-25 21:39:23 | 只看該作者

回復 125# kkchung
邊度有人問候人母親呀?
你唔信既搵哂咁多版睇下
你點解要無啦啦叫人不要問候人母親呀?
你即係話睇襯呢個POST既人都會問候人母親姐?
你係咪想你母親呀比人問候呀?
tonyrooney90 發表於 2010-3-25 22:30:12 | 只看該作者
回復 134# ~CCXR~
lucky?我都好想你咁LUCKY呀!
希望你咁晚有同樣事情發生啦!
tonyrooney90 發表於 2010-3-25 22:34:03 | 只看該作者
回復 117# raman9551
係呀
專幫人滴蠟
haha!
kkchung 發表於 2010-3-25 23:17:42 | 只看該作者
回復  kkchung
邊度有人問候人母親呀?
你唔信既搵哂咁多版睇下
你點解要無啦啦叫人不要問候人母親呀?
...
tonyrooney90 發表於 2010-3-25 21:39

帥兄請看請楚上面寫什麼!沒有人說你或這帖子有人在說髒話!我是說叫大家去修理站時可以禮貌些,不要一去到便吵吵鬧鬧。

因為我以前做模型店至後期沒有做後,也會看到一些人一去到不論有什麼事便先吵吵鬧鬧。要說這些話大家也懂的,但我覺得可以禮貌些。
tonyrooney90 發表於 2010-3-25 23:31:54 | 只看該作者
回復 132# 水都丸[/
睇完你解釋之後
我好肯定係差電機有問題
因為當我救熄哂D火後
個差電機仲差緊
tonyrooney90 發表於 2010-3-25 23:52:06 | 只看該作者
回復 138# kkchung

你有咩證據話呢度留言既人去修理時唔禮貌,一去到便吵吵鬧鬧呀?
而且大家都冇提過自己去修理時會唔禮貌,一去到便吵吵鬧鬧!
你點解要無端端咁講呀?
冇禮貌既人就採你都傻啦
D冇禮貌既人唔通睇完你講呢句野之後會變番好有禮貌咩?
你咁中意同人叫人有禮貌D唔好問候人母親
你應該出去旺角同D冇禮貌又中意問候人母親既人講呢番說話
而唔係係冇人問候人母親既情況下叫人唔好問候人母親呀!
管理員!!!!!!!!!!!
kkchung 發表於 2010-3-25 23:56:43 | 只看該作者
mk2 發表於 2010-3-26 00:28:53 | 只看該作者
回復 139# tonyrooney90

咁即係唔曉CUT啦