RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2633|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

vm ii motor gear

arbee 發表於 2010-4-7 09:01:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
vm ii gear ratio用緊8.5Tmotor大齒係48p75T我個Motor可搭幾T齒?玩快車Thank you
清清 發表於 2010-4-7 11:19:22 | 只看該作者
raymen 發表於 2010-5-23 19:37:54 | 只看該作者
If 64 pitch , 100T ? 8.5 turn motor...
Motor可搭幾T齒?玩快車Thank you
r003 發表於 2010-5-24 03:38:15 | 只看該作者
why change to 大齒 from 64p 100T to 48p75T

Thanks!
清清 發表於 2010-5-25 00:58:07 | 只看該作者
If 64 pitch , 100T ? 8.5 turn motor...
Motor可搭幾T齒?玩快車Thank you
raymen 發表於 2010-5-23 19:37

如果你用100T大減齒可試試22或23摩打齒,
22齒齒比為7.72,而23齒齒比為7.39,
或你可用102T配23T,齒比為7.54
清清 發表於 2010-5-25 01:03:09 | 只看該作者
why change to 大齒 from 64p 100T to 48p75T

Thanks!
r003 發表於 2010-5-24 03:38

各有所需,48p比較爆炸力強兼耐用,
64p比較線性但齒幼耐用程度底,
但64p配搭齒比有優勝處所以較多比賽車手選用!
dotwack 發表於 2010-5-26 01:29:27 | 只看該作者
各有所需,48p比較爆炸力強兼耐用,
64p比較線性但齒幼耐用程度底,
但64p配搭齒比有優勝處所以較多比賽 ...
清清 發表於 2010-5-25 01:03

清清c hing,我想問下如果VMII用3.5Turn,motor齒應配答幾多呢?好想玩快車。其實摩打齒是怎樣計算呢?Many Thanks!
清清 發表於 2010-5-26 10:22:13 | 只看該作者
清清c hing,我想問下如果VMII用3.5Turn,motor齒應配答幾多呢?好想玩快車。其實摩打齒是怎樣計算呢? ...
dotwack 發表於 2010-5-26 01:29

Sorry!答你唔到,或你去食粥問Andy控唔控到?
dotwack 發表於 2010-5-26 12:21:49 | 只看該作者
Sorry!答你唔到,或你去食粥問Andy控唔控到?
清清 發表於 2010-5-26 10:22

清清師兄!唔該曬!
93461612 發表於 2010-5-29 19:39:41 | 只看該作者
回復 7# dotwack
其實好易計:

首先計左內齒比先,
皮帶車> 珠差盤牙數 ÷ 中牙牙數
直軸車> 大傘齒牙數 ÷ 細傘齒牙數
總齒比是 = (大減齒÷馬達齒) x 內齒比

無記錯VM2內齒比係1.7
dotwack 發表於 2010-6-11 00:07:48 | 只看該作者
多謝你呀,等我試下計先。