RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1603|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有一些問題

搖控新手 發表於 2010-4-17 20:55:10 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
圖中紅圈的螺絲和膠B2
如果用B2,條螺絲根本唔夠長,一開機個SERVO一轉即甩,唔知o係我唔識砌定點,明天要去配螺絲

我覺得用呔膠好似有d多餘,攪到我d手指全部都o係膠,漏到周圍都o係,掉了呔膠

一開機,個servo轉一轉就勁震【知知聲】,但又到個遙控控制左右,我已把接收天線拉長和盡量靠近個遙控

個晶體,我覺得好貴,五十元一對,RX 和 TX ,有一個o係用個膠紙包著,我未買時以為兩個的freq. 是一樣,但有一個被包著,睇唔到實際數值,這些晶體鴨記賣幾元一粒喎,唔知可否通用,只要買一樣freq. 唔知得唔得,我應該用回tam tech gear 的,一時想唔起
Noir.KAZE 發表於 2010-4-17 20:59:26 | 只看該作者
1.你會唔會用錯螺絲?
2.你部車都唔玩GA啦,用唔用冇咩所謂
玩既話到時你就知咩事GA啦
 樓主| 搖控新手 發表於 2010-4-17 21:01:22 | 只看該作者

回復 2# Noir.KAZE

無用錯螺絲,因為有一粒細d唔o係,我用大粒d都唔o岩
這部會玩的
Noir.KAZE 發表於 2010-4-17 21:13:49 | 只看該作者
SERVO本身有跟螺絲的話用返都得......

未試過有咁既情況

玩既唔痴TYRE,咪得閒就甩俾你睇嚕,玩玩下你都係會痴返
 樓主| 搖控新手 發表於 2010-4-17 21:18:44 | 只看該作者
回復 4# Noir.KAZE

THX

已從垃圾桶拿回再每個輪加晒了

因為servo 原本粒螺絲更短,所以我估要配

未來幾天又潮濕,不宜噴殼
Noir.KAZE 發表於 2010-4-17 21:22:19 | 只看該作者
D膠痴手即係痴得唔好.......
正常唔應該痴到手......

咩servo黎?
 樓主| 搖控新手 發表於 2010-4-17 21:31:07 | 只看該作者
回復 6# Noir.KAZE

THX

是我手功唔好,已用幼管加到全支呔膠無晒了,我睇d呔都痴實個輪,但可能唔夠好,但都ok實

是SRM-102 SANWA,只欠一條長螺絲
cowboy 發表於 2010-4-17 21:37:36 | 只看該作者
用跟servo螺絲啦...
Noir.KAZE 發表於 2010-4-17 21:43:21 | 只看該作者

邊洗咁多ga
快既係邊位落,唔洗掰開條邊,但係唔靚
想靚就掰開少少落
想實既再係條邊落多一次

真係未試過連跟返黎果粒都唔夠長,你可唔可以影一影你整完之後係點樣?
 樓主| 搖控新手 發表於 2010-4-17 21:43:23 | 只看該作者
回復 8# cowboy

就是跟servo粒螺絲比圖中的短一倍,所以沒有辦法
 樓主| 搖控新手 發表於 2010-4-17 22:04:27 | 只看該作者
左 servo 原裝螺絲

右 MA4

真慘
Noir.KAZE 發表於 2010-4-17 22:09:31 | 只看該作者
搵粒差唔多既有冇?
呢粒唔多似係......

有冇卡尺度度佢
 樓主| 搖控新手 發表於 2010-4-17 22:16:14 | 只看該作者
回復 12# Noir.KAZE

冇,這部是我第一部自己砌的RC 車,沒有其他散件了

好易,明天去配便可以

現在最緊要攪掂servo震個問題

冇卡尺
 樓主| 搖控新手 發表於 2010-4-17 22:37:36 | 只看該作者
回復 14# johnny0925

在工具箱找到一粒OK的螺絲了

但一開電變個SERVO震和出聲
mouse 發表於 2010-4-17 22:45:22 | 只看該作者
圖中紅圈的螺絲和膠B2
如果用B2,條螺絲根本唔夠長,一開機個SERVO一轉即甩,唔知o係我唔識砌定點,明天要 ...
搖控新手 發表於 2010-4-17 20:55

10mm螺絲應該夠長,易甩有以下可能

1. Servo保護的組件裝在不好。
2. servo之前用過3mm的螺絲,孔位已變大,解決方法就是用回3mm*10mm螺絲,上緊就可以了。
3. 你的servo不是futaba, 三和servo是要用3mm螺絲的。

個晶體,我覺得好貴,五十元一對......

以下解決方法:
1. 晶體可以到淘寶網買,幾蚊一對。
2. 改用2.4G控,那就不用換band了。

一開機,個servo轉一轉就勁震【知知聲】,但又到個......

有以下可能性:
1. 有家庭電器jam到個控,可到室外試試。
2. 轉向組件不順,servo回不到中位,所以有知知聲。
 樓主| 搖控新手 發表於 2010-4-17 22:50:42 | 只看該作者
回復 17# mouse

謝謝師兄解答

THX