RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: MAZDA
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今個星期六5月1日中環至北角碼頭港島旺團(事後相 )

German 發表於 2010-5-2 22:15:33 | 只看該作者
dg8380 發表於 2010-5-2 22:16:41 | 只看該作者
睇見阿佳D車賣出之後比人咁玩法..
Q-pet 發表於 2010-5-2 18:02

新既巴士司機用什麼方法渣巴士我控制唔到,我既方向係整好d巴士。仍會繼續聆聽大家意見。
MRX-2 發表於 2010-5-2 22:19:54 | 只看該作者

NT是誰?
ObenO 發表於 2010-5-2 22:22:05 | 只看該作者
新既巴士司機用什麼方法渣巴士我控制唔到,我既方向係整好d巴士。仍會繼續聆聽大家意見。
dg8380 發表於 2010-5-2 22:16

有人講佳哥d車唔係唔會反?,真有其事?
German 發表於 2010-5-2 22:23:43 | 只看該作者
ObenO 發表於 2010-5-2 22:24:56 | 只看該作者

個名叫新界?
dg8380 發表於 2010-5-2 22:25:09 | 只看該作者
[老實]
反了2-3次,都不是故意開得快
我開過一次,重心偏高,避震偏軟
[/老實]
German 發表於 2010-5-2 19:11

多謝你的意見,我會研究一下。
odaan 發表於 2010-5-2 22:47:09 | 只看該作者
今次唯一不滿意就係個搞手

換電壞車唔等人
唔行頭唔帶路
仲要問番你「點行呀」
帶行有博路
行埋車路仲要唔叫人靠邊
自己係埋車路飛
等燈又唔識指人泊車,塞死安全島
綠燈閃緊又唔叫你過定唔好過
又唔指揮大局
仲有好多
-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-
BTW,多謝你餐飯
German 發表於 2010-5-2 18:49

我呢隻 塘邊鶴 比少少意見 , 搞手 做唔好 "帶頭" 係搞手問題
但換電唔等人 , 甘有無人做 "押尾" ?? 當然搞手可以係每個大路口等齊人再行 , 但壞車有否延誤進程 ??
需知道有時有 D 人壞車 , 係可以離譜到就地玩足幾十分鐘 , 等 , 甘人地玩唔晒 , 追唔到尾班車呢 ??

過馬路係每個參加者都可以協助指揮
靠邊呢家野更加係個個都自己自動自覺

唔好乜鬼都依賴搞手 , 一個人點做得晒三樣野 ??

我唔係撐搞手 , 但唔想見到將責任全部由搞手食晒
German 發表於 2010-5-2 23:13:56 | 只看該作者
我呢隻 塘邊鶴 比少少意見 , 搞手 做唔好 "帶頭" 係搞手問題
但換電唔等人 , 甘有無人做 "押尾" ?? 當 ...
odaan 發表於 2010-5-2 22:47

你都講得好中
[發洩]
但一場活動點都要有人「做頭」Y
好似今次咁,停車映相
映完,大家你眼望我眼(大家都FEEL都+出聲話映完)
直到有人問行得未呀
佢先答「行囉」

同佢話「換電呀」
「哦」
跟手佢有佢行
OK,如果你下個街口等都OK呀
但成3-4個街口喎
琴晚有3位師兄幾乎迷路
[/發洩]
唔係話要佢一腳踢
但至少都要盡力令活動順利進行呀
(起碼識路Y)
MRX-2 發表於 2010-5-2 23:53:20 | 只看該作者
唔係話要佢一腳踢
(起碼識路Y)
German 發表於 2010-5-2 23:13

以上問題歸根究底都係因為搞手請人食老麥所至........
(如果請食自助餐....所有問題都會迎[孕]而解!)
odaan 發表於 2010-5-2 23:56:00 | 只看該作者
你都講得好中
[發洩]
好似今次咁,停車映相
映完,大家你眼望我眼(大家都FEEL都+出聲話映完)
直到有人問行得未呀
佢先答「行囉」

同佢話「換電呀」
「哦」
跟手佢有佢行
OK,如果你下個街口等都OK呀
但成3-4個街口喎
琴晚有3位師兄幾乎迷路
[/發洩]
唔係話要佢一腳踢
(起碼識路Y)

最大問題係 , 而家約車人人都話無搞手 , 就係因為餐餐搞手食晒

第一次帶隊 , 難免有甩漏 , 莫講話第一次 , 就算第十次都唔可能照顧晒所有人

好老實 , 我眼見有人叫 "整車" , 只係上粒螺絲就撇 , 有 D 可能要開壇作法先搞得佢掂
但係明知自己要作法 , 就死都唔上架 , 唔會等人載到去食飯休息位先至研究
十幾隻兵就係甘 , 眼甘甘望住大師係度開壇作法 , 但又無位埋手 , 係側邊剝花生
港島局住港島梗係無乜野 , 有 D 屯門有 D 青衣 , 個時間就唔係甘睇 , 所以搞手唔等人 , 有時都係睇大圍

我唔係話你話錯佢 ,
約局路線一定要自己用腳行一次 , 呢點佢無做好係抵比人講
時間掌握得唔好 , 因為對約既腳唔熟 , 無足夠溝通

但我怕以後越黎越少人肯約局
MRX-2 發表於 2010-5-3 00:02:22 | 只看該作者
我唔係話你話錯佢 ,
約局路線一定要自己用腳行一次 (無錯!就算坐輪椅行過一次都唔算數), 呢點佢無做好係抵比人講
時間掌握得唔好 , 因為對約既腳唔熟 , 無足夠溝通..(溝通就是攪關系,亦即係請食飯)
.......

但我怕以後越黎越少人肯約局
odaan 發表於 2010-5-2 23:56

(都有既......該活動無人請食飯)
有勇冇謀 發表於 2010-5-3 00:07:37 | 只看該作者
d相睇到眼曚曚....
MRX-2 發表於 2010-5-3 00:31:03 | 只看該作者
d相睇到眼曚曚....
有勇冇謀 發表於 2010-5-3 00:07

因為呢D係  HKIS feel
fatwah 發表於 2010-5-3 01:37:27 | 只看該作者
d相睇到眼曚曚....
有勇冇謀 發表於 2010-5-3 00:07

無計啦 電話影XD 懶得帶...
技術又唔好~
Jazz_Wan 發表於 2010-5-3 02:27:21 | 只看該作者
你都講得好中
[發洩]
好似今次咁,停車映相
映完,大家你眼 ...

呀搞手哥哥唔係咁擅長於領導方面, 唔可以怪佢既
參加者撞band, 咁當然係遲報band果個人轉band架啦
馬輝 發表於 2010-5-3 07:11:41 | 只看該作者
睇來睇去大家對搞手的批評都係好ABSTRACT,如果多少少具體例子可以協助搞手改善
odaan 發表於 2010-5-3 09:23:21 | 只看該作者
呀搞手哥哥唔係咁擅長於領導方面, 唔可以怪佢既
參加者撞band, 咁當然係遲報band果個人轉band架啦
Jazz_Wan 發表於 2010-5-3 02:27

因為我見搞手 廿歲 都未夠 , 局就參加過唔少 , 但約腳經驗真係無得好要求

琴日港島又遊行又聚集大量外籍家傭 , 又 "五一" 週 , 人多車多 , 琴日我渣車去赤柱 , 帶埋部車去 , 諗住落地行得就睇下有無雅興放埋車
結果港島區去由赤柱到銅鑼灣 , 去埋尖沙咀 , 我望望都知唔洗諗 , 無得諗 , 莫講話放車 , 我部車都無位泊 , D 人多到放狗都會踩死佢
反而返到沙田大埔豁然開朗

試問呢 D 時節又點會唔抄粉 ??

反而端午節 , D 人聚係新界區 , 港島/九龍局反而有得諗
Q-pet 發表於 2010-5-3 10:23:37 | 只看該作者

總知個今次樓主係新手搞活動就唔好怪佢..
我比d提示樓主啦.
搞車活動路線要明確清晰..懂得路線要點行...
版友們壞車都要等佢地..或者有咩野要幫手就幫佢地..無一味自己係咁行...
如果有d大問題..例如甩波箱摩打齒..就無整啦..成部車抬上平板度.一野車走佢..
再係晚飯時間幫佢搞
呢次當吸收經驗..望能下次再搞好d
ericyeung78 發表於 2010-5-3 10:30:55 | 只看該作者
總知個今次樓主係新手搞活動就唔好怪佢..
我比d提示樓主啦.
搞車活動路線要明確清晰..懂得路線要點行...
...
Q-pet 發表於 3-5-2010 10:23

希望你地講佢會聽啦