RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2810|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

le mans既問題????

呀爆 發表於 2006-7-27 19:17:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
首先以下圖片係版友DC-5既..借黎用一用....希望版友DC-5唔好見怪...唔該~~
我想問圖中係用咩車架???12仔??定係f車???定係其他呢???
仲有le mans即係咩呀???
有勞師兄解答....特別鳴謝版友DC-5...唔該哂!!
vitzhk 發表於 2006-7-27 19:30:30 | 只看該作者
lee  個殼係比雙星F103 用架~

http://tamiya.com/japan/products/58258f103_trf/f103_trf.htm

樓主| 呀爆 發表於 2006-7-27 19:34:27 | 只看該作者
咁le mans係咩黎架???
咁普通1:10既油車or電車用唔用到架??
vitzhk 發表於 2006-7-27 19:39:30 | 只看該作者
le mans中文叫"利曼"係美國既"24小時耐力賽"~~
 樓主| 呀爆 發表於 2006-7-27 19:40:58 | 只看該作者
咁如果我想用呢種殼,,,,咁要用咩車種架????除左F103之外
calvin 發表於 2006-7-27 19:41:42 | 只看該作者
咁依家仲有無利曼殼賣呢 ?? THANKS
bcgg 發表於 2006-7-27 20:11:47 | 只看該作者
原帖由 vitzhk 於 2006-7-27 19:39 發表

Actually "LeMans" is not a US car race event
It is a race held on a village name"Le Mans" in France every year.
bcgg 發表於 2006-7-27 20:14:06 | 只看該作者
原帖由 vitzhk 於 2006-7-27 19:39 發表

Car Race in US, I think you mean "Daytona 500" held in Florida Daytone Beach.
 樓主| 呀爆 發表於 2006-7-27 20:14:11 | 只看該作者
咁即係除左F103之外....仲有咩車可以用利曼車殼呀?????有勞!!!
RX-7FD 發表於 2006-7-27 23:44:24 | 只看該作者
要視乎你要咩車種wol.....
 樓主| 呀爆 發表於 2006-7-28 00:12:22 | 只看該作者
原帖由 RX-7FD 於 2006-7-27 23:44 發表
要視乎你要咩車種wol.....

咁有咩車種架
RX-7FD 發表於 2006-7-28 01:13:49 | 只看該作者
雙星Benz CLK 咪可用番一般1/10 190mm車架.....雙星toyota TS020 咪用F103...
calvin 發表於 2006-7-28 01:16:24 | 只看該作者
原帖由 RX-7FD 於 2006-7-28 01:13 發表
雙星Benz CLK 咪可用番一般1/10 190mm車架.....雙星toyota TS020 咪用F103...

brother , 咁雙星toyota TS020 出面仲有無得賣 ??? thanks
RX-7FD 發表於 2006-7-28 12:10:53 | 只看該作者
佐敦好似仲有一架天價TS020 NIB.....
Mobility 發表於 2006-7-28 12:41:45 | 只看該作者
Le Mans.........法國一地方名字......讀音是"勒芒",中譯"利曼"
以當地一年一度24小時耐力賽出名,........引申出利曼車種(多以原型車,再有街車)

Daytona .........美國一賽車場名字......讀音是"地通那",
每年由勞力仕錶贊助, 全名 "Rolex 24 at Daytona",

這兩比賽是歐洲和美洲大賽

近年利曼都由Audi包辦........始於R8R.......今年用柴油車都冠軍......

波子,平治,toyata, Mclaren F1, 法拉利(私人隊)............全部吃蕉

愛人愚己 發表於 2006-7-28 15:24:17 | 只看該作者

乜唔係法國ge咩..?