RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2864|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新仔問題] 我部M05 轉向去盡時好震...?

z96282424 發表於 2010-6-26 21:53:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

大家好, 小弟岩岩學玩M車, 入左架M05 PRO, 但發現左個問題, 搞極都搞唔掂...

初頭我用原裝牙差, 冇乜留意, 後尾發覺如果:

1. 無轉向, 兩條軑向前 - FULL雞都冇問題
2. 有轉向, 擰左/右 (約1%-80%)  - 架車都叫正常
3. 有轉向, 擰左/右 (約80%-擰到盡)  - 架車勁震震震(波箱)+齒出怪聲    <= 問題
4. 有轉向, 唔裝車軑, 擰左/右 (1%-擰到盡) - 架車都叫正常 (少震, 冇怪聲)

拆波箱又試過, 落油又落左幾次, 搞完都係咁, 結果我就去買左個珠差試下...
但都係一樣, 分別就係冇牙差咁離譜, 但問題都仲係度...

請問各位師兄, 呢個問題究竟出係邊度? 有咩方法可以解決到?

我個MOTOR - 無刷13.5T, 插20個洞, 用原裝個金屬牙,
波箱都係原裝米色果兩個, 換左hopup條carbon軸,
而家用hopup個珠差, 珠差原裝果對bearing,
M03果套萬向, 原廠金屬upright, 原廠銀色6MM六角

唔該曬咁多位, THANKS!
山久和也 發表於 2010-6-26 22:35:48 | 只看該作者
用咩控,am控ge 話就正常。
 樓主| z96282424 發表於 2010-6-26 22:44:31 | 只看該作者
下... 竟然係關個控事...?!?! 我用緊FLYSKY GT3 2.4G...
jypepe 發表於 2010-6-27 15:39:24 | 只看該作者
係咪仲用緊狗骨? 換左萬向未? 有師兄話用三截棍仲好, 詳細你可以搵下舊post
 樓主| z96282424 發表於 2010-6-27 21:55:01 | 只看該作者

我用緊M03套萬向嫁啦, 係咪萬向都唔夠所以先會震?
Delta. 發表於 2010-6-29 12:12:42 | 只看該作者
用三截棍
 樓主| z96282424 發表於 2010-6-29 19:09:10 | 只看該作者

哦, 姐係大家其實一直都遇到呢個問題? 轉向一大, 轉動時就會因撞擊而震震震?
唔怪得之聽人講M車只係玩具車... 快D都散架... 原來係咁解...

咁3節棍有冇話邊隻牌子好D? 雙星好似冇出呢樣野....

THANKS 大家!
Noir.KAZE 發表於 2010-6-29 21:20:10 | 只看該作者

關咩事,你拎部1/10佢咪一樣會震
你明唔明點解會震先

另M車3節我見過Spec.R有出
 樓主| z96282424 發表於 2010-6-29 21:28:39 | 只看該作者
關咩事,你拎部1/10佢咪一樣會震
你明唔明點解會震先

另M車3節我見過Spec.R有出
Noir.KAZE 發表於 2010-6-29 21:20

真係唔知~~ 師兄, 願聞其詳~! thx!
Noir.KAZE 發表於 2010-6-29 21:34:21 | 只看該作者
真係唔知~~ 師兄, 願聞其詳~! thx!
z96282424 發表於 2010-6-29 21:28

啦,你去買支3節,了解下佢構造先
先了解下兩節轉果陣個角有幾大,再睇下3節有幾大

再唔係你可以拎上手用手試下兩者係同一個角度(要大d)
再試下兩者邊個順d

你應該會明點解ga啦
chow.waiman 發表於 2010-7-19 07:44:39 | 只看該作者
M05 用既三截棍, 請問有冇 part number? 通常 KWS 邊間會有貨?
ftbingobingo 發表於 2010-7-19 12:45:39 | 只看該作者
M05 用既三截棍, 請問有冇 part number? 通常 KWS 邊間會有貨?
chow.waiman 發表於 2010-7-19 07:44

去kws極速買la
41671 發表於 2010-7-19 21:02:27 | 只看該作者
2. 有轉向, 擰左/右 (約1%-80%)  - 架車都叫正常
3. 有轉向, 擰左/右 (約80%-擰到盡)  - 架車勁震震震(波箱)+齒出怪聲    <= 問題
咁你用80%咪咪得囉~
 樓主| z96282424 發表於 2010-7-19 22:59:35 | 只看該作者
3. 有轉向, 擰左/右 (約80%-擰到盡)  - 架車勁震震震(波箱 ...
41671 發表於 2010-7-19 21:02

其實我搞掂左個問題嫁啦~
換左3節棍後咩問題都冇曬!

後尾我GOOGLE到D美國FORUM, 原來架架車都有呢個問題, 個個都係話搵SPEC R既3節棍...
外國買一對要成US$40嫁....
41671 發表於 2010-7-19 23:04:11 | 只看該作者
其實....架車咁大呔.....架車會慢左架喎.....
 樓主| z96282424 發表於 2010-7-19 23:38:06 | 只看該作者
其實....架車咁大呔.....架車會慢左架喎.....
41671 發表於 2010-7-19 23:04

哦~~~ 咁又係~~~

但我都唔係下下擰到盡既~~ 之但係知道擰到盡架車會震過貓王, 點都有D唔安樂HAHA~
41671 發表於 2010-7-19 23:43:00 | 只看該作者
用舊左.....多虛位....就冇咁震架喇~
天娜 發表於 2010-7-20 10:00:31 | 只看該作者
不過三節棍要勤D保養