RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2014|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問咁多位師兄大哥 如果想買電車有咩好介紹

chowhim123 發表於 2010-7-2 01:47:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟 小時候 10多年前就玩 雙星{banned}底版果隻車

隔左咁多年好多野都變左同埋進步晒.....

想問下咁多位師兄有咩好介紹  我想試下玩炭纖底版呢類車

想問下邊隻車架D殼型D 好似 掃把佬  GTR35 跑車類型

價錢2500-3000$$  我係咩都冇既 唔知呢個價$$夠唔夠呢

仲有咩係M車 仲有 T 車....有好多野唔明 希望咁多位師兄幫幫忙  

如果執整一套買咩料比較好
小新=] 發表於 2010-7-2 02:08:55 | 只看該作者
師兄,,想玩快車定係甩尾!?
jypepe 發表於 2010-7-2 02:16:03 | 只看該作者
 樓主| chowhim123 發表於 2010-7-2 13:01:00 | 只看該作者
請問快車同甩尾有什麼分別,可以兩樣都玩嗎?

如果唔可以,我主要想玩快車 ^^
bravohk 發表於 2010-7-2 13:24:25 | 只看該作者
都係個句, T3, trf416啦
jypepe 發表於 2010-7-2 13:25:08 | 只看該作者
快車好著重車呔咬地性能, 傳動 / 懸掛避震設定 同玩DRIFT都有好大分別

另外 , M車 係 MINI SIZE, 車身較窄, 軸距較短, 車輪SIZE都比較細......

其實玩RC選擇有好多, 慢慢睇, 唔駛急^^
 樓主| chowhim123 發表於 2010-7-2 15:06:27 | 只看該作者
咁如果出旺角睇同買有冇邊間比較好 同肯教人野^^ 邊間買野平d=0= thx 咁多位
 樓主| chowhim123 發表於 2010-7-2 16:11:29 | 只看該作者
http://www.tamiya.com/japan/products/58458gallardo/index.htm

請問呢架林寶堅尼 係咩料 好唔好
jypepe 發表於 2010-7-2 17:12:56 | 只看該作者

TT01 TYPE-E , 屬於入門車架, 用料同設計雖然比較一般, 不過勝在設定同維修容易, 即使要買零件替換都好平
jypepe 發表於 2010-7-2 17:22:02 | 只看該作者
版主都有示範過點砌好TT01
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=169&extra=page%3D1

另外, 呢版始終係討論M車, TT01都係去電車版討論好
 樓主| chowhim123 發表於 2010-7-2 20:15:06 | 只看該作者
咁多位師兄如果我想買vm2. 唔知好唔好呢
jypepe 發表於 2010-7-2 22:47:17 | 只看該作者
車係好好, 但已佔去你budget 一半至大半...
控, 電變, 摩打, 電, 叉機, 車呔, 殼, 噴油, 工具......夾夾埋埋唔會平過架車...
nel3838 發表於 2010-7-2 22:57:14 | 只看該作者
no think laa 416, T3, ready to go like a rocket and many parts and body style to fit...  
 樓主| chowhim123 發表於 2010-7-3 00:17:22 | 只看該作者
回復 12# jypepe
我估計  
控 500$$--600$$
電 500$
電變 + 摩打 500$$
叉機 200$$
車太 幾十$$
殼  未知
油  幾十
vm2 洗唔洗 1400$$? . ?

想請教下師兄 控 貴同平有冇咩分別@@   同埋妣上價 $都係從朋友口中知道 如果有錯希望更正...

因為我過2日都會出旺角 所以都想親而加 知道多d資料 ^^
jypepe 發表於 2010-7-3 00:31:48 | 只看該作者
回復 14# chowhim123

平控貴控有好大分別,

平控o既功能好基本, 前後左右, 油門/brake o既%, 頭轆左右調整

貴控功能會多好多, 所有調較都會再有快慢同線性去調較...

三言兩語講唔晒咁多, 我知o既都好皮毛...
 樓主| chowhim123 發表於 2010-7-3 00:39:51 | 只看該作者
咁如果我想買個ok d既控應該預幾多$$到

犘打我預12T 因為我朋友9t我覺得太快
小新=] 發表於 2010-7-4 14:53:57 | 只看該作者
ok 既控千零蚊 - 幾千蚊不等",,
買枝平平地有芒組既2.4G控,,就夠na",,接收好d又唔會比人Gam車"
控平有平玩,,貴有貴玩姐,,,其他用平控練好技術,,唔會差過d貴控"
 樓主| chowhim123 發表於 2010-7-5 00:29:15 | 只看該作者
唔該晒小新師兄 你架土炮警車好正

唔知車頭燈有冇話用邊隻好?

同埋 VM2 應該用幾多MM既車殼架請問