RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2960|回復: 3
打印 上一主題 下一主題
收起左側

M05哪些部品属于必须op的

nonsama 發表於 2010-8-18 15:05:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟近日新入台M05 Abarth 500款,刚刚砌好,现有如下一些问题,望前辈指点:
op问题:
1.哪些部品属于必须op的
2.珠差、避震、CVD、快牙选tamiya还是选3racing?3racing的避震比TRF的便宜很多,性能也差很多么?

动力问题:
1. 10.5或13.5边个合适一点?team power有出短身3000kv 专用冇刷马达,但是是无感的,好用否?
2. 齿比多少为宜?

轮胎问题:
一般选用那些品牌,何种温度的胎皮?前后怎么搭配?

问题较多,多谢各位前辈了!
AMAT 發表於 2010-8-18 15:15:25 | 只看該作者
要OP O既
1. 金屬摩打散熱, 54184加53924(DF03用散熱柱,M05合用)
2. TRF油壓,M車專用, 84118
3. 金屬轉向, 54193加54192足夠,54191不用
4. 萬向節, 53205
5. M05專用或TA03用珠差(一樣功能,但重量及設定方法有不同), 54194(M05用), 53070(舊款)
6. 全車啤鈴軸承

可有可無O既.
- 54195鋁推桿
- 54237加滑轉向杯螺絲

買一定買TAMIYA,唔會買3RACING,精準度大不同.
你唔想油壓會漏油,就請買返TRF油壓.

10.5或13.5,睇你想架車幾快.最好買有感啦.
齒比要睇你自己用咩摩打,有冇用快齒,仲有咩場地決定,冇一個實數.

車呔睇你買咩牌子,唔係好多牌子有出M車用光頭胎,我都唔記得咁多.
但如果買田宮,基本設定係前用M-GRIP,軟胎膽,後用S-GRIP,軟胎膽,已經好好走.
 樓主| nonsama 發表於 2010-8-18 15:39:03 | 只看該作者
多谢amat,受益匪浅!
joesham 發表於 2010-9-7 06:56:35 | 只看該作者
Thanks very much!