RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1787|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有少少問題想問問ching 你地~ thzthz

wyman18 發表於 2010-9-1 15:15:27 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位 ching 我又要麻煩你地各位喇

我有少少野想搵你地幫下手噶

譬如喇"如果我有一組燈"系外置ge,,
  燈組用外置電,, 但系如果我想用控(6ex 2.4)黎做開關"
    我想做到用一個 chanel 去做呢組燈ge開關制
     咁應該點樣set 落去個Chanel 到同點樣博落去個發射到先會做到用控黎控制呢?
          我霖左好耐都搞佢唔掂,,所以請各位ching 幫幫手,, 感謝~
Andrew168 發表於 2010-9-1 16:23:08 | 只看該作者

你意思經個控開關, 接收接一組燈用搖控開關, 如果係咁問題只在於 interface  介面介面控制上,
不在搖控器本身, interface  介面介面控制 正正在接收與燈組之間
Andrew168 發表於 2010-9-1 16:31:36 | 只看該作者

基本原理, 張接收 channel 信號, 傳到介面量化後決定驅動電子開關, 接通電俾燈組用,
市面上應該冇現成介面介面控制可賣, 要自行開發
Andrew168 發表於 2010-9-1 16:36:29 | 只看該作者

市面上有d像真車用燈組, 轉左打左燈, 轉右打右燈等等, 其實正正所講 interface 介面控制,
不過因已 program 左, 不能改
 樓主| wyman18 發表於 2010-9-1 19:12:15 | 只看該作者

唔該曬ching ,, 但系我組野唔系燈,,我凈系想可以用個控去控制個電源接駁位等佢可以受個控操作
tszhei 發表於 2010-9-1 21:23:11 | 只看該作者
師兄想利用遙控管理全部/部分電力管理電力的遙控和行車的遙控是同一個遙控?
 樓主| wyman18 發表於 2010-9-1 21:42:10 | 只看該作者
師兄想利用遙控管理全部/部分電力管理電力的遙控和行車的遙控是同一個遙控?
tszhei 發表於 2010-9-1 21:23

沒錯~就系想做到利用車ge 遙控去控制車+燈組,,但系就系霖唔到點搞
tszhei 發表於 2010-9-1 22:01:50 | 只看該作者
保充上文什麼叫電力管理!!我覺得師兄想和用遙測管理多於一組電子製品.例子以燈為例假設有4組燈以1.2.3.4代表利用遙控管理電力控制電源啟動/關閉1.2.3.4但亦可隨意改變電力組合例如只啟動/關閉1.3或者2.4/1.3.4/2.3.4等等單一或覆式管理
 樓主| wyman18 發表於 2010-9-1 22:06:44 | 只看該作者
保充上文什麼叫電力管理!!我覺得師兄想和用遙測管理多於一組電子製品.例子以燈為例假設有4組燈以1.2.3.4代表 ...
tszhei 發表於 2010-9-1 22:01

唔系ge,,我凈系想個控可以控制個燈組,,個控系做一個開關口ge角色姐,,
tszhei 發表於 2010-9-1 22:14:46 | 只看該作者
咁師兄你是否用緊新燈(雙星果組野)
 樓主| wyman18 發表於 2010-9-1 22:18:04 | 只看該作者
咁師兄你是否用緊新燈(雙星果組野)
tszhei 發表於 2010-9-1 22:14

系,,但系唔關新燈事噶下嘛?我分開噶喔
tszhei 發表於 2010-9-1 22:20:47 | 只看該作者
在新燈的電腦板其中有組係管理燈的開關(師兄可以利用新燈的電板)
tszhei 發表於 2010-9-1 22:24:54 | 只看該作者
師兄 你明不明白呢
Jazz_Wan 發表於 2010-9-1 23:48:05 | 只看該作者
在新燈的電腦板其中有組係管理燈的開關(師兄可以利用新燈的電板)
tszhei 發表於 2010-9-1 22:20

係邊組呀
tszhei 發表於 2010-9-2 00:45:46 | 只看該作者

師兄 別笑我啦 我相信師兄一定清楚.或許有更好的方法!!只因大師兄經驗比我多!!
我知道在電腦板上的燈刷位置e照電路圖的電路尋找一組能管理開關的ic.ps電腦板上除了管理燈亦有管理不同信號的ic例子音響.可以利用新燈開關果組電腦板在這電路圖上你會發現有一組是管理音量的ic
(3腳架)其中兩腳如果以電線駁mp3當mp3關閉時會正常發行原本的車音但開啟mp3時會自動終止原本的車音只得mp3的音樂!就是利用這個原理便會尋找到啦!
我指的腳不一定是針型.可以是平板型架(用心找找電路啦)
希望師兄明白啦 我的文字表達的意思
dazesin 發表於 2010-9-2 09:15:29 | 只看該作者
用servo 推開關制唔得咩 ?
channel 5 /6
Jazz_Wan 發表於 2010-9-2 16:56:24 | 只看該作者
回復 1# wyman18

你係咪唔想用行車舊電去推你個燈組呀?
你想另加一舊電(如AA筆心電), 不過就唔想用手動開關掣,
而且又唔可以係新燈同接收度拎電, 因為新燈同接收D電係同時用黎行車既
我有冇理解錯呀?
希望O~DOWN~SON會見到你個POST會出手啦
Jazz_Wan 發表於 2010-9-2 17:00:57 | 只看該作者
師兄 別笑我啦 我相信師兄一定清楚.或許有更好的方法!!只因大師兄經驗比我多!!
我知道在電腦板上的燈刷位 ...
tszhei 發表於 2010-9-2 00:45

我唔係做電子, 讀書時又冇讀過, 唔識係正常既, 唔關邊個玩車玩得早事既,
金牌會員其實都係吹水吹返黎的, 唔係解叻D
 樓主| wyman18 發表於 2010-9-2 18:40:22 | 只看該作者
回復  wyman18

你係咪唔想用行車舊電去推你個燈組呀?
你想另加一舊電(如AA筆心電), 不過就唔想用手動 ...
Jazz_Wan 發表於 2010-9-2 16:56

其實我個組野有外置電,,
      但我緊系想用個6ex 其中一個Chanel 去控制呢組野ge開關咁咯~