RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12678|回復: 8
收起左側

有冇高清接收放大器好推介?

水都丸 發表於 2010-9-8 10:41:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我剛剛買左部東記40XV650C
追台雖然追到十一個,基本四個台冇問題,但高清翡翠同J2果d就完全起格睇唔到
聽聞過有d訊號放大器可以改善,唔知各位師兄有冇好介紹呢?
謝謝
Q-pet 發表於 2010-9-8 10:43:50 | 顯示全部樓層
我都想知邊隻好==
我而嫁屋企部奧利飛牙=-=成日都收唔到
以前就無問題
MacUser 發表於 2010-9-8 12:02:14 | 顯示全部樓層
放大器不是一定可以解決, 請問是公共天線還是私人, 如公共就先check下你用條天線Cable是否太舊老化? 確實無問題就call你大廈天線師傅, 上門一度就知邊度出事. 如私人天線, 就換個條有增益既天線.
tai13 發表於 2010-9-8 12:13:02 | 顯示全部樓層
會唔會要用hdmi線呀,,,,,,
chacha 發表於 2010-9-8 12:36:39 | 顯示全部樓層

訊號比較弱,建議加個放大器 選擇有增益器 (Gain) 功能, 可以增加或者減少 好重要.
Maspro 萬視寶放大器 1 to 2 $198  1 to 4 $298  
高田 SM601 放大器 $160
高田 SM601放大器.jpg

maspro 萬視寶 放大器

maspro 萬視寶 放大器
 樓主| 水都丸 發表於 2010-9-8 12:50:05 | 顯示全部樓層
我係用私人天線,大廈果條連基本四台都未收得好,電視師傅話我呢度訊號比較弱,建議我加個放大器
MacUser 發表於 2010-9-8 13:00:03 | 顯示全部樓層

人地用緊IDTV, 你重叫人買SetTopBox?
MacUser 發表於 2010-9-8 13:09:24 | 顯示全部樓層
我係用私人天線,大廈果條連基本四台都未收得好,電視師傅話我呢度訊號比較弱,建議我加個放大器
水都丸 發表於 2010-9-8 12:50

我舊屋享旺角, 又係用私人天線, E+數碼接收, 如果你位置係收得差, 你加個平既($2~3佰)放大器增7~10個db都無咩用, 呢D放大器是俾人一條天線分2部或更多的TV用, 不是加強接收, 是放大接收訊號, 所以我建議先換條高增益天線, 唔得先加放大器, 但不是一定得, 要睇你地區.
 樓主| 水都丸 發表於 2010-9-8 13:32:08 | 顯示全部樓層
咁其實我係要裝d乜先會改善?
一陣出去鴨記睇下先