RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1846|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

超新手m車揀咩牌子&車架好?

gpiagni 發表於 2010-9-10 14:40:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄:我玩開1:10飄移,近排因為有個佐敦谷
成班fds想一齊轉玩速度~~~~但因為我地玩飄移太多年喇~~~
所以關於速度車既野都一竅不通~~~
想請教各位少少問題:

m車揀咩牌子&車架好?
-性價比高,唔好太貴(套裝車都ok既)
target price-1k左右(唔包電子野)
-多改裝件,多parts support,多地方有得賣parts

m車可唔可以用返我地玩1:10果d厚鋰電?12仔係咪唔可以用1:10果d厚鋰電?

m車有咩parts可以同1:10共用?(唔包電子野)

玩速度係咪要用好靚既servo?有邊隻futaba既夠用,又唔係好貴?

問題比較多~~~麻煩晒各位師兄!!
wda 發表於 2010-9-10 15:13:31 | 只看該作者
市面上m 車有abc (軸)
xpress vm2 211go (皮帶)
m03,04,05 (ff,rr)
你想玩4wd 定係2wd..要平就星星m05..不過m05 用唔到厚鋰電..
4wd 都可以玩埋drift 換4條drift 胎就得..vm2 都好多人玩..聽人講vm2 設計似x-ray 211 就係似416.
servo 最好用9551 $5xx或bls551(無刷)$7xx 夠快
最根本都係用好d o既胎..避震..
我玩m05用風扇黑豬..對我來講速度ok..一排3700man lipo 可以行好耐
 樓主| gpiagni 發表於 2010-9-11 12:34:05 | 只看該作者
其實玩速度,rr,ff,4wd操控上最大分別係邊?
因為我地玩drift,一定係4wd,但rr同ff我真係原全未接觸過
另外,師兄所提及既model,大概咩價位到?
我希望一步到位,但唔好太貴
最唔想玩玩下轉牌子~~會晒好多錢~_~
唔該晒師兄
chub 發表於 2010-9-12 22:25:44 | 只看該作者

vm ll我而家玩緊 !用5.5t麼打,ip5000ma硬盒鋰電,

我覺得此車好跑非常,又靈活, 與1/10相比 ,我覺得m車好玩得多,

其它m車未玩過 ,所以唔知其他m車種會唔會好過vm ll

,而家極速車價好似$1400,op埋個牙差$250,

頭直尾牙,其他都唔使點攪,夠晒照!!
 樓主| gpiagni 發表於 2010-9-13 12:41:07 | 只看該作者
唔該晒各位師兄既意見~~我已經開始有個方向喇~~~
我唔會揀孖星~~~心目中有4個option
3racing 211go
ABC Genetic
Atomic vm-II
Xpress MRR2 PRO
我想請問下~~~哩4個model邊隻會多d 原裝同雜廠parts?
大家對哩四款車操控同玩樂性有無咩comment?
同埋ABC 同Xpress係mk邊間係佢地既代理 & 最多parts賣?
問題有d多~~~不過我諗好快可以同大家係佐敦局見面架喇~~~
哈哈