RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 16104|回復: 141
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日佐敦谷意外啟示

空降兵 發表於 2010-9-23 18:08:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
當時我在pit位花曹邊整近車.場內有+部以上快車跑近.不知可時在直路中有死車.車主出去汁車好正常呀!但佢係賽道中整車定攪其它野.仲放低左技控係地.、全無戒心.當一排快車高速行駛中.其中一架直射落技控.技控成支飛起左落地.變在三件.其他師兄收車入pit全場靜左.苦主+分不快.出聲問邊位師兄做的但係無人出聲.苦主無奈但非常有風度1句粗口都無.我聽到佢話技控要幾千蚊.大家汁車真真要小心同快手快腳離開跑道.安全為上.
sing.kh8212 發表於 2010-9-23 18:13:54 | 只看該作者
賽道中整車...等同企在馬路無分別(危險)
sam 發表於 2010-9-23 18:16:59 | 只看該作者
自己不對,還想講甚麼
車仔同學會 發表於 2010-9-23 18:18:10 | 只看該作者
當係買個經驗
q太郎. 發表於 2010-9-23 18:18:58 | 只看該作者
soniccat 發表於 2010-9-23 18:24:49 | 只看該作者
賽道整車比人射中,應該係自己責任,冇得怪人!
lionpp 發表於 2010-9-23 18:27:59 | 只看該作者
今日早上,都有個玩rc電單車既人,佢果個應該係佢老婆幫佢汁車,次次都大曬咁慢慢汁,最pk係唔係一次,無10次都有8次
maxchow 發表於 2010-9-23 18:28:46 | 只看該作者
放支控係有十幾架快車飛緊既 track 度,仲要係直路 ....
當買個經驗 lor ....
snipertat 發表於 2010-9-23 18:29:22 | 只看該作者
我當時都在場...
事發時我就係大直路中間...

因為同d差唔多速既c兄玩緊.直路我都已經盡晒油...
講真...我都留意唔到直路中間左邊綠地有人同車..
因為太過專心跑好自己

點知過左果個過...好正常無問題...
但跟我後面果位c兄就射中左...
我聽到巨响都即時死車..覺得好奇怪..
無理由我過到見無車..佢會撞到死車架..

再睇返..原來有個c兄係邊位...
係咪整緊車就唔知啦..但就肯定佢放底左支控係地下...

我都覺得c兄好慘..大拿拿幾千蚊分左體
不過我自己就認為係拾車果個c兄唔小心了

因為控千萬別放地下.最好加頸繩,二來落到去任何一個位置都好..
別相信對方已經知道你的存在..
要時時刻刻留意跑道上的動態.拾完車應該即時離開,邊行亦都要邊留意情況
因為你唔知架車會唔會失控成百幾KM撞埋黎

我自己落去拾車都一定睇到實,隨時要跳起...
一係先在PIT位向上邊控制台大聲講話出去拾車.叫佢地慢少少先,一係等無咩車先再落去拾車
maxchow 發表於 2010-9-23 18:31:50 | 只看該作者
今日早上,都有個玩rc電單車既人,佢果個應該係佢老婆幫佢汁車,次次都大曬咁慢慢汁,最pk係唔係一次,無10 ...
lionpp 發表於 2010-9-23 18:27

係佢老婆危險 jar ...
比快車射中,唔傷都痛一餐啦。
sunday 發表於 2010-9-23 18:37:16 | 只看該作者
"苦主+分不快.出聲問邊位師兄做的"............
苦主問邊位師兄做的
可能係苦主想同射佢支控既人...道歉....
 樓主| 空降兵 發表於 2010-9-23 18:38:13 | 只看該作者
大家比返少少同情心好唔好.張心比已.你我都有一時間係隻大頭虾.大家玩車都係為開心.場地規則無人一出世就識.
多d交流少d惡意rc界會開心d
lionpp 發表於 2010-9-23 18:38:49 | 只看該作者
但係我覺得如果架電單車成日反,應該係要整車,唔係汁車
車仔同學會 發表於 2010-9-23 18:39:31 | 只看該作者
道理好似咁,邊有得怪人 --> http://www.youtube.com/watch?v=NYO4yPmf5AI
hei_choro 發表於 2010-9-23 18:40:57 | 只看該作者
下午有班小朋友開部XB FD3S都好可怕。。。
(不論人同車)
AMAT 發表於 2010-9-23 18:41:17 | 只看該作者
表面上嚟睇,就梗係希望人"將心比己",但現實生活,相信邊一個都唔想賠返支控俾人.

呢件事上面,難分對錯.

事實上冇人會睇到場地上放咗支控,要怪玩車O既冇可能.
呢件事的確係果個放支控O既人要負上責任.

冇人肯道歉或認頭,亦都反映出人性.

下次小心.
sing.kh8212 發表於 2010-9-23 18:46:07 | 只看該作者
回復 14# 車仔同學會

好似
@JOLY@ 發表於 2010-9-23 18:49:46 | 只看該作者
點解我見唔到既
sunday 發表於 2010-9-23 18:50:29 | 只看該作者

,

大家比返少少同情心好唔好.張心比已.你我都有一時間係隻大頭虾.大家玩車都係為開心.場地規則無人一出世就識 ...
空降兵 發表於 2010-9-23 18:38

依 d 吾係規則, 係常識, 同玩車無關
要賠就唔係賠返支控俾人
係苦主賠返個 bumper 同車殼比人
 樓主| 空降兵 發表於 2010-9-23 18:52:13 | 只看該作者
之後我唔知.但係苦主當時真係eq相當高同有气度.真係一句粗口都無.如果係我全地球D阿媽都出曬黎都次