RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 空降兵
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日佐敦谷意外啟示

大野 發表於 2010-9-23 20:32:11 | 只看該作者

可謂大哂, 我同太太一早去. 襯車唔多放去跑玩兩排電叫大哂??? 慢慢汁, 我相信我由DRIVER台跑落去汁, 唔會快過有人係下面汁呀, 比賽咩下下撲住去.  同埋當時在埸得果6-7部車, 有幾個師兄抄低我, 都講聲SORRY啦. 我覺得冇咩問題, 玩車係咁嫁啦.
z96282424 發表於 2010-9-23 20:34:52 | 只看該作者
我都係度, 對對錯錯樓上講曬, 但我作為路人, 我見到既就係射人同被射果兩位, 係未出事前都係射車射得好勁既人... 我睇住佢射控, 第一時間果下感覺就係"出得O黎行, 預左要還"...
mouse 發表於 2010-9-23 20:37:17 | 只看該作者
坦白講,好多師兄係成個場行晒,唔知綠地吾係賽道,要行黑地。
我試過將架車停到牆邊都比人射中,個師 ...
ryancmlam 發表於 2010-9-23 20:14

咁偷小小位行綠地,都很正常。

個人認為,只要車於在track上,無論是什麼意外,誰對誰錯,都沒有責任賠償。
要是怕車會被撞壞,最簡單的方法,就是唔落場玩。
goldenk001 發表於 2010-9-23 20:41:26 | 只看該作者
>但佢係賽道中整車定攪其它野.仲放低左技控係地.<
不嬲大部份人都知部車有問題理應囉返部車埋pit位至整
EX超龍 發表於 2010-9-23 20:44:38 | 只看該作者
=="危險動作...
zakuv 發表於 2010-9-23 20:44:41 | 只看該作者
其實呢D都係意外,大家雙方都唔想發生, 不過最終最緊要係人無事, 各位入場執車時真是要小心打醒十二分精神.
lionpp 發表於 2010-9-23 20:50:54 | 只看該作者
回復 41# 大野

咁我覺得要行快D羅,唔係好似大曬咁既
 樓主| 空降兵 發表於 2010-9-23 21:02:21 | 只看該作者
請各位大朋友及小朋友不要罵戰。
GARY^^ 發表於 2010-9-23 21:09:42 | 只看該作者

唉自己係唔正確地方做危險野唔怪得人, 事主應該慶幸被射中既係支控唔係佢本人...

上次我見到某個星期日下午時段..
場中有5,6部車飛緊..
有3架SHORT COURSE同TOURING..
其中一架好似直路尾炒左死車擺左係右上角綠地..
應該係車主落去執車..
好似唔見左PARTS..
車主企在直路盡頭綠地東張西望搵野..
之後陸陸續續有2,3個朋友同佢一齊搵..
幾個人足足搵左15分鐘都仲係果度..
需知道直路尾車速極快而且極易衝入綠地..
畀車撞係遲早既事..
卒之有架TOURING(唔係好記得)失控撞左埋去..
佢地睇"望"晒上DRIVER台口UPUP好似鬧人咁..
冇幾耐有架SC低速撞埋去..
佢地再次"望"晒上DRIVER台口UPUP好似鬧人咁..

我心諗你地冇野下話, 早應該離開果個位啦咁危險, 唔見左咩PARTS咁值錢非搵不可呀, 直路尾企咁耐畀人撞遲早既事啦, 仲係度啤人...
之後佢地15分鐘先離開直路尾..
大野 發表於 2010-9-23 21:09:45 | 只看該作者
回復  大野

咁我覺得要行快D羅,唔係好似大曬咁既
lionpp 發表於 2010-9-23 20:50

您一再強調大哂一詞, 唔緊要. 您有權點講都得, 各有各感覺.
我只係講出當時客觀情況係點, 冇咩車, 冇咩人,
又冇胡亂咁跑去汁.
我覺得同大哂一詞談不上關係.
truckman 發表於 2010-9-23 21:10:30 | 只看該作者
回復 44# goldenk001

不嬲都要入pit 整,D 人覺得在外會快整好...........其實好危險............爛控事小.........危及生命事大,
BB~ 發表於 2010-9-23 21:29:08 | 只看該作者
汁車一定要爽手啦~唔可以慢行甚至停留
大吉利士射中腳到時點計先?
係味同人地講話我要修車及已離開賽道或見小車就慢慢行然後同人家講話要賠償?成個汁車過程如果有不必要的延時的話對好多車手都有好大影響囉.請為其他人設想一下.
lionpp 發表於 2010-9-23 21:33:54 | 只看該作者
您一再強調大哂一詞, 唔緊要. 您有權點講都得, 各有各感覺.
我只係講出當時客觀情況係點, 冇咩車, 冇咩 ...
大野 發表於 2010-9-23 21:09

你講野呀,今朝D車10架都有,係道車緊,成個台都企曬人
咁又係既,你都當其它人無到既,緊係無車無人啦
shouldbe 發表於 2010-9-23 21:46:34 | 只看該作者
慢慢行大支野地執車我只會個場一部車都冇先夠pop做,因為就算有一部車都可能會發生意外及對其他人有影響,例如可能有機會阻礙車手的視線之類,好多時好多事當時人咩都唔知但已對其他人造成不便.
snipertat 發表於 2010-9-23 21:52:59 | 只看該作者
回復  maxchow

咁應該都唔會解體掛-.-?
carvenchow 發表於 2010-9-23 20:05

你可以試試放係直路中...我地搵架車盡油撞埋去..
情況一目了然..
大野 發表於 2010-9-23 21:56:13 | 只看該作者
你講野呀,今朝D車10架都有,係道車緊,成個台都企曬人
咁又係既,你都當其它人無到既,緊係無車無人啦 ...
lionpp 發表於 2010-9-23 21:33

咁就幾時都係各有各講架啦.
但係大哂, 同目中冇人,
我都係唔同意嫁喇.
我玩果陣係得果幾部車.
台係開始有人準備緊.
車開始多果時我都執野走左啦.
pskyng 發表於 2010-9-23 22:02:22 | 只看該作者
好多時大家都多0的出聲. 可能個場比較大. 樓梯又長. 好多時多過一個圈架死車都重在.
其實可以一家人玩車. 就只有公家場. 難得有家人願意和自己一齊玩rc. 大家忍讓下. 當然遇到"逆走"或危險動作咪出聲提番.  

上星期我個車友同老婆一齊去. 一人一架車一齊落場. 不知幾羡慕..
Badman916 發表於 2010-9-23 22:06:25 | 只看該作者
我支 EX-10 Spektrum 都係 JV 俾人由直路頭 (綠地牆邊) 射到直路尾落地, 成支散晒爛天線呔盤, 拆天線配返個合金鈴呔盤又玩到, 估唔到 KO 0甘硬淨.
maxchow 發表於 2010-9-23 22:08:06 | 只看該作者
你可以試試放係直路中...我地搵架車盡油撞埋去..
情況一目了然..
snipertat 發表於 2010-9-23 21:52

我同 carvenchow 兄討論緊佢果日著住果對拖鞋,
如果執車果時係直路甩左隻拖鞋,比車射中隻拖鞋會唔會解体姐
我都估唔會既,最多都係飛左去執唔返啫
snipertat 發表於 2010-9-23 22:22:18 | 只看該作者
我同 carvenchow 兄討論緊佢果日著住果對拖鞋,
如果執車果時係直路甩左隻拖鞋,比車射中隻拖鞋會唔會 ...
maxchow 發表於 2010-9-23 22:08

我有一次都係著拖鞋去...
點知真係要拾車..我落到去大直路尾,d車好鬼快..好鬼驚....
最後走返上黎都要(目及)住d車既走勢先返到黎~