RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: rubbishcar
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JV埸全日租给車會

ckl8964 發表於 2010-10-5 22:28:19 | 只看該作者
政府起e個場硬係覺得有點鬼,相信遲早都會由某人或D車會私友化。
ckl8964 發表於 2010-10-5 22:30:50 | 只看該作者
回復 3# GSXR600

私人場吾牟利你開?
sunday 發表於 2010-10-5 22:40:14 | 只看該作者

你身份係車迷 搞親子. 賽車有冇根本係與你無關
所以如果無賽車活動, 你就自然 皮宜 玩多一日

不過, 你地究竟重記吾記得依個根本係 賽車場 !!?

紐布靈賽道 (Nurburgring) 平日比你入去飛私家車, 飛飛吓德國佬會吾會

又話 人地鬥 GT 又係有錢佬小圈子
要反對 要開放比平民百性同樂 ???

香港人就係 得上床 牽被冚
ckl8964 發表於 2010-10-5 22:46:04 | 只看該作者
你身份係車迷 搞親子. 賽車有冇根本係與你無關
所以如果無賽車活動, 你就自然 皮宜 玩多一日

...
sunday 發表於 2010-10-5 22:40

哈哈...真係睇多兩次至明
GSXR600 發表於 2010-10-5 22:49:07 | 只看該作者
回復 62# ckl8964

係... 第一個X你入來
abcde 發表於 2010-10-5 23:45:33 | 只看該作者
回復 60# sunday
完全明白了....那你覺得個平衡點應該係點 ?
sunday 師兄在這rc界相信很多年了..... 是否有去過魔頓台玩車?那時的比賽是怎樣的?在球場攪?
我無比過賽...只知耍花很多錢....玩rc不算平..比賽更不便宜...
最後想問下....比賽是否rc的全部....政府的立場呢?很多問題..希望sunday 師兄用那很抉回的反應回一回小弟的問題吧...這才是討論吧...說出自已的見解...............
kaworu0017 發表於 2010-10-6 00:10:47 | 只看該作者
是否我們都可以去BOOK場?
cpu 發表於 2010-10-6 00:17:37 | 只看該作者
政府都叫賽車場,當然系著重賽車,吾通用黎放狗咩
sunday 發表於 2010-10-6 00:33:45 | 只看該作者
回復 66# ABCDE

我的意見是, 不比賽的車迷和比賽的車手根本河水不犯井水

就 JV 來說, 賽車場開放免費比車迷亂飛己經係皆大歡喜
而家既亂象係車迷有得玩 重嚴有比賽就阻佢玩少日

冇有聽過比賽的車手投訴車迷 逆線 反跑 唔跟 track 阻住操車
阻住試呔 試 setting 呢 ?
冇丫馬 ?
落得 track 一般車手係比較能夠就住車迷的
我讓你有乜所謂

近月留言板只見車迷得寸進尺 依家重話閒日比賽 ok,
三幾個月比賽一次 ok...三分顏色上大紅

你地究竟重記吾記得依個根本係 賽車場 !!?

有乜又話個場係阿公既 動不動又公眾利益
有冇o甘多野欠你呀 ?

乜都話講公眾利益, 怕蝕底,
JV 既香港人又有幾個盡過公民責任 對社會有貢獻 ?

#33 果位帶出一個新 term 新 breed : " JV users "
我又問吓各位 JV users , 玩得慶起 鬧得慶起時
又有冇唸過點解無端端有個場你玩 !?
abcde 發表於 2010-10-6 00:34:08 | 只看該作者
回復 68# cpu
看過師兄的post...是車會的人吧..也很想知道師兄覺得jv是賽車場..那應該有多少比賽...eg...一個月一次?...攪什麼比賽才好?...大型如荃灣體節那些?...11月那f1國際賽 ?玩車和鬥車在使用jv時的平衡 ?
可作個人意見表逹...也可知鬥開車的人點看jv這政府場...我多次用灣仔場和天水圍作比較...也是想說出政府場和私人場的分別.....
sunday 發表於 2010-10-6 00:39:58 | 只看該作者
馬場個個禮拜跑馬 你又有冇研究過 ?
abcde 發表於 2010-10-6 00:41:27 | 只看該作者
回復 69# sunday
明白了..那師兄認為幾多比賽在jv才算適合呢?
sunday 發表於 2010-10-6 00:45:14 | 只看該作者
人多參加搞多 d
無人玩自然搞少 d
就係o甘簡單

我和你都渣唔到主意的
maxchow 發表於 2010-10-6 00:47:15 | 只看該作者
在推廣 R/C 文化方面, 不是多舉行比賽便可, 來來去去都係老手一班, 我想可加入 ~
親子組 \ 十歳以下組 \ 十五歳以下組 \ 女子組...等等! 加寬參賽者層面。...
比利羊 發表於 2010-10-5 17:34

同意依家平均一個月有一個禮拜六或日 book 左做比賽,我覺得暫時都算 OK~
abcde 發表於 2010-10-6 00:58:21 | 只看該作者
回復 73# sunday

那你認為現在多人鬥車嗎?...比起以前.......以現在的鬥車人數....一個月攪幾多次才合適呢?
這是賽車場....那應否限制玩的人是否有賽車牌呢?
rc 這玩意是擴大...還是縮小中呢? 點先多翻d人玩...從而多翻d人鬥車呢?
真是多問題..不過sunday 師兄一定會答的吧.....
sunday 發表於 2010-10-6 00:59:53 | 只看該作者
"如果我組個車會, 首要目標是為會員增取利益, 最好每個月都有比賽, 玩得開開心心,
推廣 R/C 文化根本唔重要, 入得車會的人, 都對 R/C 有濃厚興趣。他人有得玩的,
會員也有得玩, 他人無有得玩的, 會員優先, 這樣才是一個好車會。
如果你想車會舉行比賽, 是為推廣 R/C 文化, 是你想多了。
現時參加比賽, 來來去去都係一班人, 只要有比賽就一定到, 推廣的是 R/C 品牌,
商業成份好重。 在政府場地舉行商業或私人比賽, 而又沒有加入推廣 R/C 文化原素,
我想暫時不太適合!“佐敦谷”是一個標準的免費場地, 一但舉行比賽,
其他車友根本無處可去, 反之比賽還可選用私人場地。
在推廣 R/C 文化方面, 不是多舉行比賽便可, 來來去去都係老手一班, 我想可加入 ~
親子組 \ 十歳以下組 \ 十五歳以下組 \ 女子組...等等! 加寬參賽者層面。
在推廣 R/C 文化, 應該由本地 R/C 公司及代理主道, 因為他們是最終得益者,
政府提供了場地, 不應再用公費推廣 R/C 文化。"

政府搞乜都係為你一個 好唔好 ?
sunday 發表於 2010-10-6 01:08:07 | 只看該作者
回復  sunday

那你認為現在多人鬥車嗎?...比起以前.......以現在的鬥車人數....一個月攪幾多次才合適呢 ...
abcde 發表於 2010-10-6 00:58

人地鬥唔鬥 , 幾多人鬥, 係其次
你得閒問吓自己鬥唔鬥先; 你自己唔鬥, 人地亦唔會因你唔鬥
香港少你一個唔少

但我知鬥車一定多過玩馬術, 唔駛問我幾多人玩馬術
我細妹正正就係玩馬術
你又試吓同馬會傾,
o甘少人玩馬術
不如比你入粉嶺玩 buggy ?
maxchow 發表於 2010-10-6 01:09:18 | 只看該作者
就如其他競技活動一樣, 比賽對活動推廣的重要性. 若以一個非牟利性質攪公開比賽. 當然支持la.
但若以私人活動型式在公家場攪比賽.只要合程序. 我是專重它的權利. 但若問我支持與否..好老實,一次也不支持.
pskyng 發表於 2010-10-5 13:37

同意師兄所說
sunday 發表於 2010-10-6 01:11:41 | 只看該作者
o甘問法你係味想打字打死我 ?
有野問下次係 JV 見到我, 自己響朵係乜水我就會解答你疑難.........

ZZzzzzzz
sam 發表於 2010-10-6 01:19:54 | 只看該作者
不要試圖傳球給我 不是我啟動這主題
sunday 發表於 2010-10-5 17:31

冇人傳波比你,係你自己搶住個波黎接姐.