RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1855|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電阻電壓電流一問

dazesin 發表於 2010-10-13 08:51:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最近我用到一隻LED,
------------------------
1W 9mm LED
以3V 60MA供電不發熱,直接接觸光度錶,測得53000LUX
-----------------------

想問下電阻係點計 ?V=IR?但好似電阻係常數唔會變先岩架wor

如果我想用tlu-01出 ,or 8.4-7.6鋰電直出, 要點樣加電阻 ??
jimwaiman 發表於 2010-10-13 09:10:28 | 只看該作者
首先要知粒燈食到幾大電壓
 樓主| dazesin 發表於 2010-10-13 09:59:47 | 只看該作者

在3V~3.4V時電流200MA左右時發熱量還是可以接受的
建議電流不要超過200MA除非另上散熱片
有的當電壓到3.2V時電流就可達到320MA,當然熱量也是非常大的

即係3.2v 200ma係最大嗎 ?
cx104 發表於 2010-10-13 11:22:40 | 只看該作者
最近我用到一隻LED,
------------------------
1W 9mm LED
以3V 60MA供電不發熱,直接接觸光度錶,測得5 ...
dazesin 發表於 2010-10-13 08:51

用佢計下....好有用
http://ledz.com/?p=zz.led.resistor.calculator
 樓主| dazesin 發表於 2010-10-13 14:03:16 | 只看該作者
Leds in parallel:
Supply Voltage 8.4v
Voltage Drop Across LED 3v
Desired LED Current  60mA
How many leds connected 2
Calculated Limiting Resistor 45 ohms
Nearest higher rated 10% resistor 47 ohms
Calculated Resistor Wattage 0.648 WATTS
Safe pick is a resistor with power rating of  1.08 WATTS

即係我買咩既resistance ????

謝謝師兄....
cx104 發表於 2010-10-13 20:51:44 | 只看該作者
Leds in parallel:
Supply Voltage 8.4v
Voltage Drop Across LED 3v
Desired LED Current  60mA
How m ...
dazesin 發表於 2010-10-13 14:03

1W resistor
45ohms
id19642000 發表於 2010-10-13 23:05:46 | 只看該作者
要先確定你燈組輸出最大的電流,如果不足350ma,功率便不足1W,加電阻只能限流,換言之你燈組輸出如果只能推半火,限流電阻便需用半火的電流計算,3V 60MA供電完全不發熱,如果電流再大你便需把led焊上電路板戓加導熱膠散熱,
 樓主| dazesin 發表於 2010-10-14 08:52:06 | 只看該作者

點解1w 既 ?可唔可以教多我dd ?
謝謝你~
 樓主| dazesin 發表於 2010-10-14 08:52:45 | 只看該作者
要先確定你燈組輸出最大的電流,如果不足350ma,功率便不足1W,加電阻只能限流,換言之你燈組輸出如果只能推 ...
id19642000 發表於 2010-10-13 23:05

我直接用鋰電2cell 推呀 ~
id19642000 發表於 2010-10-14 23:30:20 | 只看該作者
我直接用鋰電2cell 推呀 ~
dazesin 發表於 2010-10-14 08:52

http://led.linear1.org/1led.wiz
    led可以用3.2V320MA計算,鋰電2cell 滿載大約是8V=15ohm 1.5W(需做散熱)
 樓主| dazesin 發表於 2010-10-29 08:55:09 | 只看該作者
led可以用3.2V320MA計算,鋰電2cell 滿載大約是8V=15ohm 1.5W(需做散熱)
id19642000 發表於 2010-10-14 23:30

如果我唔唔夠位做散熱,有無計 ?
可唔可以壓低個v來發少d熱?
id19642000 發表於 2010-10-29 21:07:30 | 只看該作者
可以,功率細咗,自然發熱小
 樓主| dazesin 發表於 2010-10-29 23:41:55 | 只看該作者
回復 12# id19642000

咁如果我輸入8.4V ..要加D咩去做到3V 60MA供電不發熱呀..?謝謝師兄
id19642000 發表於 2010-10-30 01:14:23 | 只看該作者
回復  id19642000

咁如果我輸入8.4V ..要加D咩去做到3V 60MA供電不發熱呀..?謝謝師兄
dazesin 發表於 2010-10-29 23:41

100 Ohm 1W
id19642000 發表於 2010-10-31 02:57:49 | 只看該作者
8.4V 串聯2粒LED用1/2W 47 ohm