RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3463|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

決定買VM2!唔知要咩電子野和option parts!請師兄比D意見!

appleoil 發表於 2010-10-17 14:09:28 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

車架Vm2$1700
Shell$???
電變和motor 想買hobbywing 有感無刷120a8.5T唔知好唔好呢?同堤價多少呢?
車呔又用咩又要多少錢呢?
搖控:想買支好D..ko 好定4Pks 好呢?
Option 野:有咩係需要買呢?價錢又要多少呢?
電:我己有4排35C5200應該夠玩
希望師兄們比D意見啦!謝謝!
RX78amuroray 發表於 2010-10-17 14:11:31 | 只看該作者
VM2 要$1,700?
去食粥問啦
 樓主| appleoil 發表於 2010-10-17 14:17:00 | 只看該作者
大約咋!我未去問價!heee
1524 發表於 2010-10-17 14:23:58 | 只看該作者
回復 1# appleoil

VMII依家標緊 $1400,
配8.5T當然good fit.  如果摩打係短身M車摩打會更好.
o太方面, 有automic出, so力屎同sweep可以揀.  automic 同so力屎都唔錯.
sweep勝在一set買, 唔使自己痴
殼方面, automic 有幾款係fit for VMII, 都係 $100 左右, 食粥有售.
控方面就唔識比意見
option o野就睇自己荷包.  不過有幾件o野可優先考量: 中齒金屬托, 金屬servo saver, 金屬 servo柱.
有樣唔係option, 不過強力建議換....就係將跟車波頭cap轉為星星波頭cap.
 樓主| appleoil 發表於 2010-10-17 14:49:26 | 只看該作者

師兄多謝你意見!但想問有分短身M車摩打架!真係唔知!咁又有什麼選擇呢?多少錢呢?真實我唔一定要用hobbywing!^^謝謝回覆!
Noir.KAZE 發表於 2010-10-17 14:59:51 | 只看該作者
師兄多謝你意見!但想問有分短身M車摩打架!真係唔知!咁又有什麼選擇呢?多少錢呢?真實我唔一定 ...
appleoil 發表於 2010-10-17 14:49

motor買Teampowers
其實你有幾多budget??
如果可以咁控梗係買貴d好,但係唔係一個must
如果冇乜budget既可以諗下KO既EX-5 UR,跟兩隻接收都係千鬆d
1524 發表於 2010-10-17 15:07:40 | 只看該作者
回復 5# appleoil

早前食粥有team power 短摩打, 有邦有king power 短摩打.
依家唔知仲有無了.  如果無短, 用普通size都無咩所謂~

你不妨去食粥一次過問晒你o既問題.  佢地應該可以解答/解決晒.
 樓主| appleoil 發表於 2010-10-17 15:14:14 | 只看該作者
其實我想$6000左右啦!厘個價可以買到一套比較好的組合嗎?謝謝!
摩打我想如果唔玩M車都可以用係其他系的車架上!
Noir.KAZE 發表於 2010-10-17 15:20:17 | 只看該作者
motor短左只係影響扭力同重量
應該冇咩問題

6000會好緊
4PKS都去左3差
車去左1400
SERVO唔會用平野呱......去700-900
呢度都去左差唔多6000.......
我就SUGGEST你控唔好玩咁貴啦
gavl 發表於 2010-10-17 15:23:10 | 只看該作者
回復  appleoil

VMII依家標緊 $1400,
配8.5T當然good fit.  如果摩打係短身M車摩打會更好.
o太方面,  ...
1524 發表於 2010-10-17 14:23

Sorex 乜有出M車呔?係咪得食粥有得賣?我以為淨係出1/10 touring, 其實我連Atomic 有出都唔知。
我用返d 以前玩M03用淨D呔,RP40/36, RI 高溫,ABC 頭N, 尾speed pal 37T......,玩低速麼打都唔低要求太高。
M車玩8.5T未試過,我用13.5T加60A Hobbywing sensor (Stock mode),已經好鬼快!
1524 發表於 2010-10-17 15:36:22 | 只看該作者
回復 10# gavl

如我這般技術, 8.5T真係快到難控,
不過人總是貪心, 寧願買個快摩打渣慢 d 未必想買個慢 d o既摩打
anyway....我認11.5T是最fit的~
lingryan 發表於 2010-10-17 15:49:09 | 只看該作者
強力建議換....就係將跟車波頭cap轉為星星波頭cap <------點解ar ching

係o米 C座同埋油壓o個D?
1524 發表於 2010-10-17 17:08:31 | 只看該作者
回復 12# lingryan

我買vmii前, 爬文睇到好多ching都話原裝拉桿ball cap好易甩,
要用星星o個隻先掂.
所以我一買車時要用星星波cap.
雖然我未用過原裝ball cap,
但因為原裝油壓時, 發現佢d ball cap真係好易甩.
所以建議ching真係最好新車時換埋唔使煩...廿幾蚊一包, 兩包夠晒用~
gavl 發表於 2010-10-17 19:40:52 | 只看該作者
回復  gavl

如我這般技術, 8.5T真係快到難控,
不過人總是貪心, 寧願買個快摩打渣慢 d 未必想買個慢 ...
1524 發表於 2010-10-17 15:36

都明白點解買隻快D摩打,咪搭大D齒比玩。
我玩13.5都已經控唔到,再快D我玩唔到。
lingryan 發表於 2010-10-17 23:57:33 | 只看該作者
回復  lingryan

我買vmii前, 爬文睇到好多ching都話原裝拉桿ball cap好易甩,
要用星星o個隻先掂.
所以 ...
1524 發表於 2010-10-17 17:08

c hing 請問你用咩殼ar?
1524 發表於 2010-10-18 00:00:52 | 只看該作者
食粥賣o既atomic疑似m6殼...90蚊
lingryan 發表於 2010-10-18 13:20:17 | 只看該作者
回復 16# 1524

why唔試下用像真殼?

遲下我 vm2 會轉用Lee個, 但驚比人撞屎food
1524 發表於 2010-10-18 14:19:44 | 只看該作者
回復 17# lingryan

嘩...你呢架撞一o野就一地都係.
 樓主| appleoil 發表於 2010-10-18 21:49:45 | 只看該作者
喱架真係冇得頂!
gavl 發表於 2010-10-20 00:20:18 | 只看該作者
回復  lingryan

嘩...你呢架撞一o野就一地都係.
1524 發表於 2010-10-18 14:19

所以要快D既 motor 走係所有人既前面,唔俾人撞!