RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4866|回復: 43
打印 上一主題 下一主題
收起左側

For新燈.舊燈 無聲組的燈效系統使用:初步構思系統

tszhei 發表於 2010-10-19 16:26:34 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

研究新一代新燈首章:初步構思
請問各位師兄何謂叫像真度高呢!
小弟覺得外型似真之餘車的靈魂同樣重要靈魂包括燈效組件.聲音效果組件.而講到聲音效果組件不可缺少3大音效原素包括後波安.響安及引擎聲音..小弟想改良v8引擎或其他無原環保引擎聲音希望師兄們幫幫忙提供聲音效果的音效意見例如傻豹安.大貨櫃的風安(響安聲)..等等希望各位師兄幫手研究新一代燈效.音效組件.名明為新一代新燈..
開始籌備研究 新一代新燈.各位師兄的意見及支持就是研究的原動力.....
 樓主| tszhei 發表於 2010-10-19 23:23:31 | 只看該作者

新一代新燈第二章(資料偏)
10年10月以改良雙星新燈(貨燈偏)
http://www.youtube.com/watch?v=1 ... outube_gdata_player
10年10月以改良雙星新燈(車頭偏)
http://www.youtube.com/watch?v=1 ... outube_gdata_player
以上資料改良雙星新燈的燈效偏以完結....
以下改良雙星新燈的音效偏
10年10月授受馬輝師兄的意見研究後波安音效組件....(後波偏)
10年10月以完成笫一個後波音效組件玩野版結婚主題的後波音效組件由於係玩野版本不會再放片...
10年10月授受Q太郎師兄的意見以製作一個日本語言的後波安(日本後波安)
http://www.youtube.com/watch?v=- ... outube_gdata_player
10年10月接受Keithww23和bnn師兄的意見後波安加擴音..
http://www.youtube.com/watch?v=uBHHRzT4FQg
日本後波安擴音版
Ps以上資料內藏本人看得明的新一代新燈的藍圖請勿而動或合併
Thx
新一代新燈的藍圖有助後者或開發新一代新燈的人士的有用資料檔
 樓主| tszhei 發表於 2010-10-19 23:24:17 | 只看該作者

預告偏:
各位遙控巴土車長.小弟安裝擴音版日本後波安無意發現遙控巴士有可能加裝落客門關門提事聲音如真實巴士咁關門時發出叮叮聲提事關門.及有可能加裝預告下一站廣播系統..{由於小弟無意發現日本後波安的電路版有可能改良做預告下一站廣播系統}{上未研究改良只係無意發現}小弟的發現只係想和各位師兄分享希望帶來巴士車長一點喜信..
哈哈不過但可能小弟無知預告下一站廣播系統一早就有師兄製作好用緊到唔奇!!點都好啦希望可以和各位師兄分享下姐!

10年10月22號起研究改良重點項目擴張性系統
 樓主| tszhei 發表於 2010-10-19 23:25:30 | 只看該作者

貨車v1.31 日本後波安加播mp3 無引擎聲版本(落街試車)
http://www.youtube.com/watch?v=H-nDUAkjB_4
早期製作的v1.31版本末配合新燈聲組所拍攝的片段(原本構思係for舊燈 無聲組的燈效系統使用)
未能百分百確定是否所有系統對應 只好等等研究改良!!
tommy1218 發表於 2010-10-19 23:28:24 | 只看該作者
加遙控閃高燈及加無線櫃燈
tommy1218 發表於 2010-10-19 23:30:49 | 只看該作者

另外V8聲 之前有人整過
 樓主| tszhei 發表於 2010-10-19 23:47:56 | 只看該作者
加遙控閃高燈及加無線櫃燈
tommy1218 發表於 2010-10-19 23:28

師兄你想遙控閃高燈...
其實如果師兄記得改良雙星新燈的接駁法當中
專業3頻Led系統v1.0的第三頻接駁去第5頻道就可以做到啦
無線櫃燈...就研究研究啦
 樓主| tszhei 發表於 2010-10-19 23:58:05 | 只看該作者
tommy1218 發表於 2010-10-19 23:30

首先多謝師兄的意見
其實有好多系統以有人整過.但沒有大眾化..我相信系因為成本大所以沒有大眾化
但今次研究新一代新燈可能講緊係數百元的值錢就可配合不同師兄的要求的燈效和音效啦
如果成功的話丫
bnn 發表於 2010-10-20 00:24:12 | 只看該作者
tommy1218 發表於 2010-10-19 23:30

v8 聲之前有人整過,得唔得呀?
fatwah 發表於 2010-10-20 00:46:33 | 只看該作者
首先多謝師兄的意見
其實有好多系統以有人整過.但沒有大眾化..我相信系因為成本大所以沒有大眾化
但今次 ...
tszhei 發表於 2010-10-19 23:58

如果係就 做個比大陸個套 再好D
加油呀~
Jazz_Wan 發表於 2010-10-20 01:39:20 | 只看該作者
我覺得d聲音要同香港1:1貨櫃車一樣就夠
 樓主| tszhei 發表於 2010-10-20 09:19:08 | 只看該作者
如果係就 做個比大陸個套 再好D
加油呀~
fatwah 發表於 2010-10-20 00:46

多謝師兄的支持
師兄大陸個套有乜缺點呢!請說出來作研究參考..
 樓主| tszhei 發表於 2010-10-20 09:42:34 | 只看該作者
我覺得d聲音要同香港1:1貨櫃車一樣就夠
Jazz_Wan 發表於 2010-10-20 01:39

明白.但就難以大眾化啦因為香港太多不同牌子/型號的車啦而每個型號細心留意它們都有不同的聲音
但如果將燈效和音效分開用不同的電版(如真車一樣響音同後波安咁分開安裝!!
可能可以大眾化...
另外師兄的意見1:1咁打指揮燈要不要似真車手動打燈
不過師兄的意見.研究研究 最後多謝師兄的意見!!
馬輝 發表於 2010-10-20 10:13:47 | 只看該作者
明白.但就難以大眾化啦因為香港太多不同牌子/型號的車啦而每個型號細心留意它們都有不同的聲音
但如果將 ...
tszhei 發表於 2010-10-20 09:42

馬輝想緊另一個concept係於新燈的output加多塊外掛模組,

塊模組有電源input同埋燈光output及聲響output,

聲響的output再同新燈的喇叭插入一組線,只限最多2-3組聲同時響的gate,咁樣會慳d功夫

keyword:擴張性

樓主| tszhei 發表於 2010-10-20 15:23:51 | 只看該作者
馬輝想緊另一個concept係於新燈的output加多塊外掛模組,

塊模組有電源input同埋燈光output及聲響outpu ...
馬輝 發表於 2010-10-20 10:13

現在我到係用緊相似的方法幫新燈升級緊 不過師兄意見值得參考
 樓主| tszhei 發表於 2010-10-20 15:27:12 | 只看該作者
回復 14# 馬輝
唔通馬輝看得明我張藍圖???內藏左都看到??
師兄勁丫
馬輝 發表於 2010-10-20 15:57:45 | 只看該作者
馬輝冇睇你張藍圖,只係在"改良新燈"四個字的大前題下,想像下點樣彌補現時新燈的死穴-零擴張性

第一樣想到的就係將佢模組化,化整為零

但另一樣要想的係,如果由零開始再來,會唔會重蹈國產新燈的覆轍

第三個考慮因素係相信同馬輝一樣認為新燈有不足之處的車友們大有人在,但佢地一炮大那那科左兩千大洋出來買燈,斷不會再想由頭來過吧,所以認為個改良一定要同新燈COMPATIBLE
 樓主| tszhei 發表於 2010-10-20 16:32:15 | 只看該作者
馬輝冇睇你張藍圖,只係在"改良新燈"四個字的大前題下,想像下點樣彌補現時新燈的死穴-零擴張性

第一樣想到 ...
馬輝 發表於 2010-10-20 15:57

師兄的講法都有道理我早前改良新燈的接駁法係想改變佢的不足之處所以接駁法係for新燈用
新一代新燈係for沒有新燈用
我想的系統的格式修訂為..例子新燈mfc01係主板而後波安.風安等等音效組件為輔助板咁用家將主板加輔助板就係一個系統的功能但用家想改變主板加輔助板的系統的功能只要轉換輔助板就可改變功能..
Ps新一代新燈的角色同樣係主版
輔助板的角色係改變主版不足之處或者可作升級.更新的作用..^^
馬輝 發表於 2010-10-20 17:00:58 | 只看該作者
師兄的講法都有道理我早前改良新燈的接駁法係想改變佢的不足之處所以接駁法係for新燈用
新一代新燈係for ...
tszhei 發表於 2010-10-20 16:32

如果將個別MODULE所需的LIGHTING擺埋一齊就係真正的模組化了
 樓主| tszhei 發表於 2010-10-20 19:44:57 | 只看該作者
如果將個別MODULE所需的LIGHTING擺埋一齊就係真正的模組化了
馬輝 發表於 2010-10-20 17:00

如果按照馬輝的意見即是主指針對新燈的死穴進行改良啦.....但大前提係不能放棄新燈做主版啦..咁我早前的改良係沒有錯啦只要按照改良法的方法針對死穴係實用過製作新一代新燈啦 師兄你應5應同我的講發呢!!