RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3839|回復: 20
收起左側

有無ching有彈結他

BENNY_謙 發表於 2010-10-20 19:25:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我係結他新手
我想換結他 睇中左技
係Lorenzo出既
依隻牌子既結他各方面好唔好?
阿彥 發表於 2010-10-20 20:02:34 | 顯示全部樓層
買啦買啦買啦
topedo 發表於 2010-10-20 21:05:45 | 顯示全部樓層
633_482 發表於 2010-10-20 21:37:14 | 顯示全部樓層
回復 1# BENNY_謙 Lorenzo唔係喉糖咩買結他就買返啲大牌子啦,電定木結他呀?
tofai 發表於 2010-10-20 22:07:42 | 顯示全部樓層
ibanez!!!
 樓主| BENNY_謙 發表於 2010-10-20 22:15:33 | 顯示全部樓層

電木結他黎
資金有限 同埋都重係新手 我想學耐o的先買枝貴野

登錄/註冊後可看大圖
sekwing211 發表於 2010-10-20 22:18:45 | 顯示全部樓層
本人唔建議你買電木結他,我同d 用過,d音色唔靚,買就買木結啦,我表哥01年買落支yamaha木結,用到而家都覺得d聲好清
gibson 發表於 2010-10-20 22:21:51 | 顯示全部樓層
You said you want to change your guitar, so what is the guitar that you are playing.  
If I want to change, I want to upgrade.
But from this lorenzo, I think you better play with what you are playing!!!!
 樓主| BENNY_謙 發表於 2010-10-20 22:27:57 | 顯示全部樓層

我用緊尼龍結他
我估$200/300 係學課程送
gibson 發表於 2010-10-20 22:35:22 | 顯示全部樓層
So if you are beginner, please play with your nylon strings.  
I was playing nylon strings for few years, then change to Steel strings.  
Keep playing nylon strings la, a lot of fun!!!!
 樓主| BENNY_謙 發表於 2010-10-20 22:39:58 | 顯示全部樓層
不過我多時都會掃chords
同埋我都想有尼龍有鋼線 雖然枝尼龍唔靚
我重有個問題 點解唔好買電木結他
VF-X 發表於 2010-10-21 01:53:42 | 顯示全部樓層
如果唔係偏愛電木結他,小弟建議買翻支靚仔木結他,即使買yamaha都唔會太貴的
Q-pet 發表於 2010-10-21 15:18:20 | 顯示全部樓層
呢度有個=-=仲係教結他既老師
唔知你知唔知中山利達係邊個=-="
JA係HELLO KITTY 巴士主人
 樓主| BENNY_謙 發表於 2010-10-21 19:04:04 | 顯示全部樓層
Lorenzo個樣我幾鐘意
我諗住$2000內 但同樣價錢 其他牌子與yamaha比會唔會有其他選擇
HELLO KITTY 巴士係evo我都成日有留意
估唔到車主咁利害係結他方面
JackyMo 發表於 2010-10-21 19:23:43 | 顯示全部樓層
如果你係初學
當然買支易彈o既結他,最緊要練好手勢同感覺
音色和外觀為其次考慮因素
你搵你結他老師陪你去買啦,有經驗o既人一拎上手就識分好彈唔好彈
好彈o既結他價錢唔一定貴,睇你有無心機搵同真係要試
你話你多時都會掃chords
即係彈流行曲為主,就買民謠結他,全鋼線
掃chord會好聽過古典結他
有無得駁speaker就隨你鐘意,一般出show先有用
 樓主| BENNY_謙 發表於 2010-10-21 19:46:23 | 顯示全部樓層

其實我都學好手勢
正係為音色和外觀而買
Scania 發表於 2010-11-6 15:21:13 | 顯示全部樓層
我係初學,用支N手既結他班送既結他
stanley_wwy 發表於 2010-11-9 19:12:50 | 顯示全部樓層

回復 1# BENNY_謙

開頭學冇咩所謂啦....正型冇彎頸tune得啱音就okay啦......最緊要有心機練....

一係木, 一係電....咪玩電木住啦.....

求其買支咩 toyama 呀果d okay 啦, 幾百蚊玩住先.

你之後有要求先慢慢放血啦....
OoCIRCUSoO 發表於 2010-11-9 22:30:19 | 顯示全部樓層
回復 1# BENNY_謙

我也是新手~
我同朋友一齊報左 ~工聯會.電結他初班.
今個星期五上第一堂....但NOW乜都未買.....
 樓主| BENNY_謙 發表於 2010-11-9 23:21:14 | 顯示全部樓層
回復 19# OoCIRCUSoO

你地唔電結班唔會連結他?