RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Evo5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] 3Racing Sakura S ZERO 玩家專區

AW731 發表於 2011-12-19 10:41:47 | 只看該作者
小弟想買架Sakura S Zero 玩下, 諗住以下config:

Sakura S Zero
Servo: Savox SC-1251MG
ESC: HW 120A
Motor: Team Powers 10.5T
控: Fly Sky FS-GT3B
電: Please suggest
叉: B6
六角批: any suggestion?

另外, 我睇過說明書要ready d CA glue and Thread Lock. 咩牌子好?
Thread Lock係唔係所有screw 都要點d?
另外, 駛唔駛買d ceramic grease etc.?

Thanks!
smallwhite1234 發表於 2011-12-19 10:59:55 | 只看該作者

新手? 以上Config OK~~
批要買 1.5mm, 2mm, 價錢有平有貴, Hudy $13x左右一支, EDS, TeamPower 就幾十蚊一支,
豐儉由人, 記住唔好用六角匙就得, 一般鴨記十幾廿蚊支果d都唔駛考慮.
Sakura S 跟頭尾牙差, 跟車已經有油比你, 不過大部份 ching 都會落濃油響前牙差,
建議買支 30萬 or 50萬牙差油(eg. Kyosho), KWS 一般都有得賣, 約 $100 左右.
頭尾牙差杯為左防止漏油, 建議買支 AE 綠油, 約 $2x-3x.
前萬向狗骨要落油, 建議 Spec-R 狗骨油, 都係幾十蚊支倒~
痴車太需要 AA 膠, 我用開 Yokomo AA 膠, 都 ok 好用, 又係幾十蚊.
再買多支鏍絲膠, 但唔係粒粒鏍絲都要用, 上落膠件位唔需要, 以 Sakura S 計, 我會響中間大減齒落, 其他位置都暫不需要..
記住滴少少就好了, 輕輕 high 到一圈牙就ok, 唔係第時拆番出黎就知味道
yakuza 發表於 2011-12-19 11:35:45 | 只看該作者
kkchung 發表於 2011-12-19 00:51
可以 蛇仔 S411、 Tamiya TRF 416/417 等等 全組懸掛換下去。

多謝KK師兄嘅賜教,但係你話用416或417全組懸掛換落去,條swing  arm, c hub, universal shaft.... Etc,仲有冇其他嘢呢?
Thank you.
smallwhite1234 發表於 2011-12-19 11:51:57 | 只看該作者
要度下萬向長度, 唔好過長或過短
AW731 發表於 2011-12-19 11:57:06 | 只看該作者
回復 smallwhite1234 的帖子

ching, 我係全新手一個.

有d 唔明:
頭尾牙差杯為左防止漏油, 建議買支 AE 綠油, 約 $2x-3x.
(AE綠油揸係邊? 牙差接口)?

前萬向狗骨要落油, 建議 Spec-R 狗骨油, 都係幾十蚊支倒~
(呢個唔係好明? 咩係狗骨?)

Thanks 小白師兄!
smallwhite1234 發表於 2011-12-19 12:09:55 | 只看該作者
關於綠油使用方法, 可參考小強兄個 Blog (中段有圖說明)
http://kkchung.pixnet.net/blog/p ... 6%E4%BA%AB%EF%BC%9A

狗骨=萬向節, 傳遞動力落車轆果支, 因為鐵同鐵磨擦有好大損耗, 所以要落油

kejoip 發表於 2011-12-23 10:19:56 | 只看該作者
那請問, 一般nut 的size 是什麼?
謝謝
com1010hk 發表於 2011-12-23 22:24:44 | 只看該作者
smallwhite1234 發表於 2011-12-19 10:59
新手? 以上Config OK~~
批要買 1.5mm, 2mm, 價錢有平有貴, Hudy $13x左右一支, EDS, TeamPower 就幾十蚊一 ...

Spec-R 狗骨油可否一同用落馬蹄膠到??
CA6330 發表於 2011-12-24 22:04:15 | 只看該作者
請問 s zero 塊原裝底板駛唔駛滴 AA 膠? 係 FRP 唔係炭易唔易爆邊? 定爆咗買過塊好過!
Thx!
bearbear1991 發表於 2011-12-26 19:39:48 | 只看該作者
見依到咁多人換左金屬避震..宣傳一下先
小弟現正徵求sakura s zero原裝油壓:
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=241243
thx~
com1010hk 發表於 2011-12-27 23:19:56 | 只看該作者
bearbear1991 發表於 2011-12-26 19:39
見依到咁多人換左金屬避震..宣傳一下先
小弟現正徵求sakura s zero原裝油壓:
http://bbs.rc-evo.com/for ...

用trf la...
CA6330 發表於 2011-12-29 09:01:35 | 只看該作者
請問 s zero 用金屬 servo 柱駛唔駛改嘢?
試裝發現 servo saver 頂住二樓板
原裝膠嗰粒短啲就無問題
thx!
kahungboy 發表於 2011-12-29 09:04:20 | 只看該作者
CA6330 發表於 2011-12-29 09:01
原裝膠嗰粒 ...

係有少少hi二樓板~好輕微掂到...不過我無理會照玩
bearbear1991 發表於 2011-12-29 09:12:16 | 只看該作者
CA6330 發表於 2011-12-29 09:01
原裝膠嗰粒 ...

ching是這樣砌的嗎?應該不會hi 到二樓板

AW731 發表於 2011-12-29 23:20:37 | 只看該作者
wannna ask Ching, Sakura S is a HK, China or Japan brand?
Thanks.
AW731 發表於 2011-12-30 11:19:57 | 只看該作者
Thanks KK Ching!
Oakfield 發表於 2011-12-30 14:52:10 | 只看該作者
各位; 想問下Zero大齒80; 用120A ESC + 4.5 motor; 摩打齒要用几多?
kyiie168 發表於 2011-12-30 15:13:10 | 只看該作者
回復 Oakfield 的帖子

20.22
Oakfield 發表於 2011-12-30 15:51:40 | 只看該作者
kyiie168 發表於 2011-12-30 16:06:12 | 只看該作者
回復 Oakfield 的帖子

21,22  起步快同有中短快      20  有中短快同尾短快