RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Evo5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] 3Racing Sakura S ZERO 玩家專區

paperlong 發表於 2012-1-26 22:00:45 | 只看該作者
甘多位師兄其實除左廣華街外....重有邊個位 多RC車 野買?
kkchung 發表於 2012-1-26 22:04:24 | 只看該作者
paperlong 發表於 2012-1-26 21:34
唉....我系新手 ,砌左架sakura S 玩左4日 尋日前差速有d聲  右前6唔識郁,大Q鑊 , 放低左俾人睇,隔左10年再玩 ...

多數差速組裝那四敉螺絲收得不好會有機會,可以一次過叫店家換金屬齒。
kkchung 發表於 2012-1-26 22:07:07 | 只看該作者
paperlong 發表於 2012-1-26 22:00
甘多位師兄其實除左廣華街外....重有邊個位 多RC車 野買?

香港只得廣華街習中
paperlong 發表於 2012-1-26 22:14:05 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-1-26 22:07
香港只得廣華街習中

查實d 模型比以前90年代小左搖控車d野,千里達完全冇RC車,,福利又冇 重系偉高做大佬
tofai 發表於 2012-1-26 22:15:02 | 只看該作者
回復 kkchung 的帖子

三莭棍原裝廠有冇出呀??
如果冇可以轉用邊隻??
paperlong 發表於 2012-1-26 22:16:21 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-1-26 22:04
多數差速組裝那四敉螺絲收得不好會有機會,可以一次過叫店家換金屬齒。

多謝師兄指點
kkchung 發表於 2012-1-26 22:26:31 | 只看該作者
tofai 發表於 2012-1-26 22:15

三莭棍原裝廠有冇出呀??

之前問過原廠說會做,但不知何時會正式發賣。之前多數用給 TRF416 T3 改下去,如 Arrowmax 等等那些。
tofai 發表於 2012-1-26 22:29:01 | 只看該作者

如果唔換會唔會有咩影響呀  除左震之外
kkchung 發表於 2012-1-26 22:34:22 | 只看該作者
tofai 發表於 2012-1-26 22:29

如果唔換會唔會有咩影響呀  除左震之外

一般自己玩沒所謂,但有一定腰求或玩快才想去換啦。
fatyip 發表於 2012-1-27 01:48:07 | 只看該作者

之前買左個皮帶牙,成日都會走位,睇返先知原來要加佢主軸兩隻介子,所以先急住搵
kkchung 發表於 2012-1-27 03:07:58 | 只看該作者
fatyip 發表於 2012-1-27 01:48

之前買左個皮帶牙,成日都會走位,睇返先知原來要加佢主軸兩隻介子,所以先急住搵

19/20T 皮帶牙要用小許 AA 貼著,有這介子而皮帶牙又走出來時會容易溶在一起。新 Xi 已沒用這介子,ZERO 也可直接用 5x7mm 介子控制虛位便可。
gackt0815 發表於 2012-1-31 02:30:33 | 只看該作者
回復 Evo5 的帖子

雖然係舊文 , 但琴日先睇到 . . .
用civic追win turbo車果種感覺 ,
渣turbo車既人又點會明呢
matthew1210 發表於 2012-2-10 23:48:34 | 只看該作者
我有部zero s 改好晒 比個想要?我賣比佢
kotaro2872 發表於 2012-2-11 00:13:24 | 只看該作者
matthew1210 發表於 2012-2-10 23:48
我有部zero s 改好晒 比個想要?我賣比佢

有咩改動先......
matthew1210 發表於 2012-2-11 00:14:51 | 只看該作者
cs 頭單 尾直
BGZ 發表於 2012-2-11 00:24:29 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-1-26 22:34
一般自己玩沒所謂,但有一定腰求或玩快才想去換啦。

小強兄, 不如你得閒介紹下 Sakura 改三節棍啦.
389 發表於 2012-2-11 00:42:10 | 只看該作者
team C for FF03 三節棍可直接用在Sakura上,不用改..........
389 發表於 2012-2-11 01:12:13 | 只看該作者

三節棍.....呢個課題我都想同大家分享下
因為小弟用sakura來飘的,所以呔角要求很大,
三節棍係其中一個選擇,但係原來都有大角度雙節棍的還可有50度之多!
如overdose、yokomo......但就無出比sakura用,但近日發現DRB/VDF那條應該可共用,
我還拿着sakura的去偉x對照過,分別只是DRB/VDF是44/45.5你的長度,
sakura係用46,只少了0.5應該可以(但未經正實),
小弟以訂了overdose,到手安装成功與否再同大家分享!

今天有報告了
100%安裝成功!超大角度實現!

kotaro2872 發表於 2012-2-12 22:34:16 | 只看該作者
monsterken 發表於 2012-2-15 00:13:29 | 只看該作者
師兄們我有幾個問題想請教下咁多位....
我部櫻花蛇有以下配置, SP 120A 加 TEAM POWER 8.5, 加X CORE XDF-8, 腳用 TEAM POWER 36度 COMBO.
首先電變方面唔知點解.....係JV走左大約三至四個圈之後,(個幾圈都跑得好快, 話著TURBO就著TURBO) 架車好似無晒力腳軟咁....FULL雞都無反應.....返到屋企用排充好晒電黎CHECK車個時發現到,就算FULL雞個時....電變個盞綠色燈唔會著.....唔知係會咩問題呢???
而SERVO方面........架車我上過晒架...SET好晒車...前TOE OUT1.5度, 尾TOE IN 2 度, 頭尾CAMBER都係1.5度. 但行車個時行到大直路都係行撩下撩下咁....反而我渣架TT-01就無乜問題.....請問我可以係邊一方面著手可以查看到咩問題呢(包括技術層面方面)???
另外係車架機件方面, 前後四枝狗骨我都己經換左全新萬向狗骨, 但CHECK車個時都發右前同左後既狗骨轉動個時都震動得好厲害, 請問係啲乜野問題呢?
最後係關於升級方既問題, 如果我想升級前後牙叉, 想令到灣路既循跡性高啲, 各位師兄有咩好介紹呢??

唔好意思.....特然間打大篇野出黎要咁多位睇.....我只想誠心向咁多位師兄請教下....希望得到大家既幫助, 小弟無言感激