RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2176|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

因為小弟剛剛買左架來玩!想問下如果升級架車要升級d咩?

winsonyip 發表於 2010-12-14 23:35:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實m05多人玩呀? 佢係玩速度但係玩其他野架??^^
各位師兄可以講解下比我知嗎^^謝謝
如果想升級應該升級d咩先呢?
ftbingobingo 發表於 2010-12-14 23:53:21 | 只看該作者
玩慢爬............HAHA

換油壓同D呔先啦
 樓主| winsonyip 發表於 2010-12-15 00:12:42 | 只看該作者
玩慢爬...?唔係化
zivtong 發表於 2010-12-15 08:24:01 | 只看該作者
本人因為JV場開左
最後選擇買了M05玩
因為鍾意M05 D 車殼
但一買番來第一日已經覺得架車架設計唔掂
好多為砌已砌既PARTS, 明明可以一件過都要分3件上SCREW
D膠件軟,一撞爛硬
連膠油壓都唔跟,夠膽死整個膠筒加彈弓就算
STEERING虛位多
車身重心高
無離頭SERVO放好遠
你最起碼要換車軚,換油壓,換STEERING做整金屬
尾杯最好都換埋,比人撞PAT PAT實爛右尾杯
結果係
佢都係唔可以當快車用
快車親有D位無啦啦會反
除非你鍾情D細車殼,不然都係唔好搞M車
pasta 發表於 2010-12-15 20:21:54 | 只看該作者
原來M05 甘差架
zivtong 發表於 2010-12-15 22:16:01 | 只看該作者

老實講,我覺得真係幾差
設計差,用料差
投資落去,option貴過晒架車幾倍但效能並不是好好多. = =
但玩下像真,頭駒感覺,動態等
ok la
只係,係jv玩就煩d lor,有班快車“高手“ 嚴你慢..
 樓主| winsonyip 發表於 2010-12-15 22:26:04 | 只看該作者
唔通咁快要放棄=.=
仲有冇師兄比意見呀
zivtong 發表於 2010-12-15 23:56:23 | 只看該作者
唔通咁快要放棄=.=
仲有冇師兄比意見呀
winsonyip 發表於 2010-12-15 22:26

其實依到真係冇咩人教set m車
我都想set好d,玩快d
但點快永遠都唔會快過d  平跑
始終係天生設計問題
但我都希望可以研究到部車可以再快d 同埋順d
因為唔買都買左
玩依部難行到死,甩頭甩計,易難,易反,又慢既車
真係好蝦人玩
ftbingobingo 發表於 2010-12-16 00:19:26 | 只看該作者
唔通咁快要放棄=.=
仲有冇師兄比意見呀
winsonyip 發表於 2010-12-15 22:26

俾心機, M車都可以好好玩
 樓主| winsonyip 發表於 2010-12-16 20:15:15 | 只看該作者
我想問 trf車種有咩唔通?
我想知多d......我睇書d日本仔話trf417好正bor
請問有咩分別
longman0072 發表於 2010-12-16 20:46:51 | 只看該作者
TRF417 係4驅hi-end Touring........完全同 M05 兩回事, 417淨車都3,4千蚊,配埋hi-end r/c,電變,motor, 至少又多2千幾3千.......其實,如果m05想玩快, 1早應該買 pro版 (至少pro m05有油壓,啤令)
 樓主| winsonyip 發表於 2010-12-16 20:53:46 | 只看該作者
咁416呢??
jypepe 發表於 2010-12-17 00:04:58 | 只看該作者
回復 12# winsonyip

雖然我都係新手, 不過都覺得有d野急唔黎, 如果連m05 都冇個慨念去搞好佢, 比架touring你會仲煩
http://www.youtube.com/watch?v=HxIdCyjJHek&feature=related
http://minirally.cool.ne.jp/
人地玩上一代m03都玩到咁, 學下點善用有限資源啦
老土果句"要贏人, 先要贏自己"呀
jypepe 發表於 2010-12-17 00:08:56 | 只看該作者
http://www.youtube.com/watch?v=7hamSPVhFgE&feature=related
真車咪一樣成堆咁鬥, 搵到志同道合o既朋友一齊鬥就得啦
zivtong 發表於 2010-12-17 08:28:06 | 只看該作者
回復  winsonyip

雖然我都係新手, 不過都覺得有d野急唔黎, 如果連m05 都冇個慨念去搞好佢, 比架t ...
jypepe 發表於 2010-12-17 00:04

又唔係咁講
M車(M05) 真係好難揸,我SURE比TOURING難
起碼TOURING一定冇M05咁易反車

加上頭驅高重心慢齒比
依D樣樣都係M05既問題,
我反而覺得你真係想唔煩應該改玩返TOURING就真

玩M05就真係勁煩
行又行唔直,比人撞下自己反下架車已經問題多多
我覺得如果用M05揸到識飛,咁再玩其他車就一定冇問題
 樓主| winsonyip 發表於 2010-12-18 00:17:40 | 只看該作者
加油m05 ^^
41671 發表於 2010-12-18 00:31:46 | 只看該作者
M05還M05.......TOURING還TOURING....
兩樣各有趣味......

分享下我既JV M05 SETTING啦.......(幻想的,因為我未試過)
ABC頭呔,36尾呔,頭直濕,頭藍尾黃彈弓,頭尾40度油3洞......
大約啦....行到架喇~!!

至於行都行唔直果D師兄....你都係....算啦~
zivtong 發表於 2010-12-18 00:49:01 | 只看該作者
如果无快车高手就几有趣既,我都无话吾趣,只糸在jv就惨d,点解行吾直都因为太多高手撞pat pat lor
你依d味叫黑人憎lor 算吧la!!