RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 15574|回復: 114
打印 上一主題 下一主題
收起左側

教你$56自制light kit,有break 燈control

艾力 發表於 2006-8-23 14:26:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我是新手,之前見人地用孖星個套led light kit好靚,但係賣成$170仲要自己加燈,又冇brake燈,又要係車攞電。
真係唔抵,所以決定自己整一套出黎。

今日成功整好啦,所以擺d資料上黎,比各位新手,師兄參考下,寫得唔好唔好插呀。

講一講成套野既運作先
1. led就好簡單,並聯電路仔,有電就著,先利用電阻將電壓調到led可接受的電壓再出返黎就ok。
2. 個relay就係幫你做brake燈的,正常時間,relay係唔會斷開led既燈既,當coil既正負極有電流過,就會斷開另外一對,換句話講,車尾燈會熄。即係當你架車行緊(不論前後)都會有電流過coil,車尾brake燈會唔著,但當你停車或比break,個摩打冇電,咁coil就會比返brake燈著,就係咁簡單。

材料

例子 : FC3S                       
LED        5mm 白 x 2        $2 x 2         $4.00 鴨街各大零件鋪有售
LED        3mm 橙 x 4        $1 x 4         $4.00 鴨街各大零件鋪有售
LED        5mm 紅 x 4        $1 x 4         $4.00 鴨街各大零件鋪有售
電阻        100ohms x 4        $0.2 x 4         $0.80 華輝
電阻        150ohms x 2        $0.2 x 2         $0.40 華輝
電池盒(連開關)        1.5 x 4 = 6V x 1         $6.00 鴨街各大零件鋪有售
線插(公,也母)        8對(1包10對)         $8.00 華輝
線插針        16支(1排10支)        2排         $5.00 華輝
繼電器        3Vx1                                 $6.50 華輝
電路板        x1                                 $2.50 華輝
電線        2碼                                 $10.00 鴨街各大零件鋪有售
熱縮管        2mm 紅 x 1                 $2.50 華輝
熱縮管        2mm 黑 x 1                 $2.50 華輝

1. 首先,要決定你個車殼有幾多燈,以我個FC3S為例,共有2支白,4紅,4燈。
由於電箱只有6v,而白led要用3v先推得到,所以我分開左兩支led,費事駁左一齊唔夠力(光)。
除左白色,其他顏色都係2v ~ 2.2v,所以一條線插2支都冇問題,不過3支就多左少少。

2. 先看附圖最右面的電路,好簡單。將標示既材料焊哂入去就ok!
不過留意,插左(公)既方向,要同led接線統一,如果唔係焊左入去又要甩出黎就玩死自己。

3. 由於白色led只插1支,所以,電阻要用150ohms,將6v電減底
    而其他色led,用100ohms就ok。

4. 當你焊relay既時候,要留意,5腳relay有一條腳可以不用焊,其他既係兩對,一對係用黎過車尾紅led的,一對係駁去摩打做tester的。

5. 完成左電路板之後,可以按你自己既需要,整led燈,我建議用熱縮管包住焊好左既led腳,因為用電膠布真係好煩,用熱縮管套左,攞個火機輕輕就「彈」下佢,就會收縮包實d錫用線。

6. 留意,焊led既時侯,面小心正負位,因為led係有分正負的,長正短負,反轉左係唔著的(廢話!)對返電路板上面既公插就ok。

7. 最後,將coil 接線焊到犘打位的正及負,呢度冇分正負,因為個coil有電就work,冇所謂的。

希望可以幫到大家!各位師兄如果有咩改良建議,歡迎發表呀~~~

paulhung 發表於 2006-8-23 14:34:47 | 只看該作者
支持!感謝你!
tsun3428 發表於 2006-8-23 14:43:12 | 只看該作者
原帖由 艾力 於 2006-8-23 14:26 發表
我是新手,之前見人地用孖星個套led light kit好靚,但係賣成$170仲要自己加燈,又冇break燈,又要係車電。
真係唔抵,所以決定自己整一套出黎。

今日成功整好啦,所以擺d資料上黎,比各位新手,師兄 ...

好有心機呀,
我得閒試下先
01607359 發表於 2006-8-23 14:49:58 | 只看該作者
好正, 多謝晒
Lo 發表於 2006-8-23 14:50:36 | 只看該作者
Well Done!!^.^
bkingsanc 發表於 2006-8-23 14:56:14 | 只看該作者
厲害!可否拍條片POST上黎睇睇?
sshh 發表於 2006-8-23 15:10:35 | 只看該作者
brother,個 relay 係咪logic gate 呀??
觀星是答案 發表於 2006-8-23 15:18:42 | 只看該作者
你 o個粒係咩 relay ? 幾多刀幾多擇 ?
 樓主| 艾力 發表於 2006-8-23 15:32:36 | 只看該作者
<厲害!可否拍條片POST上黎睇睇? > - 好呀,遲少少

<brother,個 relay 係咪logic gate 呀?? >
呢隻 => 華輝買的,係收銀個玻璃櫃有

登錄/註冊後可看大圖

RELAY-BESTAR - BS-101B 3 V 1P2T 5腳繼電器 (PCB)(MZ)

<你 o個粒係咩 relay ? 幾多刀幾多擇 ?  >
單刀雙擲(SPDT) 式繼電器
 樓主| 艾力 發表於 2006-8-23 16:20:03 | 只看該作者
原帖由 bkingsanc 於 2006-8-23 14:56 發表
厲害!可否拍條片POST上黎睇睇?

bkingsanc兄,之前我都問過你 孖星既插口野,其實,都可以改裝到有brake燈
睇睇幫唔幫到你....(我都試左,因為我個friend買左GTR....得左)
只要係車尾led度,是旦斷開一條(正負都冇所謂)連返附圖左下角connector
做法一樣......

bkingsanc 發表於 2006-8-23 16:37:49 | 只看該作者
原帖由 艾力 於 2006-8-23 16:20 發表

bkingsanc兄,之前我都問過你 孖星既插口野,其實,都可以改裝到有break燈
睇睇幫唔幫到你....(我都試左,因為我個friend買左GTR....得左)
只要係車尾led度,是旦斷開一條(正負都冇所謂)連返附圖左下角conn ...

厲害厲害!
我諗我都會試下,不過要搵到個岩用既殼先
本來想整34,但無理由行緊時2戔著,落break時先4戔著嫁(我印象中34好似係長期都4戔著啵)
anyway整得非常好,唔知整左幾多個鐘呢?
hellboy 發表於 2006-8-23 16:39:38 | 只看該作者

回復 #1 艾力 的帖子

请问系鸭记买果D LED 吾系得3V 同 5V咩?
 樓主| 艾力 發表於 2006-8-23 16:43:26 | 只看該作者
原帖由 hellboy 於 2006-8-23 16:39 發表
请问系鸭记买果D LED 吾系得3V 同 5V咩?

我買個d係2V,用個電標check一check就知
http://led.linear1.org/vf-help.php <= 有LED的電壓表

http://led.linear1.org/led.wiz <=幫你計埋用咩電阻
fr@nkie 發表於 2006-8-23 18:30:25 | 只看該作者
置頂---強烈要求
01607359 發表於 2006-8-23 20:42:44 | 只看該作者
請問可唔可以做到正常四戔著, 落break時d燈會光d? 因真車都係咁
cwa 發表於 2006-8-23 23:16:33 | 只看該作者
Thx a lot.
可唔可以做到 brake燈平時行車暗啲,停及剎車先光啲.
因在晚上玩時有尾燈靚好多.
謝謝!
dreamlouis 發表於 2006-8-23 23:18:50 | 只看該作者
好好好好好多謝你呀!~
 樓主| 艾力 發表於 2006-8-24 12:51:23 | 只看該作者
原帖由 cwa 於 2006-8-23 23:16 發表
Thx a lot.
可唔可以做到 brake燈平時行車暗啲,停及剎車先光啲.
因在晚上玩時有尾燈靚好多.
謝謝!

好簡單,將個5腳relay改用8腳,當佢有電時會connect switch 1冇電時會connect switch 2
switch1 冇電阻,所以會光d,switch2有電阻,所以會暗d。

當開車有電比coil時,通switch2,尾燈暗
當冇電比coil時,通switch1,尾燈會光d

但係我未用過8腳relay,應該係咁用的,要買左先知,因為隻隻relay d腳都唔同,用電標試試好d

不過,你企到咁遠,佢光同暗真係唔係分得好清楚呢

樓主| 艾力 發表於 2006-8-24 12:57:52 | 只看該作者
原帖由 bkingsanc 於 2006-8-23 16:37 發表

厲害厲害!
我諗我都會試下,不過要搵到個岩用既殼先
本來想整34,但無理由行緊時2戔著,落break時先4戔著嫁(我印象中34好似係長期都4戔著啵)
anyway整得非常好,唔知整左幾多個鐘呢?

好快o者,買齊野,不停咁焊,半粒鐘搞掂。
KMB182 發表於 2006-8-24 13:15:59 | 只看該作者
我想問..如果我只想要個break燈..咁有邊個部份可以省去?