RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 艾力
打印 上一主題 下一主題
收起左側

教你$56自制light kit,有break 燈control

觀星是答案 發表於 2006-8-24 13:23:49 | 只看該作者
原帖由 KMB182 於 2006-8-24 13:15 發表
我想問..如果我只想要個break燈..咁有邊個部份可以省去?

relay, 電盒, 電阻同 Brake 用的 LED 是必須的
KMB182 發表於 2006-8-24 13:32:19 | 只看該作者
其實LED1-6
LED 6係咪先係break 燈?
 樓主| 艾力 發表於 2006-8-24 15:32:56 | 只看該作者
原帖由 KMB182 於 2006-8-24 13:32 發表
其實LED1-6
LED 6係咪先係brake燈?

係 - 只control 1對led 做brake燈
如果車尾有3 or 4對燈,你可以將其他led connector 駁埋入去

樓主| 艾力 發表於 2006-8-24 15:40:10 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-24 13:23 發表

relay, 電盒, 電阻同 Brake 用的 LED 是必須的

補充,可以減的係LED 1-5個插,其他保留
KMB182 發表於 2006-8-24 15:55:18 | 只看該作者
如果用7.2V做input得嗎?
因為唔想用多個6v電箱..
觀星是答案 發表於 2006-8-24 16:03:13 | 只看該作者
原帖由 KMB182 於 2006-8-24 15:55 發表
如果用7.2V做input得嗎?
因為唔想用多個6v電箱..

在 Receiver 的 Battery input o個個位, 其實是等於 6V output 的
 樓主| 艾力 發表於 2006-8-24 16:05:35 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-24 16:03 發表

在 Receiver 的 Battery input o個個位, 其實是等於 6V output 的

ok 加個公「也母」穿翻車電
電阻改一改
100ohms改用180ohms
150ohms改用220ohms
 樓主| 艾力 發表於 2006-8-24 16:06:24 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-24 16:03 發表

KMB182 發表於 2006-8-24 16:53:54 | 只看該作者
好..唔該哂..
試下整先
cwa 發表於 2006-8-24 19:28:57 | 只看該作者
原帖由 艾力 於 2006-8-24 12:51 發表

好簡單,將個5腳relay改用8腳,當佢有電時會connect switch 1冇電時會connect switch 2
switch1 冇電阻,所以會光d,switch2有電阻,所以會暗d。

當開車有電比coil時,通switch2,尾燈暗
當冇電比coil時 ...

thx
觀星是答案 發表於 2006-8-24 21:36:38 | 只看該作者
其實 o甘整唔係最好的, 不過係最簡單
o甘整個 coil 會分享 o左部份摩打的電力, 而個 relay 跳時, 係會影響個 receiver 的
如果係完美主義者 (即係為 o左要減少插座對電力的損耗而將摩打同 ESC 直銲的人)
呢個整車燈方法就麻麻地適合啦
hellboy 發表於 2006-8-24 21:52:32 | 只看該作者

回復 #31 觀星是答案 的帖子

師兄有咩好 idea 呢?
觀星是答案 發表於 2006-8-24 22:01:08 | 只看該作者
原帖由 hellboy 於 2006-8-24 21:52 發表
師兄有咩好 idea 呢?

好複雜 ....
用 Analog Digital Convertor check 返俾 ESC 的 Wave width ...
singal 送俾 8051
所有燈又用 8051 控制, 避過不用 relay;

另外, 用呢個方法, 連轉向都可以 check 到
即係轉左可以打左燈, 轉右打右燈
hellboy 發表於 2006-8-24 22:08:55 | 只看該作者
好深!
 樓主| 艾力 發表於 2006-8-25 16:05:29 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-24 21:36 發表
其實 o甘整唔係最好的, 不過係最簡單
o甘整個 coil 會分享 o左部份摩打的電力, 而個 relay 跳時, 係會影響個 receiver 的
如果係完美主義者 (即係為 o左要減少插座對電力的損耗而將摩打同 ESC 直銲的人)
呢個整 ...

同意,但站係另一個角度睇。
要求速度,高整合既玩家,唔識合玩燈,
一會加重車身,d燈輕極都叫有重量,所以唔識合輕量化最追查者
二會燒秏車電,如果唔用車電,加個電箱又鬼死咁重,係車度囉電又浪費電力,咁你不如唔好玩燈啦

我覺得個relay 既coil唔會用好多電,因為relay既coil電阻,都只不過係幾十ohms,用得幾多電呀。

Anyway, 多謝師兄既意見,用8051我都好有興趣,不過,唔識。只係聽過少少。
仲有,我之前都有諗過係receiver個pin度加dectector,不過,我用電標吉住個receiver pin既時候,冇電架喎,比油都冇電,何解呀
ryancmlam 發表於 2006-8-25 18:16:10 | 只看該作者
原帖由 艾力 於 2006-8-25 16:05 發表

仲有,我之前都有諗過係receiver個pin度加dectector,不過,我用電標吉住個receiver pin既時候,冇電架喎,比油都冇電,何解呀

Did you mean the pin that connected to the "white" wire in the receiver ?

This pin produces a pulsation signal to the servo. The position of servo depends on the no. of pulse produced by this pin within a defined time period.
觀星是答案 發表於 2006-8-26 00:00:53 | 只看該作者
原帖由 艾力 於 2006-8-25 16:05 發表

同意,但站係另一個角度睇。
要求速度,高整合既玩家,唔識合玩燈,
一會加重車身,d燈輕極都叫有重量,所以唔識合輕量化最追查者
二會燒秏車電,如果唔用車電,加個電箱又鬼死咁重,係車度囉電又浪費電力 ...

haha ~ 幾粒 LED 唔重, 不過如果 coil 分 o左一半電流去, 架車就會慢大半啦

仲有就係, 個 coil 越大電阻, 對摩打影響越少
並聯電路 ~ 電壓平分, 電流跟電阻值按反比例分

我睇過你用那粒 BS 101 的 data sheet, Coil internal resistance 有 20 Ohm, 對比摩打電阻大好幾倍
應該影響唔太大

最後呢就係, 俾我選, 我唔會拖多個電箱, 因為 receiver 本身都有穩定的 6V 電源

對於你度條白線無料到
係因為白線傳的只是 Singal, 一個 Clock frequency, 用視波器會睇到
Servo pulse rate 大約如下圖

http://www.seattlerobotics.org/guide/servos.html
 樓主| 艾力 發表於 2006-8-26 09:26:39 | 只看該作者
噢,完全明白了,謝謝~
prince2005 發表於 2006-8-26 21:25:26 | 只看該作者
我想問下mini-z可唔可以整... break燈同指揮燈??
RX-7FD 發表於 2006-8-26 22:09:50 | 只看該作者
深到呢............但一千個多謝