RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2838|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

tc6 setting

alex306 發表於 2011-4-18 23:38:05 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
要改善tc6在高速出/入灣cup車的情況,以下的setting可怎變
1.避震的軟硬(如油和彈弓)
2.頭尾toe in/ out /cambar
3.down stop
4.roll bar
5.車呔(膽和外呔)
6.車高
7.其他
以上各点有什麼要增加或減少,唔該c hing
pcm118 發表於 2011-4-18 23:52:51 | 只看該作者
可以首先試用硬 roll bar 同盡量low低架車
Tinng 發表於 2011-4-19 00:02:22 | 只看該作者
對付traction roll, 先要比架車肯轉彎, 例如減頭droop, 減前避震spring, 減anti-roll  bar, 從而減少頭輪扭盡角出入灣, 前輪外牆就吾會被扯至變型cup車....

令外就係要多檢查前輪tire有否離呤, 有的話前輪一被扯開就cup ga la!!

上Google search "Traction roll" 大致都係甘上下解釋.
 樓主| alex306 發表於 2011-4-19 00:30:50 | 只看該作者

減頭droop, 減前避震spring是否等如加硬避震?
車高己最低了.
samuel20461 發表於 2011-4-19 00:36:30 | 只看該作者
CHING,什麼是 減頭droop, 減前避震spring, 減anti-roll  bar.
說清楚一D好嗎.
比利羊 發表於 2011-4-19 01:28:24 | 只看該作者
要改善在高速出/入灣cup車的情況...
-------------------------------------------------------------
次序
首部 - 車呔 (膽和外呔), 夏天用 40r or 42r, 硬 or 中膽, 最快方法.
次部 - 頭尾toe in/ out /cambar, 頭尾toe in / out (唔關cup車事), cambar 可調校前後 1度.
三部 - roll bar, 換硬一級, 等部車無咁側, 但裝 roll bar 時, 一定要測試左右 a 臂, 一同上落.
四部 - 避震的軟硬(如油和彈弓)
每樣試完再加, 1st. 前後換硬一級彈弓, 2nd. 40度油或以上, 3rd. 前2後3油壓反.
-------------------------------------------------------------
一般車底離地高度 (前 4.5mm, 後 5.0mm)
down stop & 其他 (我唔知 )
所謂cup車, 即車轉彎時, 車呔過咬, 車架傾側反車.
一般改善方法係令車呔無咁咬, 車架無咁傾側, 但過度修正, 會令車子失去行走性,
所以要小小調校完就試下車, 最明顯係當你無 cup 車後, 你會覺得部車唔太咬, 又要小小咁改番轉頭!

lung1 發表於 2011-4-19 10:29:51 | 只看該作者
alex306 發表於 2011-4-18 23:38
要改善tc6在高速出/入灣cup車的情況,以下的setting可怎變
2.頭尾toe in/ out / ...

樓主你現在的setting是??

2.頭尾toe in/ out /camber
3.down stop
4.roll bar
5.車呔(膽和外呔)
6.車高
7.車殼
lung1 發表於 2011-4-19 10:31:04 | 只看該作者
比利羊 發表於 2011-4-19 01:28
要改善在高速出/入灣cup車的情況...
------------------------------------------------------- ...

彈弓愈硬愈容易cup車....
lung1 發表於 2011-4-19 10:34:15 | 只看該作者

以下方法是比較簡單又不用花錢的方法
1. 升高roll-center
2. 降底車高
3. 增加downstop(float少d)
4. 用軟一級彈弓
5. 放斜油壓

令外 呔,呔膽同車殼亦都會有影響...
呔>sorex 36R /40R  
呔膽> 可用硬少少既膽如top firm, ride green
車殼> 玩快一定要用跑殼(輕殼更好),像真殼大多數比較重身和高身, 尾wing 壓風能力亦較差
跑殼可選protoform SPEED6 or LTC-R..

fatchickterian 發表於 2011-4-19 13:45:55 | 只看該作者
回復 lung1 的帖子

Very good points, I agreed with your method, because I'm using the same setting method too!
carvenchow 發表於 2011-4-19 14:30:35 | 只看該作者
簡單一個經驗

在jv(約15-17度)跑36r

直路頭比較易cup車

之後check原來頭4.5尾5 車高

之後改番頭4尾4.5

以上資料只供觀看,因為個個人點set架車都唔同
carvenchow 發表於 2011-4-19 14:33:03 | 只看該作者
lung1 發表於 2011-4-19 10:34
以下方法是比較簡單又不用花錢的方法
1. 升高roll-center
2. 降底車高

lung1 c兄我有一個問題

我試過係d大場(如jv)跑輕殼好像比較了,冇咁穩定

反而係trc用輕殼 好似反應較快

我的諗法正唔正確呢?

lung1 發表於 2011-4-19 14:43:37 | 只看該作者
carvenchow 發表於 2011-4-19 14:33
lung1 c兄我有一個問題

我試過係d大場(如jv)跑輕殼好像比較了,冇咁穩定

要同一個場試先比較到....
輕殼好處係無重殼襟roll, 回身較快....
carvenchow 發表於 2011-4-19 15:05:16 | 只看該作者
lung1 發表於 2011-4-19 14:43
要同一個場試先比較到....
輕殼好處係無重殼襟roll, 回身較快....

中point...用輕殼真係冇咁roll

你唔講我都唔覺

thanks lung1 c兄
lung1 發表於 2011-4-19 15:18:11 | 只看該作者
carvenchow 發表於 2011-4-19 15:05
中point...用輕殼真係冇咁roll

你唔講我都唔覺

令外車殼開前d/後d, 高d/底d, 尾wing 放前/後亦都會有分別..
billlkyy 發表於 2011-4-19 15:28:30 | 只看該作者
咁如果右彎轉過左可點做呢,左有d推
Tinng 發表於 2011-4-19 17:28:25 | 只看該作者
samuel20461 發表於 2011-4-19 00:36
CHING,什麼是 減頭droop, 減前避震spring, 減anti-roll  bar.
說清楚一D好嗎.

減 droop = float 小d
減前避震spring = 減弱彈簧
減anti-roll  bar. = 用幼d roll bar
carvenchow 發表於 2011-4-19 20:56:51 | 只看該作者
billlkyy 發表於 2011-4-19 15:28
咁如果右彎轉過左可點做呢,左有d推

姐係左右有野唔平均/唔順
samuel20461 發表於 2011-4-19 21:48:52 | 只看該作者
回復 Tinng 的帖子

Thx reply!!!
 樓主| alex306 發表於 2011-4-22 00:08:43 | 只看該作者
首先唔該各位意見,明天我再在jv試車
原裝>只改放斜,其他不变
2.頭尾toe in/ out /cambar
頭toe out 1,camber 1.5   尾 toe in3.5  camber 2.5  
暫不变
3.down stop
頭7 ,尾6 >改頭6,尾6
4.roll bar
原裝>不变 但 roll center升一級
5.車呔(膽和外呔)
36r 配 中膽> 改 40r 配硬膾
6.車高
頭5,尾5>改 頭4.5,尾5
希望有改善後再報台