RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ac5hk
打印 上一主題 下一主題
收起左側

超新手一問

kkchung 發表於 2011-4-23 22:19:49 | 只看該作者

如果平玩這共二佰多元的IP 2400mAh NiMH + BOL SMART MINI AUTO CUT是沒有問題。

如果平玩圓身鋰電、充電器加火牛可選 ACE 4000mAh 圓身鋰電 加 X-CHARGER 606 6A充電器連 12V 火牛。約 260.00 加 350.00 共 610.00 。

馬達可選回同廠的 DUALSKY XM540TF 選 10.5T 左右初玩也應控制到,而價錢約三佰多元。
Allan007 發表於 2011-4-23 22:27:27 | 只看該作者
回復 ac5hk 的帖子

摩打KK師兄答左買10.5T吧,SpeedPassion或TeamPowers我都用過OK,其他牌子都差不多,看價錢同外型吧。
電可以唔換住,玩住先,因為電同叉機考慮比較多,倉卒去買未必買得好。玩熟架車後先轉鋰電,到時你會發覺架車會脫胎換骨。
買車仔野好多時都無法一次定好買乜野,有時甚至買左架車返黎睇清楚後先發覺原來諗住買既其他野係唔對既,好彩冇一次過買晒。
令你由本來好開心變到有小小唔開心,真係有D覺得唔好意思,sorry。
 樓主| ac5hk 發表於 2011-4-23 22:33:23 | 只看該作者
姐係宜家最主要問題就係個motor!?thx
反正聽日出去買motor,咪問下可唔可以換:)
冇得換味就甘玩住先!
cafardchoice 發表於 2011-4-23 22:33:39 | 只看該作者

回復 Allan007 的帖子

CHING  請問假如我摩打同電變會買好盈60A电變連摩打[5.5T~8.5T] SET

有無邊只servo推薦啊?

同埋我想投資落支控度 有無大概1500左右futaba型號介紹啊? thx
Allan007 發表於 2011-4-23 22:34:05 | 只看該作者

講多句,係「有感」10.5T摩打,唔好買左無感。
Allan007 發表於 2011-4-23 22:36:30 | 只看該作者
回復 cafardchoice 的帖子

有冇budget?
cafardchoice 發表於 2011-4-23 22:39:18 | 只看該作者
摩打連電變預計 700幾  支控1300~1500  
我預呢度包埋servo 叉機  鋰電兩夠  3800左右

total計埋車 5000左右
Allan007 發表於 2011-4-23 22:49:02 | 只看該作者
回復 cafardchoice 的帖子

$3800-$700(摩打+電變)-$1000(叉機+兩舊電)=$2100,應該夠買4PL 控 + S9551 servo o羅。
不過$700 for 摩打+電變 可能唔夠。
kkchung 發表於 2011-4-23 23:03:02 | 只看該作者
ac5hk 發表於 2011-4-23 22:33
姐係宜家最主要問題就係個motor!?thx
反正聽日出去買motor,咪問下可唔可以換:)
冇得換味就甘玩住先!

01. 你買了的 DUALSKY XC550TF 這 60A 有感電變比 好盈 60A 無感電變好許多。不要換掉他!

02. 你現在只要買回一台有感馬達便可。如沒錯兄應是在萬里買的,那麼只要用三佰多元去買回 DUALSKY XM540TF 10.5T 有感馬達便可。

03. 你買了的Futaba 3PL - 2.4GHz 功能很夠用不用換。

04. 伺服選用 sc1251mg 三佰多元也是夠用了。

05. 電和充電器如有剩餘錢便去換鋰電玩啦!但記得把電變開鋰電模式,否則有一次過電池便會壞掉。
Allan007 發表於 2011-4-23 23:03:23 | 只看該作者
回復 kkchung 的帖子

KK師兄,cafardchoice不是樓主,我想他暫時只是買了部TA-05V2,其他野未買,請你給他一些建議吧。
榮~ 發表於 2011-4-23 23:10:29 | 只看該作者
antison 發表於 2011-4-23 18:57
係你自己撿定係老闆叫你買架? 係邊間呀? 講個名出黎啦!

隻電變好似只係見過一間有得賣,佢呢set野會唔會係........
 樓主| ac5hk 發表於 2011-4-23 23:13:47 | 只看該作者
榮~ 發表於 2011-4-23 23:10
隻電變好似只係見過一間有得賣,佢呢set野會唔會係........

我去左兩間買ga@@"
電變個間好好人ga@@"
 樓主| ac5hk 發表於 2011-4-23 23:15:15 | 只看該作者
kkchung 發表於 2011-4-23 23:03
01. 你買了的 DUALSKY XC550TF 這 60A 有感電變比 好盈 60A 無感電變好許多。不要換掉他!

02. 你現在 ...

04. 伺服選用 sc1251mg 三佰多元也是夠用了。<<<<<呢個姐係Servo?

Servo 買左個 3003,用住先,玩上手再Upgrade都ok?

定換埋好D?
榮~ 發表於 2011-4-23 23:25:20 | 只看該作者
ac5hk 發表於 2011-4-23 23:13
我去左兩間買ga@@"
電變個間好好人ga@@"

電同差機係咪買電變隔離果間?
 樓主| ac5hk 發表於 2011-4-23 23:26:52 | 只看該作者
回復 榮~ 的帖子

係............
榮~ 發表於 2011-4-23 23:27:57 | 只看該作者
ac5hk 發表於 2011-4-23 23:15
04. 伺服選用 sc1251mg 三佰多元也是夠用了。

伺服=Servo~
Allan007 發表於 2011-4-23 23:28:33 | 只看該作者

SC1251 係servo,牌子係Savox。
http://www.savoxtech.com.tw
3003當然可用,用過3003就知道一隻好servo的重要性。
榮~ 發表於 2011-4-23 23:36:28 | 只看該作者
ac5hk 發表於 2011-4-23 23:26
回復 榮~ 的帖子

係............

隻電變幾錢?之前睇好似好貴咁~
 樓主| ac5hk 發表於 2011-4-23 23:46:31 | 只看該作者
480$ 貴定平?
cafardchoice 發表於 2011-4-23 23:47:48 | 只看該作者
回復 Allan007 的帖子

摩打電變始終第一次玩,玩慣咗再推上去都未遲。架車咁快我都未必可以控到啦。。。控呢d可以投資定,始終可以長用。。電買咩牌子好啊? thx