RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6384|回復: 94
打印 上一主題 下一主題
收起左側

超新手一問

ac5hk 發表於 2011-4-22 21:01:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人開始對遙控車有興趣,想買返部玩下(Buget : 2K留下)
係咪有D要自己切?邊到會比較多可以買同揀?(想整部AE86)
tofai 發表於 2011-4-22 21:05:31 | 只看該作者
詳細可以到旺角廣華街[kws]問問

因為果到係集中地!

樓主| ac5hk 發表於 2011-4-22 21:20:16 | 只看該作者
唔該曬~師兄 =]
DicksonGlacier 發表於 2011-4-22 21:29:11 | 只看該作者
唔知師兄要1比10 定係 M車?
2K係淨車 還是 全部野一買玩得?
antison 發表於 2011-4-22 21:36:30 | 只看該作者
你要諗下玩快車定係飄移先,因為好唔同架, tt01比較適合新手,但唔好放太多錢去改車,因為日後可能會換車升級,留返d錢買過架新好過改, 双星車比較啱你,因為說明書好清楚,d零件又少出現問題, 如果想玩耐一點才升級可撿ta05 ver.2, 中級車,改下都已經跑得唔錯。
 樓主| ac5hk 發表於 2011-4-22 22:30:36 | 只看該作者

1比10 定係 M車<<<<其實分別係咩?
2K係淨車 還是 全部野一買玩得<<<<< 全部野一買玩得(車可自切?)
 樓主| ac5hk 發表於 2011-4-22 22:36:23 | 只看該作者
antison 發表於 2011-4-22 21:36
你要諗下玩快車定係飄移先,因為好唔同架, tt01比較適合新手,但唔好放太多錢去改車,因為日後可能會換車升 ...

應該係快車先(問多問,快車同飄移車叉在?)
ta05 ver.2(係咪入面一盒包曬?再另外買Remote就ok?電呢?)
太多野唔識.....sorry....
紅衫魚壽司 發表於 2011-4-22 22:36:44 | 只看該作者
有問題可到天水圍車友大集合詢問各西友, 他們很樂意回答新手的問題
 樓主| ac5hk 發表於 2011-4-22 22:40:34 | 只看該作者
但是天水圍太遠,要得閒同有車先入去-ω-,要慢慢吸收EXP~haha
玩油車更正....不過由電車START玩好似好D~
 樓主| ac5hk 發表於 2011-4-22 22:47:47 | 只看該作者
antison 發表於 2011-4-22 21:36
你要諗下玩快車定係飄移先,因為好唔同架, tt01比較適合新手,但唔好放太多錢去改車,因為日後可能會換車升 ...

請問C兄ta05 ver.2 大約幾$嫁?

tt01 超平....460$...
antison 發表於 2011-4-22 22:59:48 | 只看該作者
一般飄移會用軸車,快車用皮帶,但都係一般姐, 同車的形號都唔同,好似 ta05, 如果飄移 就係 ta05 vdf,ta05 ver.2 大約$1200左右,如果 ta05 ver.2 R 就$1800 左右。
一般飄移的 esc 同 motor 都會唔同,唔洗咁高速。
 樓主| ac5hk 發表於 2011-4-22 23:25:31 | 只看該作者
antison 發表於 2011-4-22 22:59
一般飄移會用軸車,快車用皮帶,但都係一般姐, 同車的形號都唔同,好似 ta05, 如果飄移 就係 ta05 vdf,ta ...

ta05 ver.2  新手玩應該夠啦係咪?
ta05 ver.2 同 ta05 ver.2 R分別在?
ta05 ver.2 + 埋電 + Remote <<<<重有D咩要買嫁?
完全新手,咩都冇的
antison 發表於 2011-4-22 23:44:50 | 只看該作者
ta05 ver.2 夠啦, ta05 ver.2 R 係多d option parts, 等你唔洗改咁多野,但係佢唔包車殼架。
埋電 + Remote(包括 control + receiver + servo), 叉機, 電變同 motor, 我唔記得 ta05 ver.2 包唔包電變同 motor啦,但就算包都唔夠快,試下車還可以的。
 樓主| ac5hk 發表於 2011-4-23 00:01:25 | 只看該作者
antison 發表於 2011-4-22 23:44
ta05 ver.2 夠啦, ta05 ver.2 R 係多d option parts, 等你唔洗改咁多野,但係佢唔包車殼架。
埋電 + Remo ...

ta05 ver.2唔包車殼?
甘大約2k可以ko到嗎?thx
antison 發表於 2011-4-23 00:01:40 | 只看該作者
建議你自已砌啦,可以多d了解架車的結構,日後維修都好d。
 樓主| ac5hk 發表於 2011-4-23 00:08:48 | 只看該作者
antison 發表於 2011-4-23 00:01
建議你自已砌啦,可以多d了解架車的結構,日後維修都好d。

我都諗住自已砌=]有樂趣D~=]
師兄有冇去開邊間買平D?
antison 發表於 2011-4-23 00:12:23 | 只看該作者
其實係 kws, 我覺得每一間都有d野係平d,要自已去睇下, check pm.
Noir.KAZE 發表於 2011-4-23 00:17:12 | 只看該作者

TA05VER.II跟一隻有刷motor only($1200)
慢慢地玩下先可以配隻v16電變(約$200)(BK101/104都差唔多百四,唔suggest)
控用GT3B,好似$3百零
電,買兩排平平地可以$500搞掂
差機should around $300servo 玩住3003先約90-100

2600多d啦

antison 發表於 2011-4-23 00:48:18 | 只看該作者
係ta05 ver.2 R 先唔包車殼,ta05 ver.2 係包車殼的。
 樓主| ac5hk 發表於 2011-4-23 01:12:18 | 只看該作者
唔該曬甘多位c兄=]聽日去行下先=]