RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: edwardchow1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

摩打齒問題

Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 18:37:32 | 只看該作者

我都係用到6.5ja
我都知落左turbo個gear ratio要搭大d

依家落JV跑多兩跑都有d軟
不過換細左gear ratio個情況有d改善
7.98->7.25
之後就冇咁軟啦
fishy242 發表於 2011-5-7 02:07:47 | 只看該作者
可唔可以講返個摩打齒?
我都係Sakura s, 原裝跟車隻 80T 大減
我用返星星隻24T摩打齒就勁嘈
星星摩打齒都係48P啫,但點解好似唔多順,好嘈!
JV西人 發表於 2011-5-7 02:49:21 | 只看該作者
fishy242 發表於 2011-5-7 02:07
可唔可以講返個摩打齒?
我都係Sakura s, 原裝跟車隻 80T 大減
我用返星星隻24T摩打齒就勁嘈

係爭小小,如果想唔嘈,換返真正 48P
tomatchinhk 發表於 2011-5-7 03:02:53 | 只看該作者
回復 fishy242 的帖子

星星摩打齒都吾係48P,好似係叫做 0.5 module...... anyway... 想部車行好d .... 洗$la.. !!
fishy242 發表於 2011-5-7 09:02:22 | 只看該作者
頂,星星官網話自己係48P!
咁Sakura S 有冇可以配合星星摩打齒既大齒架
我手上有五隻星星摩打齒…
kkchung 發表於 2011-5-7 12:06:54 | 只看該作者
田官NO: 53964、53965、53966 、54217、54218 (16-25T)<--- 是 48Pitch
如果是 TT-01 用的
田官NO: 50354、50355、50356、50357 (16-23T)<--- 是 42Pitch (0.6 module)

香港極難找到 42Pitch 又有 80T 這麼大。
fishy242 發表於 2011-5-7 13:58:32 | 只看該作者
回復 kkchung 的帖子

我摩打齒的包裝掉了, 忘記了 item NO.
不過我也有 24T, 25T 一包的, 應該是 #54218 , 即 48P
但放到 sakura s 的 80T 大齒也是不順!
fishy242 發表於 2011-5-7 14:01:43 | 只看該作者
剛找到了另一組 24/25T, #50477
http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=50477

我之前買的可能是這組, 因包裝內沒有 #54218 的六角匙
但不知這組是不是 48P 還是 42P
JV西人 發表於 2011-5-8 02:03:49 | 只看該作者
直接買過粒廣打齒啦
fishy242 發表於 2011-5-8 14:38:26 | 只看該作者
JV西人 發表於 2011-5-8 02:03
直接買過粒廣打齒啦

有冇話邊個牌子先岩sakura S 用?
我驚其他牌子好似星星咁賴野
z96282424 發表於 2011-5-8 14:51:07 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 18:37
我都係用到6.5ja
我都知落左turbo個gear ratio要搭大d

C Hing, 聽你咁講, "跑多兩跑有D軟" 係咪因為搭個齒比細, 行左一陣就OVERHEAT所以軟?

但係點解7.98轉左用7.25反而仲好左既?

JV西人 發表於 2011-5-8 15:50:44 | 只看該作者
fishy242 發表於 2011-5-8 14:38
有冇話邊個牌子先岩sakura S 用?
我驚其他牌子好似星星咁賴野

基本係得雙星係咁雕鑽,其他廠都係跟大方向
fishy242 發表於 2011-5-8 17:04:42 | 只看該作者
JV西人 發表於 2011-5-8 15:50
基本係得雙星係咁雕鑽,其他廠都係跟大方向

明白, 唔該晒!!
Noir.KAZE 發表於 2011-5-8 20:29:12 | 只看該作者
z96282424 發表於 2011-5-8 14:51
C Hing, 聽你咁講, "跑多兩跑有D軟" 係咪因為搭個齒比細, 行左一陣就OVERHEAT所以軟?

但係點解7.98轉左 ...

我都唔知點解,但係真係冇咁軟......=.="
我都想知個原因
z96282424 發表於 2011-5-8 20:58:24 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-5-8 20:29
我都唔知點解,但係真係冇咁軟......=.="
我都想知個原因

你個摩打會唔會係"出爐鐵".... 唔打唔得.....

我而家用既6.5T, 行7.55, 而家夏天想試下SET大D去到8-8.5試下...
Noir.KAZE 發表於 2011-5-8 21:03:25 | 只看該作者
z96282424 發表於 2011-5-8 20:58
你個摩打會唔會係"出爐鐵".... 唔打唔得.....

我而家用既6.5T, 行7.55, 而家夏天想試下SET大D去到8- ...

我諗我都要搭返8.5啦再熱D......
最凍果幾日真係落到6.5都仲可以......不過出彎唔多夠力水.....