RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2877|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

摩打齒問題

edwardchow1 發表於 2011-5-1 10:46:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問一下星星摩打齒係唔係同48Pitch size 差少少架,我發覺好似唔係好順,kick下kick下咁
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 10:48:07 | 只看該作者
 樓主| edwardchow1 發表於 2011-5-1 10:52:03 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 10:48
同48P差都唔少
用48P最好換埋大餅

請問要換幾多T大餅?
chiuxxc 發表於 2011-5-1 10:56:29 | 只看該作者
可以換番相同齒數的,它們的齒數一樣只是齒距差少少
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 10:56:29 | 只看該作者
edwardchow1 發表於 2011-5-1 10:52
請問要換幾多T大餅?

咁要睇你想搭既齒比同個MOTOR GEAR係幾多T啦
通常,會用MOTOR GEAR就個大餅
if你已經買左motor gear又唔想再買多隻
咁你可以睇下就唔就到,就到(又要求唔高)就換大餅
如果唔係就要連埋motor gear一齊換埋

樓主| edwardchow1 發表於 2011-5-1 11:02:41 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 10:56
咁要睇你想搭既齒比同個MOTOR GEAR係幾多T啦
通常,會用MOTOR GEAR就個大餅
if你已經買左motor gear又唔 ...

我兩樣都未買,亦都未知幾多齒比合適,見你話通常要換埋大餅,想問下原因,學下野
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 11:07:49 | 只看該作者
edwardchow1 發表於 2011-5-1 11:02
我兩樣都未買,亦都未知幾多齒比合適,見你話通常要換埋大餅,想問下原因,學下野

我自己好怕部車嘈
如果大餅同motor gear個牙距唔match會嘈d
同埋我覺得match既話兩隻牙都會耐用d

通常我自己換大餅就會一次過換埋motor gear,部車靜d之餘,兩隻牙都會耐用d

如果你想知邊個gear ratio岩你用,不如講埋你用幾多turn既motor等師兄們俾意見你嘛
 樓主| edwardchow1 發表於 2011-5-1 11:12:21 | 只看該作者
其實我部係SAKURA,我諗原裝個大餅應該係48pitch,配番48pitch摩打齒應該唔會嘈,摩打6.5T
 樓主| edwardchow1 發表於 2011-5-1 11:12:54 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 11:07
我自己好怕部車嘈
如果大餅同motor gear個牙距唔match會嘈d
同埋我覺得match既話兩隻牙都會耐用d

其實我部係SAKURA,我諗原裝個大餅應該係48pitch,配番48pitch摩打齒應該唔會嘈,摩打6.5T
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 11:18:02 | 只看該作者
edwardchow1 發表於 2011-5-1 11:12

頭先睇錯你個大餅係孖星.....sorry
咁你就咁換motor gear做48p就ok
6.5T嘛......
http://www.teamnovak.com/tech_info/brushless/br_gearing.html
如果跟呢個表,應該係7.5咁上下就ok
chiuxxc 發表於 2011-5-1 11:41:36 | 只看該作者

大減齒可由84-87齒入手一共4隻,摩打齒就配到6.5-8最終減速比的範圍大約4隻到就夠用
 樓主| edwardchow1 發表於 2011-5-1 11:48:58 | 只看該作者
chiuxxc 發表於 2011-5-1 11:41
大減齒可由84-87齒入手一共4隻,摩打齒就配到6.5-8最終減速比的範圍大約4隻到就夠用

thx ching,但SAKURA最多用到82咋
chiuxxc 發表於 2011-5-1 12:05:57 | 只看該作者
edwardchow1 發表於 2011-5-1 11:48
thx ching,但SAKURA最多用到82咋

咁只買82得啦
 樓主| edwardchow1 發表於 2011-5-1 12:09:19 | 只看該作者

唔好意思,想問下80同82的分別在於?大餅是越大越好的嗎?
chiuxxc 發表於 2011-5-1 16:49:50 | 只看該作者
大減齒的應用在於馬達的關係而減速比是關係於場地的大少關係,大減齒越大摩打起動的負荷越低起步和出灣的扭力越大適用於低r數的馬達,比較細的大減適用於stock motor這類低轉但高扭力的摩打。舉個例我有一個4.0r motor 現在有兩個齒比組合111/21x1.9=10.4和104/19x1.9=10.4兩個組合的最終齒比都是10.4但以4.0r的摩打特性來看前者會適合
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 16:55:38 | 只看該作者
chiuxxc 發表於 2011-5-1 16:49
大減齒的應用在於馬達的關係而減速比是關係於場地的大少關係,大減齒越大摩打起動的負荷越低起步和出灣的扭力 ...

咁如果係一隻10.5T+Turbo呢?
因為我發覺用返10.5T既gear ratio,會好易over heated
依家用緊7.5咁上下既gear ratio,但係大餅d大會唔會幫到部車冇咁易over heat呢?
chiuxxc 發表於 2011-5-1 17:39:20 | 只看該作者
大d會對摩打負荷減輕d,玩turbo個減速比要大些因為摩打本身個進角己經被"谷"大啦,所以常規的10.5齒比己不適用唔同的turbo設定唔同的軟件版本對齒比的應用己經不同,至於用幾多真係要試,不斷試…所以我在jv仍然玩沒有turbo的sxx ver1加一個sp v2 4.5r變數細齒比容易計
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 17:45:16 | 只看該作者
chiuxxc 發表於 2011-5-1 17:39
大d會對摩打負荷減輕d,玩turbo個減速比要大些因為摩打本身個進角己經被"谷"大啦,所以常規的10.5齒比己不適用 ...

我就係奇怪,有d師兄話可以照用10.5既gear ratio,但係我就玩唔到
chiuxxc 發表於 2011-5-1 17:46:36 | 只看該作者
加大進角和用細的gear ratio都會令摩打熱,但我昨晚實試經驗是加大進角的溫度會高d
chiuxxc 發表於 2011-5-1 18:08:40 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-5-1 17:45
我就係奇怪,有d師兄話可以照用10.5既gear ratio,但係我就玩唔到

10.5個ratio用到5點幾,turbo mode摩打的loading大好多當然會overheat還會腳軟添呀