RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5757|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

談談我的 Xray T3-2011 (最終回)

比利羊 發表於 2011-5-2 00:24:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

前言~
如果你想知道前文後理, 可參考以下連結!
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=210712&extra=page%3D1&page=1

以下是小弟的個人觀點, 和其他人意見有別, 請不要動氣, 談談笑!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

在2011年2月, 小弟終於買了 XRAY T3-2011. (簡稱 T311)
用了兩個月時間, 在佐敦谷車場 (簡稱 JV) 做測試調校, 到了4月30日完成報告.

基本裝備~
1. T311
2. FUTABA 3PKS 2.4G
3. FUTABA S9550 SERVO
4. HOBBYWING XERUN 120A V2.1 ESC
5. LRP OCTA WING 5.5T MOTOR
6. SMC 6000MAH 60C LIPO BATTERY
7. SOREX 32R / 36R /40R

樓主| 比利羊 發表於 2011-5-2 00:44:50 | 只看該作者

T311 OPTION LIST~

1. SPCE-R 牙差
2. SPEC-R 50mm萬向, 前段一對
3. SPEC-R ANTI-ROLL RAR 一套
4. XRAY 壓電板, 要磿個凹位避蕉通
5. XRAY 超硬 BUMPER
6. XRAY BUMPER 炭千板
7. XRAY 摩打保護炭千板
8. XRAY 一體金屬後尾碼
9. T.O.P. 皮帶頂
10. ASSO 底板保護貼
 樓主| 比利羊 發表於 2011-5-2 01:11:14 | 只看該作者

HOBBYWING XERUN 120A V2.1 用後感~

在 LRP 及 HOBBYWING 的 ESC 中二選一?
由朋友提供資料, 不行 TURBO 可選 LRP, 行 TURBO 可選 HOBBYWING,
而當中已 HOBBYWING XERUN 120A V2.1 (簡稱 HW120A) + LRP OCTA WING 5.5T 行 TURBO,
最為朋友所推, 所以選用.

初次接觸 HW120A, 在隨機附帶的機說明書, 版本過時, 要上官網下載最新版本說明書及附加資訊,
而內容也有點令人混淆, 可能小弟是電氣白痴, 花了很多時間參透!

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=214321

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=214607

樓主| 比利羊 發表於 2011-5-2 01:38:35 | 只看該作者

LRP OCTA WING 5.5T 用後感~

之前睇過好多有關 LRP OCTA WING 5.5T (簡稱 OCTA 5.5T) 的文章,
越睇就越肴底, 多數都係話隻 MOTOR 好熱, 要換尾蓋 / 馬達心 / BEARING....

30-04-2011 在 JV 試了夜車, 行 TURBO, 足5分鐘, 有多無少, 平均温度在50度,
由於車速未達小弟標準, 所以再調校 ESC 及齒比, 最終以64度完成.

齒比 : 大減齒 87T, 細齒 24T, 內齒比為 1.9
87 / 24 x 1.9 = 6.89
用朋友的 SMC 電, 整體行車快, 直路 TURBO 爽死, 馬達温度約 64度,
註* 夜晚氣温約 25度, 馬達加了 YR 雙風扇散熱, 朋友估計 YR 雙風扇散熱, 可減去10度熱力,
如果在日間氣温 30~32度玩, 可能已過80度, 齒比還是小心點!

HW120A 調校 : 基本用上 V3.0 110119 MOD, 修改少許, 見圖.

樓主| 比利羊 發表於 2011-5-2 02:09:49 | 只看該作者
車架設定待續!
billlkyy 發表於 2011-5-2 02:26:26 | 只看該作者
回復 比利羊 的帖子

hobbywing電變唔係4粒電容架咩?
 樓主| 比利羊 發表於 2011-5-2 02:35:33 | 只看該作者
回復 billlkyy 的帖子

我朋友的 HW120A 係用4粒電容, 佢話新一水的只用2粒!
billlkyy 發表於 2011-5-2 02:46:47 | 只看該作者
兩粒會唔會差D架?
 樓主| 比利羊 發表於 2011-5-2 02:55:11 | 只看該作者
回復 billlkyy 的帖子

我無用過4粒電容 HW120A wo....!
所以唔知有乜分別.
HW option 有4粒電容, 不過我暫時唔會買,
因為都唔知有冇分別!
tekin708 發表於 2011-5-2 11:43:20 | 只看該作者
個牙差造工得唔得?
威威 發表於 2011-5-2 12:30:54 | 只看該作者
回復 tekin708 的帖子

個牙差做工一般,不過最好20-30排電就打散檢查一次較為安全。
威威 發表於 2011-5-2 12:33:36 | 只看該作者
回復 比利羊 的帖子

我已試過好盈120a個4粒電容,跟完裝的沒有太明顯分別,純粹個人感受。
 樓主| 比利羊 發表於 2011-5-2 12:48:20 | 只看該作者
回復 tekin708 的帖子

牙差多方睇!
設計無誠意,無得換皮帶輪,相對TOP就有得換,
牙差大細不準,要加介子。
要用50mm萬向,根本無為消費者想想。
用料是可以的,未有掃牙及溜油。
QC 不能接受,有三個皮帶輪邊孔無開到。
個人覺得都好實用,但遲些XRAY也出牙差,
相信是必選!
tekin708 發表於 2011-5-2 13:17:27 | 只看該作者
我架008仲用緊珠差,叻banned}2—6.5T都可以玩到廿幾排電,我諗都係等原廠Xray牙差,希望唔好太貴,如果$400內我都會買2,3個俾架008, T3...
1982zxl 發表於 2011-5-2 15:18:59 | 只看該作者

我自己都改左兩份NT1牙差給T3,總用埋偷輕的差速杯,然後CVD鏈接差速杯的pin換了油車3mm的pin,不用馬蹄膠,哈哈
Noir.KAZE 發表於 2011-5-2 15:25:29 | 只看該作者

所以Xray未出之前我都冇打算換牙差......
我部T3都係行緊珠差only
X2CR 發表於 2011-5-2 16:04:06 | 只看該作者
回復 比利羊 的帖子

想玩盡D齒比搭8,DDRS改回6-7,Boost及Turbo開盡(睇溫度加),如溫度可以,可改用0211stock,Boost再開大D(BOOST START RPM及Boost Timing Acceleration開高D,不能太早開Boost)。小弟玩4.5齒比8.2(0119Mod,DDRS7,Boost及Turbo開盡,Delay0.2,Slope12),直路OK快,不過D電要得,用Cheap電好易漲。
chiyuen 發表於 2011-5-3 11:11:34 | 只看該作者
請問用幾多mm狗骨,和令一部份是否電車用,還是油車,總共幾錢??
chiyuen 發表於 2011-5-3 11:46:56 | 只看該作者
回復 1982zxl 的帖子.
請問用幾多mm狗骨,和令一部份是否電車用,還是油車,總共幾錢??
1982zxl 發表於 2011-5-3 12:54:38 | 只看該作者
CVD整套都是T2008的,但是T3的一樣可以,是52mm的,由於不用馬蹄膠,所以不用短的50mm的也可以。我是將原本2mm的pin換成油車3mm的。